Biden promet a Putin que pagarà un "preu alt" per la invasió a Ucraïna

Els EUA anuncien que, seguint les passes del Canadà i Europa, tanquen l'espai aeri als avions russos

5 min
Joe Biden, durant el primer discurs sobre l'estat de la Unió

WashingtonLa situació a Ucraïna ha estat la gran protagonista del primer discurs sobre l'estat de la Unió del president Joe Biden. No és habitual que la política exterior domini de manera tan aclaparadora el repàs anual que un mandatari nord-americà fa davant les dues cambres del Congrés, però el context mundial marca les prioritats i, de fet, la primera part de la seva al·locució ha estat més dirigida al president rus, Vladímir Putin, que a una audiència nord-americana.

La situació excepcional de l'escena global s'ha traslladat al Congrés. A la llotja de convidats, al costat de la primera dama Jill Biden, s'hi ha assegut OksanaMarkarova, ambaixadora ucraïnesa als Estats Units, que ha rebut una ovació en ser anomenada durant el transcurs del discurs. Alguns congressistes han repartit banderes ucraïneses, altres s'han vestit amb roba, llaços i corbates amb els colors groc i blau.

Una hora gairebé exacta de discurs en la que Biden ha estat conscient que gran part dels ulls de la comunitat internacional esperaven les seves paraules. Sense sortir-se de la retòrica dels darrers dies, el president nord-americà ha desgranat totes les raons de la condemna categòrica dels EUA i els aliats contra l'agressió russa, ordenada per un Putin al qui ha titllat de "dictador" i ha qui ha acusat de voler "sacsejar els fonaments del món lliure, creient que podria fer que es doblegués davant les seves maneres amenaçadores".

"Va calcular malament", ha dit Biden. No només per la unitat dels aliats transatlàntics, una unió "més forta que mai", sinó també per la resolució de la població ucraïnesa de defensar el seu territori.

Per al president nord-americà, el seu homòleg rus creia que "refusant els esforços diplomàtics" per resoldre la situació dividiria els aliats i també als EUA internament. "Estava equivocat; estàvem preparats", ha dit, vorejat el cofoisme.

"Putin pot encerclar Kíev amb tancs, però mai guanyarà els cors i les ànimes de la gent ucraïnesa", ha dit Biden, insistint en un assumpte que porta repetint des de fa dies: el que està passant a l'est d'Europa és "una lluita entre la democràcia i l'autocràcia", i s'està demostrant que "el món està triant clarament el bàndol de la pau i la seguretat".

"És una prova real. Trigarà temps. Així que continuem traçant inspiració del desig de ferro del poble ucraïnès", ha instat Biden, convençut que "la determinació indestructible de la llibertat sempre triomfarà sobre la tirania".

Més sancions per ofegar el Kremlin

L'estratègia de mantenir la pressió incessant sobre Rússia no sembla que acabarà aviat, especialment sense una retirada o reculada russa. Biden ha recordat una "lliçó històrica": "quan els dictadors no paguen un preu per la seva agressió, provoquen més caos. Continuen avançant, i els costos i amenaces per als EUA i el món continuen creixent". Per tant, s'albira que encara poden continuar caient mesures punitives si no hi ha canvis.

Biden ha recordat les "innumerables hores" que ha dedicat els últims dies a "unir els aliats europeus", i la tasca del seu govern en informar de tota la informació que tenien sobre els plans russos per a "justificar" l'agressió. "I ara que ha actuat, el món el fa responsable" i està passant a l'acció perquè "pagui un alt cost" per les seves decisions.

En aquest sentit, ha aprofitat per anunciar dues noves mesures punitives contra Moscou, per continuar l'ofegament del cercle pròxim a Putin i aïllar Rússia de la comunitat internacional.

Primer, els EUA crearan un equip especial de fiscals per a perseguir crims dels oligarques i líders corruptes russos que s'ha aprofitat dels contactes amb el Kremlin per guanyar milers de milions de dòlars. "S'ha acabat", ha dit, contundent. Juntament amb els aliats europeus, els perseguiran per a "apoderar-se i requisar els seus iots, els seus apartaments de luxe, els seus jets privats", tots els beneficis "mal engendrats" gràcies a la complicitat del govern de Putin.

Segon, i seguint les passes del Canadà i Europa, a partir d'aquest dimecres al vespre tancarà l'espai aeri nord-americà a qualsevol vol o aeronau russa.

Inflació, el gran repte domèstic

Fa només uns dies, o potser unes setmanes, ningú esperava que el discurs estigués tan marcat, especialment en envergadura i transcendència, en política internacional. Normalment, els discursos sobre l'estat de la Unió són un repàs d'èxits i una carta als Reis de promeses molt centrades en polítiques domèstiques.

Un dels reptes més greus i urgents als que s'enfronten els actuals Estats Units: l'alça de preus i una inflació disparada, que posa en risc la recuperació econòmica postpandèmica.

Aquest és un dels elements fonamentals per entendre que el president estigui en els nivells més baixos de popularitat del seu primer any de presidència, amb només l'aprovació d'un 39% dels nord-americans, segons l'última enquesta de la radiotelevisió pública NPR/PBS: un 56% dels enquestats directament defineixen el mandat de Biden d'un "fracàs". Només tres de cada deu creuen que el país va en la direcció correcta.

Tot i els "aspectes positius" de l'economia nord-americana, especialment en la creació de llocs de treball i l'augment dels salaris, Biden ha reconegut que "massa famílies lluiten per estar al dia amb les factures; la inflació els està robant els guanys que podrien sentir en una altra situació". "I ho entenc", ha afegit, "i per això la meva principal prioritat és mantenir els preus sota control", ha promès.

L'estratègia que proposa és apostar pel nacionalisme productiu, la potenciació del "Made in America" en el que anomena "la revitalització de la manufactura nord-americana". El pla: "abaixar costos sense abaixar salaris", el que, segons ha dit, els economistes defineixen com un "increment de la capacitat productiva de l'economia".

Camí a "rutines normals" post-COVID

L'altre gran tema nacional, sense cap dubte, és la situació de la pandèmia, en un país que entra al seu tercer any marcat per la COVID amb més de 951.000 morts acumulats i un inici de la davallada de contagis i hospitalitzacions que ja han provocat una relaxació de mesures que s'ha demostrat al mateix Congrés: per primera vegada en molts mesos, no s'ha vist gairebé cap mascareta.

Això no vol dir, però, que Biden hagi cantat victòria. "Gràcies al progrés que hem fet, i a causa de la resiliència i les eines que tenim, aquesta nit puc dir que estem avançant de manera segura, tornant a rutines més normals", ha dit. Però que la COVID ja "no controli" les vides no significa que s'hagi d'abaixar la guàrdia, al contrari. De fet, el govern posa a disposició de la ciutadania una nova tanda de test gratuïts i treballa per fer repartir també sense cost pastilles contra la COVID: si donen positiu a una farmàcia, rebran automàticament pastilles, en un procés que costarà zero dòlars.

Biden ha parlat davant un Congrés que, darrerament, ha fet que la seva agenda programàtica quedés encallada i sense gaires esperances que pugui tirar endavant. Tot i això, ha mantigut la seva defensa de les promeses en infraestructures, canvi climàtic, drets electorals i drets reproductius. En aquest sentit, ha ofert al Congrés una "Agenda d'Unitat per a la Nació" sobre salut pública de quatre punts: posar fi a l'epidèmia dels opiacis, millora en el tractament de la salut mental, més suport als veterans, i -un dels seus objectius més personals- acabar amb el càncer.

stats