Internacional 29/05/2019

Boris Johnson declararà en un tribunal per les seves "mentides" al Brexit

L'exministre i candidat a succeir May va dir que Londres enviava cada setmana 400 milions d'euros a la UE

Ara
2 min
Boris Johnson sortint de casa seva en un barri residencial de Londres

BarcelonaBoris Johnson haurà de comparèixer davant d'un tribunal de justícia per haver "mentit" durant la campanya electoral pel referèndum del Brexit, en què va ser un dels 'tories' més actius i enèrgics per demanar el vot a favor de la sortida del Regne Unit. El llavors ministre d'Exteriors va arribar a justificar el divorci assegurant que cada setmana Londres enviava 350 milions de lliures esterlines (396 milions d'euros) a Brussel·les que no retornaven. La xifra no s'ajustava en absolut a la veritat i els de l'opció del 'remain' van denunciar-lo per haver embrutat el debat amb mentides i dades falses.

De moment, Johnson no està acusat formalment i només es tracta d'una citació per determinar si hi ha base legal per portar-lo a judici. La jutge Margot Coleman ha acceptat la denúncia presentada per l'activista Marcus J. Ball, que ha recollit fons econòmics per pagar els costos del procés a través d'una captació popular sota el nom de Justícia pel Brexit. A més, Ball sosté que Johnson va repetir deliberadament els comentaris falsos sobre el cost de l'adhesió britànica a la UE també durant la campanya per les eleccions generals del juny del 2017 en què els de Theresa May van revalidar la victòria però van perdre la majoria absoluta que havia guanyat el dimitit David Cameron.

"Durant els dos períodes de temps esmentats anteriorment, l’acusat (proposat) va mentir i va enganyar en repetides ocasions el públic britànic pel que fa al cost de l’adhesió a la UE, afirmant expressament, endossant o inferint que el cost de l’adhesió a la UE era de 350 milions de lliures (396 milions d'euros) per setmana", va dir la seva aplicació.

Per la seva banda, l'equip de Johnson considera que la demanda judicial respon a "raons polítiques" i recorda que els demandants pressionen per "soscavar el resultat del referèndum del Brexit o per evitar les seves conseqüències".

Enmig de les converses amb Brussel·les per les condicions del Brexit, Johnson va acabar dimitint del govern per desavinences amb la primera ministra Theresa May i ara, amb la dirigent conservadora a punt de plegar, és el candidat més ben situat en la cursa per la successió al capdavant del Partit Conservador en què se n'han postulat fins a 10.

stats