DIA DE LES ILLES BALEARS
Política Govern 29/02/2024

Prohens exigeix a Sánchez autonomia per abaixar impostos: "No volem pagar la factura dels altres"

El Govern lliura la Medalla d'Or de les Illes Balears a la reina Sofia

3 min
Marga Prohens, en l'acte del dia de les Illes Balears a la Llonja

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha lligat aquest dijous la defensa de l'autonomia amb la llibertat per decidir els impostos. "Som unes illes que demanaran el finançament que els pertoca i respecte de l'autonomia fiscal per abaixar impostos", ha reivindicat en la celebració del Dia de les Illes Balears. Com ja va fer en la commemoració del 40è aniversari de l'Estatut, Prohens ha carregat contra "els intents de centralisme jacobí" del govern de Pedro Sánchez i ha llançat un advertiment: "No volem pagar la factura dels altres".

La presidenta ha posat de manifest una vegada més la pugna entre el model del PP i Vox i el de l'Estat, contra el qual la dreta lluita a través de les comunitats on governa. En la seva intervenció ha insistit que les Illes "no acotaran mai el cap": "No volem ser més que ningú, però tampoc permetrem que se'ns faci de menys". De la mateixa manera, ha reivindicat que es reconegui la insularitat del territori i que "es compensi en conseqüència", una exigència que ha vinculat a garantir-ne l'autonomia. En el discurs institucional, Prohens ha citat específicament la supressió de l'Impost de successions i la reducció de l'Impost de transmissions patrimonials per als joves.

Prohens ha fet una crida a la defensa de la Constitució i de l'estat de dret davant de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que també hi ha estat present. Malgrat que en les darreres setmanes ha estat al focus de la polèmica pel cas Koldo, que afecta un contracte que va signar l'anterior Executiu, no ha fet declaracions. Tampoc s'han vist mostres de proximitat entre la socialista i la presidenta Prohens, que ha pujat a l'escenari acompanyada de la reina Sofia. Armengol, de fet, s'ho mirava des de la primera fila dels seients del públic, al costat del delegat del govern espanyol a les Illes, Alfonso Rodríguez, i a pocs metres dels consellers de l'Executiu. Segons fonts del Govern, aquest és el protocol per a les autoritats de l'Estat.

Per la seva banda, el president del Parlament, Gabriel Le Senne, els líders dels consells insulars i també el batle de Palma, Jaime Martínez, s'han assegut a una taula a damunt de l'escenari. Davant els nombrosos representants institucionals, Prohens ha dedicat un record a Jeroni Albertí, president del Parlament (1987-1991), que va morir la setmana passada.

Marga Prohens lliurant la Medalla d'Or de les Illes Balears a la reina Sofia

Medalla d'Or a la reina Sofia

El Govern ha escollit la monarca com a depositària de la Medalla d'Or, el màxim guardó que pot concedir la comunitat. És la quarta Medalla d'Or d'aquest territori que rep un membre de la família reial, sempre en governs del PP. De fet, la primera es va concedir a Joan Carles I el 1983, durant el mandat de Gabriel Cañellas. Posteriorment, el 1998, amb Jaume Matas com a president, es va entregar el mateix guardó als ducs de Palma, la Infanta Cristina i Iñaki Urdangarín, a qui més tard se li va retirar quan va sortir condemnat en el cas Nóos.

Prohens ha reivindicat la vinculació de Sofia amb Mallorca. "Som l'esposa, la mare, la padrina i la germana que descobreix durant dècades, any rere any, aquestes illes amb la seva família", ha dit passant al castellà: "Pel seu compromís social amb entitats de les nostres illes, per ser amfitriona i ambaixadora de les nostres illes al món, és un honor distingir Sa Majestat amb la màxima distinció, merescuda des de fa molt de temps".

En una breu intervenció, la reina ha agraït el premi. "He tingut el privilegi de gaudir durant més de mig segle, que es diu aviat, d'aquestes illes meravelloses, la seva gent, juntament amb la meva família, on sempre ens han acollit amb estima i afecte", ha remarcat, i ha afegit unes paraules en català: "Sempre m'he sentit aquí com a casa".

Premis Ramon Llull

Les futbolistes del FC Barcelona Mariona Caldentey i Cata Coll han estat dues de les premiades amb el Ramon Llull. Es varen proclamar campiones del món el 2023 amb la selecció espanyola i l'Executiu ha destacat, a més, que són “referents en la lluita pels drets de les futbolistes, donant una lliçó al món enfront dels fets i les actituds masclistes”. També hi ha entre els guardonats l'oncòleg especialista en cures pal·liatives Enric Benito, a més del dissenyador mallorquí Sebastián Pons, que té prestigi internacional, que va ser mà dreta d'Alexander McQueen i actualment treballa a les Illes en l'àmbit de la moda artesana i sostenible.

En nom dels premiats ha parlat Bàrbara Mestre, directora de Mater, una organització fundada el 1964 per les germanes franciscanes de la Misericòrdia per donar suport als col·lectius vulnerables, que també és entre els premiats. "És imprescindible que gestionem el llegat patrimonial del qual som hereus i responsables", ha defensat Mestre, que ha considerat que és aquest patrimoni el que fonamenta la "idiosincràsia" de les Illes. Consulta la llista completa dels premiats en aquest enllaç.

stats