NEGOCIACIÓ

L’elecció del primer ministre fa encallar el govern a Itàlia

El Moviment 5 Estrelles i la Lliga no es posen d’acord sobre el cap de l’executiu

El matrimoni d’interès entre la Lliga i el Moviment 5 Estrelles, que negocien des de fa dies per formar una coalició de govern, es retarda. Ahir s’acabava el termini extra que el president de la República, Sergio Mattarella, els havia concedit perquè intentessin tancar un programa de govern conjunt i proposar un nom per encapçalar l’executiu. No obstant això, els dos líders van demanar al president “més temps” per enllestir els detalls del seu acord.

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, i el del Moviment 5 Estrelles (M5E), Luigi Di Maio, es van reunir aquest cap de setmana a Milà per escriure un esborrany del “contracte” que recollirà el programa compartit amb el qual les dues formacions pretenen governar en coalició. Diumenge a última hora tots dos es van mostrar optimistes i van assegurar que ja havien trobat fins i tot un nom per proposar al cap de l’estat. Tanmateix, després de ser rebuts per Mattarella, van fer marxa enrere. Pel que sembla, les dificultats per triar un candidat a primer ministre de consens està entorpint les negociacions.

Treball a contrarellotge

El líder del M5E va reconèixer que estaven treballant a contrarellotge perquè són conscients que l’agenda internacional s’ha d’afrontar immediatament i va rebutjar avançar el nom que les dues formacions estaven estudiant per encapçalar el futur govern. “Estem escrivint un programa per als pròxims cinc anys. Els noms venen després”, va assegurar.

Di Maio va confirmar que hi havia un acord tancat sobre la reforma del sistema de pensions, la lluita contra la corrupció, l’evasió fiscal o l’abolició de la reforma laboral aprovada durant el govern de l’ex primer ministre Matteo Renzi. No obstant això, l’optimisme de Di Maio va xocar amb el realisme de Salvini, que va assegurar que encara no hi havia convergència en tots els punts que inclourà el programa de govern i que, si no s’hi arribava en “les pròximes hores”, la seva formació no tindria cap problema per tornar a les urnes.

Divergències fonamentals

“Estem fent un esforç enorme, perquè si haguéssim de negociar per conveniència política fa temps que no seríem aquí”, va assenyalar en al·lusió al fet que, segons les últimes enquestes, la seva formació seria la més beneficiada en cas que se celebressin eleccions anticipades. Després de la reunió amb Mattarella, Salvini va assegurar que hi havia divergències fonamentals entre les dues formacions, per exemple en la gestió de les polítiques migratòries i en la relació amb la UE. Temes clau que el futur govern haurà d’afrontar i per als quals Salvini va demanar tenir les mans lliures.

L’aspecte en què sí que van estar d’acord els dos líders és que, un cop estigui acabat l’esborrany del programa de govern, el sotmetran al vot de la seva militància. El M5E ho farà a través d’internet, i la Lliga, col·locant urnes a les principals places del país.

Amb el contracte pràcticament tancat, el principal escull per poder signar un pacte és l’elecció del candidat a primer ministre. Fa dies que es plantegen diversos noms, però fins ara no se n’ha confirmat cap. L’única pista la va donar el líder del M5E. Di Maio va assegurar que serà un polític i no un tècnic, tot i que les últimes hores es donava per fet que la decisió final estaria entre dos perfils altament especialitzats.

L’economista Giulio Sapelli, que havia estat proposat per la Lliga, va confirmar que les dues formacions havien contactat amb ell i que s’havia mostrat disponible. “M’han explicat que estan valorant un altre perfil, el de Giuseppe Conte, i no m’han concretat encara a qui han escollit”, va assegurar. Sapelli, de 71 anys, va ser professor d’història econòmica a la Universitat de Milà i conseller d’administració de diverses empreses italianes.

L’alternativa és Giuseppe Conte, l’opció preferida del M5E. Conte és un advocat amb un extens currículum acadèmic en universitats dels Estats Units i Europa. El seu perfil és molt valorat a les files del M5E, que el va escollir com a ministre d’Administració Pública a l’executiu que van presentar abans de les eleccions. Segons algunes fonts, Di Maio i Salvini, que en un primer moment havien reivindicat el seu dret a ocupar el càrrec de primer ministre després de les eleccions, es reservarien les carteres d’Interior, Economia o Exteriors.

En qualsevol cas, la decisió final correspon al cap de l’estat. Mattarella va recordar aquest diumenge que el president de la República “no és un simple notari” i que, com recull la Constitució, serà ell qui tindrà l’última paraula en l’elecció del pròxim primer ministre italià.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF