Estats Units-Rússia

Insults a les altes esferes

El president dels EUA titlla el rus de "fill de puta boig" i el Kremlin l'acusa de "'cowboy' de Hollywood"

3 min
Biden i Putin

BarcelonaJa fa temps que el nivell del debat a les altes esferes s'ha vist com a mínim erosionat per comentaris de mal gust i desacreditacions sense fonament. Però l'últim intercanvi entre els dirigents de les principals potències nuclears, Rússia i els Estats Units, ha traslladat el llindar de la conversa al pati de l'escola. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha protagonitzat el primer assalt qualificant el seu homòleg rus, Vladímir Putin, de “fill de puta boig” en un acte de precampanya electoral. Moscou no ha trigat a reaccionar-hi i ha acusat Biden de rebaixar-se i de deshonrar el seu país. És un “cowboy de Hollywood”, ha respost el portaveu del Kremlin.

L'insult que ha encès el debat entre els dos líders mundials va ser proferit dijous a la matinada en un acte de recaptació de fons a San Francisco de la campanya per a la reelecció presidencial de Biden. Parlava del canvi climàtic: “Tenim un boig fill de puta com Putin, entre altres, i sempre ens hem de preocupar pel conflicte nuclear, però l'amenaça existencial per a la humanitat és el clima”, ha dit davant un cercle reduït de donants. Tant si es volia mostrar dur amb el Kremlin després que Putin el considerés el seu candidat preferit com si s'ha deixat portar per l'audiència reduïda, el fet és que no és el primer cop que Biden fa servir aquest insult: el gener del 2022 ja el van enxampar amb un micro obert fent referència a un periodista de la cadena Fox News que treballava a la Casa Blanca.

La rèplica del Kremlin no ha trigat: “És poc probable que l'ús d'aquest llenguatge contra el cap d'un altre estat per part del president dels Estats Units afecti el nostre president", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. “Però degrada els qui fan servir aquest vocabulari i sembla un intent de mostrar-se com un cowboy de Hollywood”. Poc després, el mateix Putin ha comparegut a la televisió del país i ha dedicat un revés a Biden que ningú de la Casa Blanca s'esperava. Després d'assentir amb la periodista que el comentari del president estatunidenc era "irrespectuós", el dirigent rus ha assegurat amb un somriure que declaracions com aquestes mostren "que Biden és un president preferible per a Rússia". Conscient que aquestes declaracions perjudiquen el candidat demòcrata en la cursa electoral, ha ratificat: "Jutjant el que ha dit, tinc tota la raó".

Putin ja va sorprendre tothom fa una setmana quan va declarar que preferiria que Biden guanyés Trump a les eleccions del novembre i que assumís la presidència del país. "És més experimentat i previsible, és un polític d'estil antic", va justificar a la televisió russa.

Altres veus de Moscou

Altres veus del Kremlin han anat més enllà i han aprofitat l'atac de Biden per alimentar els dubtes sobre la seva salut mental i les acusacions sobre el seu fill Hunter. L'aliat de Putin i expresident rus, Dmitri Medvédev, ha dit que "vells inútils, com el mateix Biden", són una amenaça per al món, i que el "senil" president estatunidenc està "preparat per començar una guerra amb Rússia". I la portaveu del ministeri d'Afers Estrangers rus, Maria Zakhàrova, ha ironitzat dient que la pròxima vegada que Biden utilitzi la frase "fill de puta boig" haurà de "recordar que els nord-americans l'associen millor amb la seva pròpia descendència, Hunter Biden".

Els comentaris desafortunats de Biden coincideixen amb un moment tens entre Washington i Moscou. Fa menys d'una setmana, Biden va acusar Putin i els seus sicaris de la mort a la presó de l'opositor rus Aleksei Navalni i va anunciar que estaven preparant “sancions importants” contra Rússia. "No en tinguin cap dubte: Putin n'és el responsable", havia sentenciat el cap de la Casa Blanca. El president nord-americà ja havia titllat Putin d'assassí i de carnisser anteriorment, després de la invasió d'Ucraïna, quan va reivindicar que el líder rus no podia "mantenir-se al poder".

Durant l'acte per recaptar fons per a la campanya, Biden també va criticar les declaracions de Trump, en què el republicà denunciava una caça de bruixes contra ell i comparava els processos judicials oberts que té als Estats Units amb la mort de Navalni. També acusava el país de ser un “sistema comunista o feixista”, després que un jutge de Nova York el condemnés a una multa de 350 milions de dòlars per frau fiscal. Biden li va respondre: “Algunes de les coses que diu aquest home [Trump], com comparar-se amb Navalni o que el nostre país s'ha tornat comunista... no sé d'on dimonis surt tot plegat”.

Reunió del G-20 al Brasil

L'escalada verbal coincideix amb la reunió del G-20 que se celebra aquests dies a Rio de Janeiro i que aplega les economies més importants del planeta. Hi participen els caps de la diplomàcia dels Estats Units, Antony Blinken, i Rússia, Serguei Lavrov, amb el rerefons de les dues guerres que marquen l'agenda mundial: Ucraïna i Palestina. El Brasil, que n'ocupa la presidència rotativa, va fer una crida a la pau, la cooperació i la reforma dels organismes multilaterals davant el fracàs evident del Consell de Seguretat de l'ONU. El dret de veto que hi tenen les potències guanyadores de la Segona Guerra Mundial ha bloquejat qualsevol resolució conjunta per afrontar els dos conflictes.

En el marc de les trobades bilaterals al marge de la reunió, el president brasiler es va reunir amb Blinken per trobar una solució “diplomàtica” a la crisi del Pròxim Orient, però l'emissari nord-americà va assegurar que no es donaven les “condicions”.

stats