Internacional 18/09/2019

Trump fa conseller de Seguretat el negociador per als ostatges

O'Brien ha treballat en l'alliberament de segrestats nord-americans al Iemen i Turquia

Ara
2 min
Robert O'Brien, en un acte a Estocolm, el passat des de juny

BarcelonaEl president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat a través del seu compte de Twitter el nomenament de Robert O'Brien, l'actual cap dels negociadors per a ostatges, com a nou assessor de Seguretat Nacional. O'Brien es convertirà així en la quarta persona que ocupa aquest càrrec en els gairebé tres anys de mandat del republicà.

O'Brien substituirà John Bolton, acomiadat de manera fulminant per Trump el 10 de setembre després de mesos de desacords en temes clau de política exterior. Trump ha fet el nomenament, que no requereix la confirmació del Senat, tan sols pocs minuts després d'anunciar l'augment de sancions econòmiques contra l'Iran enmig de l'escalada de tensió amb el règim dels aiatol·làs pel suposat bombardeig a una refineria de l'Aràbia Saudita. D'aquesta manera, O'Brien es convertirà en un dels càrrecs més influents per al país en aquest difícil context.

El nou assessor és soci d'un despatx d'advocats de Los Angeles i, a diferència del polèmic Bolton, té un tracte afable i manté bones relacions tant amb el Pentàgon com amb el departament d'Estat. L'any 2016 va firmar 'While America slept' ('Mentre Amèrica dormia'), en què advertia dels riscos que suposen la Xina i Rússia per als interessos nord-americans, alhora que reclamava rectificar la política exterior de l'administració Obama per adoptar-ne una de més valenta, segons informa el 'New York Times'.

El currículum d'O'Brien inclou l'ambaixada nord-americana a l'ONU sota la presidència de George W. Bush i l'assessoria política a republicans com Mitt Romney, Scott Walker i Ted Cruz. Trump el va nomenar el seu enviat especial per assumptes d'ostatges i des d'aquesta oficina ha treballat per a l'alliberament de ciutadans nord-americans segrestats a Turquia o el Iemen.

El punt i a part de Guaidó

La relació entre Trump i Bolton feia mesos que passava per un mal moment i ja al maig el president va donar senyals de frustració per la falta de resultats a l'hora d'enderrocar el president veneçolà, Nicolás Maduro, després que els Estats Units ajudessin l'opositor Juan Guaidó, que ha perdut el suport del carrer i no ha aconseguit unir la fragmentada oposició antichavista.

Poc abans d'entrar a la Casa Blanca l'any passat, Bolton havia advocat per declarar la guerra a Corea del Nord i l'Iran, i sempre va contemplar amb un marcat escepticisme el procés de distensió amb Pyongyang, que per a Trump es va convertir ràpidament en un tema prioritari en la seva política exterior.

Després de xocar públicament amb Trump pel que fa als assajos armamentístics nord-coreans al maig, Bolton va decidir viatjar al juny a Mongòlia en lloc d'acompanyar el mandatari a la frontera intercoreana, on es va reunir de nou amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un.

stats