Publicitat
Publicitat

Breivik fa la salutació nazi abans de començar el seu judici contra l'Estat noruec

L'ultradretà i autor de la matança el 2011 acusa el país escandinau de tracte inhumà a la presó

L'ultradretà Anders Behring Breivik, autor de la matança de juliol del 2011 a Noruega, ha fet la salutació nazi abans de l'inici aquest dimarts del seu judici contra l'estat norueg, a qui acusa de tracte inhumà pel règim carcerari al qual està sotmès.

Breivik ja havia realitzat una salutació similar diverses vegades durant el procés seguit contra ell el 2012, que va acabar amb una sentència a 21 anys de presó prorrogables de forma indefinida -pena màxima i que pot equivaldre a una cadena perpètua- en ser considerat penalment responsable dels atemptats i descartant que sigui un malalt mental.

L'extremista noruec, que aquest dimarts portava amb el cap rapat, sosté que  de tracte inhumà pel règim carcerari a què està sotmès viola dos articles de la Convenció Europea de Drets Humans relacionats amb la prohibició del tracte inhumà i el respecte a la privacitat.

La denúncia, presentada el juliol passat, al·ludeix tant a la seva estada al penal d'Ila (oest d'Oslo), on va estar empresonat els primers dos anys, com al de Skien, al sud de la capital i on va ser traslladat a la tardor de 2013. La Fiscalia de l'Estat rebutja l'acusació i ressalta que posseeix tres habitacions, pot sortir al pati un cop al dia i compta amb un ordinador -sense Internet-, televisió i PlayStation.

El control de les comunicacions obeeix a la gravetat de la pena, ja que ha intentat contactar amb altres extremistes, argumenta el fiscal, que ressalta que el règim s'ha suavitzat diverses vegades després de les crítiques del Defensor del Poble i que Breivik pot accedir a una àrea on fer-se el menjar i relacionar-se amb els guàrdies del penal.

El procés contra Noruega, que durarà quatre dies, se celebra al gimnàs del penal de Skien per raons pràctiques i de seguretat. El tribunal havia advertit que quan l'ultradretà declari, no se li permetrien comentaris que puguin ser ofensius o aprofitar per enviar missatges ideològics.

Breivik va fer esclatar una bomba al complex governamental d'Oslo el 22 de juliol de 2011 i va causar la mort a vuit persones. Just després es va traslladar en cotxe a l' illa d'Utoya, a l'oest de la capital, on va perpetrar una matança en un campament de les Joventuts Laboristes, en què van morir 69 persones.