PalmaL'Associació de Veïns de Sa Calatrava ha aconseguit aturar la tala dels cincs arbres que l'Ajuntament de Palma volia tallar basant-se en un informe de Parcs i Jardins que alertava del perill que suposaven. Des de Cort confirmen que el perímetre dels exemplars s'ha barrat i que convocaran una reunió per explicar-los la situació. En cap moment, el consistori ha assegurat que després de la trobada no es llevin els arbres. "Efectius de la Policia Nacional ens han comunicat la notícia. No ha estat cap responsable institucional", han assegurat des de l'associació de veïns. A darrera hora d'aquest dilluns, l'Ajuntament va confirmar a l'ARA Balears que aquest dimarts es tallarien els arbres, malgrat que reconeixia que hauria pogut millorar la comunicació amb els veïns i informar-los prèviament. 

Concretament, es tracta de cinc exemplars d'arbres coneguts per bellaombra i que Cort tenia previst talar aquest dimarts a primera hora. A la protesta, hi ha estat present la portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, qui ha dit que s'ha unit a les reivindicacions perquè considera que l'Ajuntament hauria d'obrir un diàleg i donar explicacions del motiu de la tala dels arbres. Truyol ha recalcat que aquests exemplars es troben en un espai "molt emblemàtic" de la murada de palma i "formen part del patrimoni d'aquest entorn i de la façana marítima de la ciutat". A més, ha dit que els arbres són essencials també per lluitar contra el canvi climàtic, perquè fan ombra i fan net l'aire.

Per la seva banda, la portaveu del grup municipal, Rosario Sánchez ha expressat el seu suport als veïns i ha exigit la convocatòria urgent de la Mesa de l'Arbre per abordar "de manera transparent i participativa" els temes relacionats amb els arbres de la ciutat. En aquest sentit, la portaveu ha criticat l'"opacitat" d'aquesta actuació i ha lamentat que ningú hagi xerrat ni informat els veïns de la zona.

"L'Ajuntament ha actuat de manera unilateral sense donar explicacions ni raonaments i els veïnats estan molt molestos. Els arbres formen part del nostre patrimoni i s'han de conservar. Lament que cap responsable polític hagi vingut a donar explicacions", ha assegurat la regidora de MÉS per Palma, Neus Truyol.

L'Ajuntament de Palma havia justificat la tala d'aquests arbres per motius de seguretat.
Aquests exemplars centenaris són uns elements emblemàtics de la plaça i formen part d'un conjunt més gran, de més d'una vintena d'arbres.
Un dels operaris, aquest matí a la plaça.
L'Associació de Veïns de la Calatrava havia convocat la concentració a les 7.30 h, i hi han assistit més de 50 persones.
Els veïns havien criticat que l'Ajuntament els va avisar d'aquesta decisió el divendres a darrera hora, deixant-los "sense temps per reaccionar".
La decisió de Cort de talar els arbres havia provocat un fort malestar veïnal.
Els bellaombra es troben davant un hotel de luxe, 'El Llorenç'.
Des de l'Ajuntament havien defensat aquesta actuació perquè les estructures d'aquests arbres es van afeblint fins al punt que se'n recomana la "tala i immediata substitució per risc".
La pressió veïnal ha aconseguit paralitzar la tala.
stats