Pròxim Orient
Internacional 26/01/2023

Almenys 9 palestins morts a Jenín en l'operació israeliana més letal dels últims anys a Cisjordània

Un mort al dia al territori ocupat des de l'inici de l'any, amb l'estrena del nou govern de Netanyahu

3 min
Atac d'israelians a Palestins a la ciutat de Jenin

Jerusalem"El govern israelià està cometent una massacre a Jenín enmig del silenci internacional". Amb aquestes paraules ha descrit la presidència palestina la incursió israeliana d'aquest dijous a Cisjordània, en la qual han mort almenys 9 palestins i 16 més han quedat ferits en els enfrontaments entre milicians i soldats. Es tracta de l'operació militar israeliana més mortífera dels últims anys a la Cisjordània ocupada, on ja han mort 29 persones des de l'1 de gener. Més d'un palestí mort al dia, en l'estrena del nou executiu de coalició de la dreta amb la ultradreta de Benjamin Netanyahu.

En un comunicat, l'exèrcit d'Israel ha explicat que les seves tropes tenien per objectiu detenir diversos membres de la Jihad Islàmica Palestina que havien estat involucrats "en una àmplia activitat terrorista recent". L'exèrcit sospitava també que el grup planejava una sèrie d'atacs imminents contra Israel. "Aquest esquadró era una bomba de rellotgeria. Si no arribem a actuar, ho haurien fet ells", ha dit un alt oficial de l'exèrcit israelià en declaracions a mitjans locals.

Entre els morts d'aquest dijous, segons fonts del ministeri de Salut palestí, hi ha una dona de 60 anys, Magda Obaid, i vuit homes més. També hi ha almenys 16 ferits, entre els quals un nen. Quatre d'ells estarien en estat greu, amb ferides "al pit, l'esquena, l'abdomen i les extremitats inferiors", segons l'agència de notícies palestina Wafa. L'exèrcit israelià ha confirmat únicament la mort de tres milicians i la detenció d'un quart, que s'hauria rendit. Altres fonts israelianes i palestines han elevat la xifra de víctimes mortals fins a 13, tot i que aquest extrem no ha estat confirmat oficialment. No s'ha produït cap baixa entre els soldats israelians.

Destrucció i "guerra real"

L'exèrcit israelià ha justificat el resultat de l'acció militar assegurant que les seves tropes han estat atacades durant l'intent de detenció. També ha afirmat que l'atac contra l'apartament on eren els sospitosos, situat al camp de refugiats de Jenín, s'ha iniciat després d'obtenir informació "precisa" per part de l'agència d'intel·ligència israeliana, el Shin Bet. Fotografies del lloc de la incursió mostren un alt nivell de destrucció al lloc dels fets, i en diversos vídeos se senten nombroses explosions i trets.

Segons ha confirmat un oficial de l'exèrcit, el comando de les forces especials encarregat de llançar l'atac ha utilitzat bazuques i altres explosius amb l'objectiu d'eliminar els combatents. Per la seva banda, l'ala local de la Jihad Islàmica Palestina ha confirmat que els seus membres han obert foc contra les tropes israelianes i han detonat artefactes explosius a la zona. El vicegovernador de Jenín, Kamal Abu al-Rub, ha assegurat que els residents de la ciutat viuen en un "estat de guerra real". "L'exèrcit israelià ho està destruint tot i dispara a tot el que es mou", ha afirmat, en declaracions a l'AFP.

El president palestí, Mahmoud Abbas, ha decretat tres dies de dol nacional en resposta a "l'agressiu assalt" israelià a Jenín. Els veïns de la localitat cisjordana de Nablus, un dels altres focus de resistència palestina en els últims mesos, han convocat una vaga general per a aquest dijous, a la qual s'han sumat altres localitats palestines i els barris àrabs de Jerusalem. També s'han produït protestes en ciutats com Ramal·lah i la mateixa Jenín. Hamàs i la Jihad Islàmica han promès una resposta.

El primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, ha instat l'ONU i les organitzacions de drets humans a proporcionar protecció urgent als palestins i aturar "el vessament de sang de nens, joves i dones". Per la seva banda, l'enviat de les Nacions Unides a l'Orient Mitjà, Tor Wennesland, ha dit estar "profundament alarmat i trist" per la mort dels nou palestins i pel "cicle continuat de violència a la Cisjordània ocupada". "És crucial reduir les tensions de manera immediata i evitar la pèrdua de més vides", ha afegit.

stats