Un tiroteig al metro de Nova York provoca el caos i deixa un balanç de setze ferits

La policia descarta que sigui un acte terrorista i segueix buscant el sospitós, que s'ha fugat aprofitant el caos

3 min
Zona acordonada a Nova York després d'un tiroteig al metro.

WashingtonFa temps que es parla de l'auge de la perillositat a Nova York, ciutat que ha vist com els índexs de criminalitat repunten després d'anys de descens. Aquest dimarts un tiroteig en una de les infraestructures fonamentals per entendre i definir la ciutat, el metro, ha disparat de nou la sensació de violència que comença a establir-se en l'ideari dels novaiorquesos.

A plena hora punta, a les 8.24 h del matí, un home que estava viatjant en un dels vagons del metro prop de Sunset Park, al districte de Brooklyn, s'ha posat una màscara antigàs, ha tirat una bomba de fum i ha començat a disparar. Ha ferit setze persones, deu per trets de bala, i n'ha deixat cinc en estat crític, tot i que no es tem per la seva vida.

El sospitós, encara sense identificar però descrit com un home negre de complexió forta que també vestia una armilla verda, s'ha escapat sense deixar rastre aprofitant el desconcert i el fum i ha provocat una cacera i persecució per tota la ciutat. Les autoritats l'han definit com a "perillós i armat". Les escoles dels voltants s'han tancat i s'ha fet una crida a evitar la zona. La policia i altres agències de seguretat i vigilància han començat una batuda per estacions de metro i els voltants per trobar el culpable.

Les imatges dels viatgers i les víctimes han inundat les xarxes socials, amb persones ensangonades i una estació de metro plena de fum, corredisses i crits, viatgers aplicant primers auxilis als ferits. "No sabem quin ha estat el motiu", ha dit la cap de la policia de Nova York, Keechant Sewell, que només ha pogut dir que no s'estava investigant com un acte terrorista però que "no es descarta res".

El caos s'ha apoderat ràpidament de la ciutat. En les primeres hores després de l'incident hi havia moltes incògnites i moltes incerteses, i s'ha aturat parcialment el servei de metro. Al principi es parlava d'artefactes explosius que s'havien deixat a l'andana, però la policia ho ha descartat ràpidament.

Eric Adams, l'alcalde de Nova York, que està aïllat per positiu de covid, ha enviat un videomissatge de tranquil·litat i de petició d'ajuda i col·laboració ciutadana. "No permetrem que els novaiorquesos visquin atemorits ni per un únic individu", ha dit.

Adams, alcalde des de fa poc més de cent dies, va basar la seva campanya electoral en la seguretat i la lluita contra el crim, especialment en el sistema de transport, presentant el seu bagatge com a capità de la policia com a baluard i prometent una forta inversió en seguretat col·locant molts més agents policials a les estacions de metro i les andanes per evitar actes violents.

La criminalitat a la ciutat és un tema central actualment. Segons les estadístiques oficials, en els últims tres anys han augmentat els assassinats, les violacions i els robatoris, tot i que encara estan en xifres per sota dels rècords històrics. Els tirotejos i incidents amb armes han augmentat més d'un 12% en el primer trimestre de l'any, comparat amb el 2021.

"Comprometo tots els recursos de l'estat per combatre l'augment de la criminalitat, aquesta bogeria que està apoderant-se de la nostra ciutat, perquè volem tornar a la normalitat", ha dit la governadora de Nova York, la demòcrata Kathy Hochul.

Irònicament, el tiroteig s'ha produït un dia després que el president Joe Biden anunciés l'impuls de la seva administració per fer passos cap al control d'armes, concretament en pistoles de fabricació casolana impossibles de rastrejar. "Prou. No volem més tirotejos, no volem més vides trencades, no volem que es trenqui el cor de la gent només pel fet de viure la seva vida com a novaiorquesos. Això ha d'acabar", ha dit Hochul.

stats