Pròxim Orient

Allau de ferits als hospitals de Gaza, ofegats pel covid

Almenys 26 palestins morts i 50 ferits en els atacs més sagnants des de l'inici de l'escalada, fa una setmana

3 min
Runes d'un edifici després d'un atac aeri israelià a la ciutat de Gaza

BarcelonaFa tot just unes setmanes els hospitals de Gaza estaven desbordats amb la segona onada de la pandèmia. La variant britànica i les trobades familiars del Ramadà i la impossibilitat de respectar els confinaments en un dels llocs més densament poblats del planeta i amb un índex d’atur de més del 50%, van disparar els nous contagis. Es van haver de suspendre tots els tractaments no urgents i concentrar l’escàs personal i els pocs recursos per atendre els malalts de covid. Amb aquest rerefons, l’ofensiva israeliana ha provocat una allau de ferits sobre un sistema sanitari exhaust.

Aquesta setmana almenys 192 persones han mort, incloses 58 criatures, i 1.200 han quedat ferides en els bombardejos israelians. A Israel els coets de les milícies palestines han deixat 10 morts.

“Hem hagut de posar els malalts de covid en zones aïllades i concentrar-nos en atendre els ferits politraumàtics, però no tenim prou mitjans”, explica en una conversa telefònica amb l’ARA el doctor Abdelatif al-Hajj, director del departament de cooperació internacional del ministeri de Sanitat de Gaza.

Les imatges que arriben des de l’hospital del nord de la franja són terrorífiques: passadissos ensangonats, metges desbordats corrent d’un pacient a l’altre per aturar hemorràgies, ambulàncies carregades on es barregen els morts i els vius, familiars esperant als dipòsits de cadàvers. “Arriben ferits de tot arreu, politraumàtics en estat molt crític. I temo una saturació total”, explica Al-Hajj.

Dèficit crònic

El sistema sanitari de Gaza té un problema crònic de recursos: amb 11 llits per cada 10.000 habitants, després de 14 anys de setge falten el 42% dels medicaments, tampoc tenen prou material fungible ni de laboratori. Els enfrontaments entre Hamàs, que governa la franja, i l’autoritat palestina present a Cisjordània han empitjorat la falta de recursos: no hi ha material i fa anys que el personal amb prou feines cobra el 40% del seu sou. Molts equips no funcionen perquè falten peces de recanvi. Les autoritats sanitàries han reunit aquest dies amb l’ajuda d’oenagés tot el material sanitari disponible al mercat local. “No tenim antibiòtics, anestèsics, anticoagulants. Hem enviat a l’oficina de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) una llista de medicaments i materials que necessitem urgentment i esperem resposta”, explica el responsable. S’està acabant el combustible per als generadors elèctrics i tampoc queda clar què passarà amb el subministrament d’oxigen. “La comunitat internacional ha de pressionar Israel perquè s’obrin les fronteres per entrar materials i equips mèdics i combustible”, diu Al-Hajj.

Els bombarejos també dificulten la feina dels metges. La nit de dissabte bombes israelianes van destruir les avingudes que condueixen a l’hospital d’Al-Shifa, el més important de la franja. També la clínica de Metges Sense Fronteres a Gaza va quedar inutilitzada. “Passada la mitjanit, va començar a haver-hi uns forts bombardejos. Tota la casa tremolava i amb la meva família ens vam refugiar al lloc més segur, al forat de sota l’escala, que és molt petit però allà no hi ha finestres. Va durar 15 minuts. Jo tenia la impressió que les bombes havien caigut a tocar de casa, però quan es van aturar, vaig trucar als companys i vaig saber que havia estat al costat de la clínica”, explica a l’ARA per telèfon Abu Abed, sotscoordinador mèdic de Metges Sense Fronteres a la franja palestina. “Vaig poder parlar amb l’Ayman, el coordinador mèdic, que era a la clínica durant l’atac perquè havia hagut de fugir de casa seva, que també havia estat bombardejada”. La sala d’esterilització va quedar destruïda. “Per sort ningú va resultar ferit”. En canvi dos metges de l’hospital d’Al-Shifa van morir en els bombardejos.

La clínica de MSF a la ciutat de Gaza, inutilitzada per un bombardeig israelià.
La clínica de MSF a la ciutat de Gaza, inutilitzada per un bombardeig israelià.

Sense vies de solució

L’escalada continua sense perspectives d’una solució immediata. El primer ministre Benjamin Netanyahu va dir després de set dies d’atacs que no hi ha perspectives de sortida, després d’un tebi pronunciament del Consell de Seguretat de l’ONU, demanant a totes les parts un alto el foc. La d’ahir va ser la jornada més mortífera fins ara. I quan s’acabi aquesta crisi, la pandèmia continuarà: només el 40% del personal mèdic ha estat vacunat a Gaza.

stats