Internacional 11/04/2015

Obama assegura que els temps d'"interferència" dels EUA a Llatinoamèrica han acabat

"Em complau tenir Cuba representada en aquesta taula", ha dit el president nord-americà durant la seva intervenció a la Cimera de les Amèriques que se celebra aquests dies a Panamà

Europa Press
1 min
Els presidents dels Estats Units, Barack Obama, I Cuba, Raúl Castro, després de daludar-se aquest divendres a Panamà / EFE

PanamàEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat aquest divendres que els temps d'"interferència" dels Estats Units a Llatinoamèrica han acabat, durant la seva intervenció a la Cimera de les Amèriques que se celebra aquests dies a Panamà.

"Ja formen part del passat els dies en què la nostra agenda en aquest hemisferi sovint suposava que els Estats Units podien interferir amb impunitat", ha dit el mandatari nord-americà, un dia abans de reunir-se amb el president cubà, Raúl Castro, i just després d'haver protagonitzat una encaixada de mans històrica amb ell.

Durant el seu discurs en el Fòrum de la Societat Civil i Actors Socials, que s'ha desenvolupat a l'Hotel El Panamà, Obama ha dit que el "complau" tenir Cuba representada a la mateixa taula i ha afirmat que manté l'esperança que es produeixi una "obertura" de les relacions entre els dos països.

En aquest sentit, ha promès que els Estats Units "no s'imposaran" en el diàleg i, malgrat que ha reconegut que a mesura que avanci el procés de normalització hi haurà "desacords", s'ha mostrat confiat que "les coses milloraran per als cubans".

En el seu discurs, Obama també ha afirmat que "una nació forta i reeixida necessita una societat civil forta", amb homes i dones que "arrisquin les seves vides pels seus drets i els dels altres". Així, ha posat l'exemple de Martin Luther King i aquells afroamericans que, fa 50 anys, "moguts per la seva consciència, van seguir caminant i al final van triomfar". "Eren persones comunes i corrents, estaven disposades a suportar la duresa i violència", ha destacat Obama.

stats