Publicitat
Publicitat

El Líban acull un milió de refugiats sirians

Això suposa un gran impacte per aquest país de quatre milions

Més d'un milió de sirians han fugit al Líban, convertint aquest país en el de major concentració per càpita de refugiats del món, ha anunciat aquest dijous l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

En un comunicat, l'ACNUR ha assenyalat que aquesta xifra suposa "un impacte enorme" per al petit país d'acollida, de poc més de quatre milions d'habitants.

Segons les dades difoses, per cada mil libanesos residents hi ha 220 refugiats sirians, el que representa gairebé una quarta part de la població del país.

L'agència de l'ONU ha recordat que els recursos libanesos s'estan esgotant i que "la comunitat hoste està a punt de la ruptura", en al·lusió a les divisions sectàries i entre partidaris i detractors del règim sirià que es donen al Líban.

L'ajuda internacional és insuficient

El màxim responsable de l'ACNUR, Antonio Guterres, ha afirmat que "l'afluència d'un milió de refugiats és massiva per a qualsevol país" i més en el cas del Líban per "els greus problemes interns", de manera que no se li pot abandonar amb aquesta càrrega.

"L'ajuda internacional augmenta de manera lenta i no correspon a les necessitats. Donar suport al Líban no és només un imperatiu moral sinó també una necessitat per aturar una major erosió de la pau i la seguretat en aquesta societat fràgil", ha subratllat Guterres.

Ha posat èmfasi, a més, que l'ajuda rebuda fins ara representa el 13% de la necessària i ha estat destinada a les persones més vulnerables.

La nota d'ACNUR apunta que el Líban travessa greus problemes econòmics des de l'inici del conflicte sirià el març de 2011, a causa de la disminució del comerç, el turisme, la inversió i l'augment de la despesa pública.

Els serveis socials del Líban estan desbordats

El Banc Mundial ha estimat que la crisi siriana va costar al Líban 2.500 milions de dòlars en pèrdues econòmiques en 2013 i amenaça de deixar a 170.000 libanesos en la pobresa per tal d'enguany.

Pel que fa al problema dels nens sirians, ACNUR ha explicat que 400.000 estan en edat escolar i que en l'actualitat el seu nombre en les escoles públiques, 100.000, supera el dels libanesos.

A més de les escoles, també els hospitals estan saturats davant l'augment de població, la qual cosa afecta les comunitats locals.

El ministre libanès d'Afers Socials, Rachid Derbas, ha instat per la seva part a la comunitat àrab i internacional que comparteixi "aquesta càrrega sense precedents, ja que la situació és explosiva i adquireix proporcions mundials" .

En les dues últimes setmanes prop de 1.200 famílies sirianes han arribat al Líban, després que l'Exèrcit sirià recuperés el control de diverses localitats situades a l'estratègica regió siriana d'Al-Qalamún, fronterera amb el Líban.

Les autoritats libaneses, que han optat per no instal·lar camps de refugiats, han fet freqüents crides d'ajuda a la comunitat internacional per poder acollir els desplaçats.

Els sirians s'han refugiat en gran nombre també en altres països de la zona com Jordània, Turquia, l'Iraq i Egipte, fugint d'un conflicte que en tres anys ha causat més de 150.000 morts.