Publicitat
Publicitat

Blindats ucraïnesos es passen als pro-russos a Sláviank

El sud del país proclamen la "república d'Odessa"

Una columna de sis blindats ucraïnesos s'ha passat aquest dimecres als pro-russos i han entrat a la ciutat de Sláviansk, el focus de la revolta contra el govern de Kíev al sud-est d'Ucraïna, segons testimonis contactats telefònicament per EFE.

Els carros blindats, que enarboren banderes russes, han avançat des de la ciutat de Kramatorsk, a uns 15 quilòmetres al sud de Sláviansk, on avui han entrat dues columnes cuirassades.

"Es tracta de carros de combat i transports blindats", ha precisat un representant de la milícies pro-russes de Kramatorsk a l'agència russa Interfax. Ha afegit que de moment no s'han produït enfrontaments, però ha indicat que els militars ucraïnesos han advertit que tenen ordres de "disparar als peus" a tots aquells que intentin frenar l'avanç de les columnes.

Els primers combats entre les forces ucraïneses i els activistes es van produir ahir a l'aeròdrom de Kramatorsk. El xoc armat es va cobrar diversos ferits entre els pro-russos, que van denunciar baixes mortals a les seves files, extrem que no ha pogut ser confirmat amb altres fonts.

Els pro-russos proclamen la república d'Odessa a la seva web

"A partir del dia d'avui la regió d'Odessa es declara república popular d'Odessa, on tot el poder és només del poble que viu al seu territori", han informat aquest dimecres els pro-russos d'Odessa a la seva web. Aquesta regió és al sud d'Ucraïna i banyada pel mar Negre.

Els pro-russos han anunciat aquesta decisió després d'alertar que a Ucraïna ja ha esclatat una guerra civil i han cridat la població a bloquejar el transport i els passos subterranis a la ciutat a partir de les 16.00 hores de dijous (14.00 GMT).

"Si no voleu una guerra que converteixi el nostre país en una ruïna com Síria i Líbia, que mati milers de vides, llavors cal actuar. Odessa ja està envoltada de llocs de control enemics. Al país ja s'ha declarat l'estat de guerra", han assenyalat.

La crida a la rebel·lia es proposa impedir la possible entrada de militars ucraïnesos a Odessa i que tota la ciutat se sumi al moviment d'alliberament popular del sud, que exigeix la celebració d'un referèndum federalista a cada regió.

"Nosaltres no som anyells, sinó un poble que decideix per si mateix en quin país viure, amb qui portar-se bé, a quin Déu pregar i en quin idioma parlar", han apuntat.

El 7 d'abril els pro-russos van proclamar la república popular de Donetsk, regió on controlen els edificis governamentals a diverses ciutats.