Parlament
Política Govern 27/11/2023

Toni Costa, sobre el càrrec acusat d'agressió sexual: “No consider que jo hagi de dimitir”

El conseller admet que va ocultar la imputació de l'alt càrrec a Marga Prohens

3 min
Imatge d'arxiu d'Antoni Costa al Parlament

Palma"No consider que hagi de dimitir ni dimitiré. Vaig confiar en la paraula del senyor Serra Ferrer i em vaig equivocar". El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha comparegut avui per oferir explicacions sobre el nomenament de Juan Antonio Serra Ferrer com a gerent de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (Ibetec), processat per haver agredit sexualment una desconeguda en públic, presumptament. "Quan divendres a la nit vaig conèixer l'obertura de judici oral i, especialment els escrits de l'acusació, vaig veure que m'havia equivocat, i en qüestió d'hores vaig decidir-ne la destitució immediata" ha afegit. "Em sap greu que aquest fet pugui donar un missatge equivocat sobre el compromís del Govern contra totes les formes de violència contra les dones".

El conseller ha admès que "l'únic que coneixia la situació de l'exgerent de l'Ibetec era jo" i que no va informar a la presidenta Marga Prohens de la situació quan es va decidir el seu nomenament. Al llarg de la seva intervenció Costa ha reconegut en diverses ocasions que "em vaig equivocar amb el nomenament de l'exdirector gerent d'Ibetec. Havia llegit el que havia sortit als mitjans i coneixia la decisió que s'havia pres per la UIB, però el senyor Serra, a qui conec des de fa anys em va negar rotundament els fets, i em va traslladar que estava convençut que la causa s'arxivaria i ni tan sols arribaria a judici. Vaig confiar en ell, vaig creure en la seva paraula, i per això el vaig nomenar respectant la presumpció d'innocència".

El PP tanca files amb Costa

El Govern va destituir aquest dissabte al gerent d'Ibetec després que se'n conegués la imputació, i argumentà que fins llavors no s'havia sabut quines acusacions hi havia contra ell i que s'obriria judici oral. La decisió va arribar, a més, poc després que Diario de Mallorca es fes ressò de l'escrit de la Fiscalia: li demana tres anys de presó per intentar besar i llepar la cara a una desconeguda en un restaurant de Palma i pegar un cop de puny a un dels policies que el van detenir quan intentava fugir, el maig de 2022.

"La reacció de Costa ha estat fulminant, ha estat la destitució immediata d'aquest senyor", ha dit el portaveu del PP, Sebastià Sagreras, que ha assegurat que "la presumpció d'innocència també és molt important". Tot i això, Costa el va nomenar després que la Universitat de les Illes Balears (UIB) l'hagués apartat de la docència en conèixer els fets en què estava implicat, com a mesures cautelars.

L'oposició vol la dimissió

Tant el PSIB com MÉS per Mallorca i Unides Podem han exigit responsabilitats a Costa. El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha reclamat que el destitueixin o en "facilitin la dimissió": "Que aquest govern hagi contractat una persona denunciada per agressió sexual és un dels fets més greus que puguem conèixer, i la destitució ve perquè s'ha fet públic". En el mateix sentit, ha considerat que si la presidenta, Marga Prohens, no coneixia els fets, "hauria d'exigir al seu vicepresident que demani disculpes i destituir-lo". Tot i insistir en el respecte a la presumpció d'innocència, ha defensat que "els atestats policials són extremadament clars".

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha acusat Costa d'haver "ajudat un masclista o haver amagat aquesta informació": "No té capacitat de salvar-se políticament". "El vicepresident era plenament conscient del tipus de persona que posava al capdavant de l'Ibetec, i ho sabia perquè era company i amic seu, i pertanyen a la institució [la UIB] que havia apartat aquesta persona de les seves responsabilitats", ha denunciat. En el mateix sentit, la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha demanat la dimissió de Costa: "El PP té un problema greu".

Sa Unió de Formentera es planteja deixar de donar suport al PP

En paral·lel a la polèmica, el president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, ha fet públic un missatge recollit per Europa Press en què ha assegurat estar-se plantejant "seriosament" deixar de ser un soci estable del Govern del PP. Córdoba ha dit que té aquest dubte "com a persona pública i privada i com a president del Consell, representant totes les dones i homes d'aquesta illa".

stats