Internacional 05/05/2023

El líder dels Wagner mostra cadàvers russos i amenaça amb retirar tropes si no arriben municions

Prigojin esclata amb insults contra Moscou i assegura que abandonaran Bakhmut el proper dimecres

5 min
El líder dels mercenaris de Wagner, Ievgueni Prigojin, en un vídeo on insulta el ministre de Defensa rus i el cap de l'exèrcit.

BarcelonaLa pugna interna entre l'oligarca rus que lidera el grup de mercenaris Wagner i els alts comandaments de l'exèrcit regular rus ha assolit un nou nivell d'enfrontament altament perillós. En un vídeo publicat a les xarxes socials, el cap dels mercenaris, Ievgueni Prigojin, esclata contra el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, i contra el cap de l'estat major de l'exèrcit, Valeri Gueràssimov, a qui acusa de no enviar-li prou municions i a qui insulta mirant a càmera. "Xoigú! Gueràssimov! On són les maleïdes municions?", diu, enmig d'un atac de fúria en què deixa anar diverses paraulotes després de mostrar cadàvers de soldats tirats a terra. "Aquesta escòria que no ens està donant municions! Putes! Aniran a l'infern! Els seus òrgans seran devorats!", esclata el multimilionari amic de Putin, que fa servir improperis i termes homòfobs clarament dirigits als líders de l'exèrcit rus.

Hores després, Prigojin ha emès un altre vídeo en què amenaça amb retirar les seves tropes de la ciutat clau de Bakhmut si no rep les municions que necessita abans de dimecres vinent. "Declaro oficialment que el 10 de maig del 2023 marxarem de les nostres posicions de l'assentament de Bakhmut", ha dit Prigojin en aquest segon vídeo, més calmat i on apareix de dia envoltat de desenes dels seus combatents.

En aquesta segona intervenció, Prigojin acusa els "buròcrates" de l'exèrcit rus d'haver-los tancat l'aixeta de les municions de forma deliberada per "gelosia" de les seves victòries al front. "Planejàvem conquerir Bakhmut el 9 de maig del 2023 [coincidit amb el dia de la victòria contra els nazis, una de les festes més importants de Rússia], però al veure això els buròcrates pseudomilitars van deixar d'enviar-nos subministraments des de l'1 de maig per evitar que ho poguéssim fer", els acusa.

El líder dels mercenaris russos Wagner esclata amb insults contra Moscou i assegura que abandonaran Bakhmut

No és la primera vegada que Prigojin critica el ministre rus i el seu cap de l'exèrcit, fins i tot públicament. Els havia acusat abans d'estar duent a terme una campanya militar desastrosa i de ser responsables dels fracassos al front. Però mai ho havia fet en uns termes tan agressius i exaltats.

En la versió completa del primer vídeo, abans que iniciï el seu rampell, Prigojin apareix en una zona boscosa de nit i assenyala cap a terra, on la càmera enfoca el que sembla un amuntegament de cadàvers. Tot fa pensar que és a prop de Bakhmut, on els seus homes han caigut per milers tractant de capturar completament la ciutat.

Poc després, ha aparegut el segon vídeo suposadament en el mateix entorn però ja de dia i envoltat de combatents armats. Allà és quan diu que els seus homes "no continuaran assumint baixes injustificades i sense sentit a Bakhmut sense munició". Prigojin assegura que només els queden dos quilòmetres de terreny per assumir el control total de la ciutat, d'un total de 45 quilòmetres que ja han aconseguit controlar gairebé del tot. "Però si a causa de la vostra gelosia patètica no voleu regalar la victòria de Bakhmut als russos, és el vostre problema", diu. Tanmateix, Prigojin demana a Gueràssimov que signi l'ordre oficial de la seva retirada, i diu que, quan els arribi, marxaran i es quedaran a l'espera "que els ciutadans de Rússia els tornin a necessitar", cosa que "segur que passa aviat".

"El desafiament és majúscul en un país on la gent cau de finestres, és atropellada o pateix intoxicacions massives de bales de plom", assenyala l'analista militar Jesús Pérez Triana, que admet que està "estupefacte" per l'atreviment de Prigojin. El comentari fa referència als mètodes del govern rus per eliminar les veus crítiques. Tot i així, reconeix que potser Prigojin "s'ho pot permetre, perquè Wagner ha estat imprescindible" en la guerra. "El dubte és si el Kremlin consentirà aquest desafiament o si estem davant d'un altre personatge com Ígor Girkin [un exagent d'intel·ligència rus retirat que expressa repetidament opinions molt crítiques amb la gestió de la guerra], que tenen carta blanca perquè saben on estan enterrats els cadàvers", afegeix.

En el vídeo on amenaça de retirar les seves tropes si no arriben municions, de fet, Prigojin fa una crida directa a Putin, a qui es refereix com a "comandant en cap". "Això és que no ha entès la posició que li pertocava, i ha volgut anar més enllà del que pot" o que "s'ha embriagat de poder", opina el director de la Societat d'Estudis Militars de Catalunya, Pol Molas, que també creu que l'exabrupte pot sortir-li car a qui fins ara era confident de Putin.

Un protagonisme que incomoda

Els soldats de Wagner es van unir a la invasió russa el març de l'any passat, tot just un mes després del seu inici. A partir del setembre van començar a engreixar les seves files amb reclusos de les presons i van arribar a tenir 50.000 homes, segons algunes anàlisis. Però el protagonisme gairebé total dels Wagner i de Prigojin ha arribat amb la batalla de Bakhmut i la caiguda prèvia de la petita ciutat propera de Soledar, al gener. Precisament després de la caiguda de Soledar, Prigojin ja va deixar clara la seva disputa amb el ministeri de Defensa quan el va acusar de negar al grup Wagner el mèrit que mereixia en la victòria. Des de llavors, els esforços militars s'han concentrat a la ciutat de Bakhmut, que Prigojin ha donat per conquerida diversos cops, però el govern rus fins ara no ho ha confirmat. Ara, si compleix l'amenaça, podria abandonar la ciutat dimecres que ve.

"Els Wagner han tingut un avantatge d'artilleria a Bakhmut i han rebut un suport preferencial. Això és probablement el resultat del racionament de munició que ha impulsat el ministeri de Defensa rus abans de la contraofensiva ucraïnesa. El ministeri ha de defensar tot el front, però Prigojin només es preocupa de Bakhmut", diu sobre el nou vídeo de Prigojin l'analista militar Rob Lee, del Foreign Policy Research Institute (FPRI), al seu compte de Twitter. En canvi, Triana sí que considera que la falta de munició que pateixen els homes de Wagner "podria ser una maniobra per retallar protagonisme a Wagner".

Sigui com sigui, l'escassetat de munició és un problema greu en el bàndol rus perquè "els seus estocs es van fonent", apunta Molas, i el ritme de producció, de 20.000 projectils al mes, no ho pot reemplaçar a temps. I és un problema que ve de lluny. "Ja al gener, els Estats Units van dir que [el bàndol rus] havia passat de 20.000 a 5.000 projectils diaris disparats", explica Molas. Un altre centre de dades ubicat a Lituània calculava que havien baixat de 60.000 a 20.000 projectils diaris. "Tot i ser dades molt diferents, perquè és difícil de calcular, en tots dos casos queda clar que hi havia una davallada important", apunta l'analista.

stats