Publicitat
Publicitat

AMÈRICA LLATINA

Vaga de dones a l’Argentina contra la violència de gènere

L’Argentina es va tenyir de negre ahir. A la una del migdia, hora local, les dones d’arreu del país estaven convocades a fer una aturada d’activitat contra la violència masclista, en protesta pel brutal assassinat d’una menor a Mar del Plata fa deu dies.

El cas és el de Lucía Pérez, una estudiant de 16 anys que va ser drogada, violada i torturada pels seus agressors, que després van dutxar-la i vestir-la i la van portar a l’hospital, on van dir que havia tingut una sobredosi. La noia va morir a l’hospital. Des d’aquest crim, un mínim de tres dones més han sigut assassinades al país.

Més de 200 feminicidis en un any

El feminicidi és una problemàtica de creixent preocupació social a l’Argentina i és per això que des del 2015 la Cort Suprema de Justícia elabora un registre nacional de casos. L’any passat es van computar un total de 235 víctimes d’aquest tipus de crim, la majoria d’entre 21 i 40 anys.

L’organització Ni Una Menos, que el 3 de juny del 2015 ja va convocar una marxa multitudinària a Buenos Aires per denunciar la violència masclista, ha sigut, juntament amb una cinquantena d’entitats més, l’encarregada de fer la convocatòria d’aturada general. En el comunicat demanaven a les dones que fessin vaga entre la una i les dues del migdia i que es vestissin de negre. “Juntes decidim parar [l’activitat]: les que tenen una feina formal i les que no, les cooperativistes, les precaritzades, les que treballen com a cuidadores i no reben salari, les desocupades, les estudiants, les artesanes i artistes, totes”, deia el text.

Ahir a la nit, hora catalana, hi havia convocada també una manifestació a la Plaza de Mayo de Buenos Aires, que s’esperava que aplegués centenars de milers de persones. Les xarxes socials es van omplir de fotografies de dones vestides de negre i de missatges de suport a la causa, amb l’etiqueta #MiércolesNegro.

El cas d’una menor brasilera de 17 anys que va ser violada per 33 homes va commocionar aquest estiu l’Amèrica Llatina, un continent on la lluita contra la violència de gènere té molts fronts oberts. “Els cossos de les dones són percebuts com espais que qualsevol pot vulnerar”, va advertir ahir sobre això Emma Puig, assessora de gènere i igualtat per a l’Amèrica Llatina i el Carib de l’ONG Plan Internacional.