Benet XVI admet haver fet una declaració falsa en l’informe sobre abusos sexuals

El papa emèrit admet que sí que va participar en la reunió sobre el sacerdot abusador, però diu que ho va negar per "desatenció" i "no per mala fe"

3 min
Benet XVI al Vaticà en una imatge del 2008, quan encara era Papa.

Dortmund“Una fallida moral col·lectiva de l’Església catòlica”. “Un fracàs del sistema”. “Històrica sacsejada a l’Església”. “Xoc al Vaticà”. “Un antic Papa, un informe, una mentida”. Amb titulars com aquests, apareguts els últims dies en la premsa alemanya, les crítiques s’havien fet duríssimes i la pressió, enorme, per al papa emèrit Benet XVI des que a finals de la setmana passada un informe pericial l’acusava d’haver fet els ulls grossos en quatre casos d’abusos sexuals que van tenir lloc a la diòcesi de Munic i Freising quan el llavors cardenal Joseph Ratzinger va dirigir aquell arquebisbat, concretament entre el 1977 i el 1982.

En un primer moment el papa emèrit es va afanyar a negar la inacció de la qual l’acusa l’estudi elaborat pel bufet d’advocats muniquès Westphal Spilker Wastl, però aquest dilluns ha reconegut haver fet una declaració falsa justament sobre un passatge clau revelat per l’informe.

Aquesta rectificació ha arribat –quatre dies després de publicar-se l’estudi– a través d’un comunicat emès pel seu secretari privat Georg Gänswein del qual s’han fet ressò, primerament, el portal Vatican News i la Fundació Tagespost. La declaració falsa s’ha degut “a una desatenció en l’edició del seu testimoni” i no “per mala fe”, ha sortit al pas Gänswein, que ha assegurat que al papa emèrit “li sap molt greu aquest error i demana disculpes”.

Benet XVI havia declarat inicialment que el gener del 1980 havia estat absent d’una important reunió de l’arquebisbat en què es va debatre el trasllat d’Essen –a l’oest del país– a Munic d’un sacerdot, Peter H., que ja figurava en acta com un abusador sexual reincident.

Els advocats que van presentar l’informe la setmana passada ja van deixar clar que el protocol detallat de la reunió desmentia l’absència de Ratzinger. Aquest dilluns el papa emèrit ha reconegut que sí que hi va ser present, però ha insistit que en aquella reunió no es va decidir res sobre una nova ocupació religiosa a Baviera per a Peter H., sinó que només es va parlar “de possibilitar-li un allotjament a Munic mentre seguia un tractament terapèutic”. El sacerdot en qüestió, que va acabar sent condemnat com a pederasta per la justícia, va cometre més abusos sexuals després del seu trasllat a l’arquebisbat que dirigia llavors Ratzinger.

La rectificació pública que ha fet aquest dilluns Benet XVI no ha convençut el moviment popular alemany Nosaltres Som Església. “El que continua mancant és el seu reconeixement personal de culpa. A través de la seva decisió o la del seu vicari general, en nom seu, en el cas del sacerdot Peter H. s’ha causat un gran patiment a molts afectats que s’hauria pogut evitar”, diu en un comunicat aquesta agrupació.

L’expert en dret canònic Thomas Schüller també ha restat credibilitat a la reacció del papa emèrit. “Joseph Ratzinger s’embolica cada cop més en la seva estructura de mentides i no podrà dissipar els perjudicis irreparables per a si mateix i la seva obra de vida. Amb això perjudica de manera duradora el papat i també l’Església catòlica”, ha dit el canonista a l’agència Dpa.

Sortida de l’armari col·lectiva

Des d’un altre punt de vista, una acció sense precedents ha exigit una altra reforma a l’Església catòlica alemanya. Un grup de 125 treballadors de l’administració religiosa, entre els quals sacerdots, caps pastorals i de comunitats, i professors de catequesi, han sortit en les últimes hores de l’armari conjuntament per exigir la fi de la discriminació que pateixen com a persones de la comunitat LGBTIQ+ i canvis en els drets laborals a l’Església perquè la seva condició o identitat sexual no sigui en el futur motiu d’acomiadament.

stats