Cas Koldo
Política Govern 28/02/2024

L' Ibsalut va avalar el 2020 la compra de mascaretes investigada tot i tenir un informe desfavorable

El Govern insisteix que l'expedient de reclamació dels doblers del contracte no ha caducat

3 min
La consellera de Presidència, Antònia Estarellas, a la seu del seu departament.

PalmaEl Govern ha sortit a camí aquest dimecres de les informacions creuades sobre el cas Koldo, que afecta les Illes perquè durant la pandèmia es va signar un contracte per adquirir mascaretes per valor de 3,7 milions d'euros amb l'empresa que ara s'investiga per presumpta corrupció. La consellera de Presidència, Antònia Estarellas, i el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, han exposat les qüestions que generen més dubtes al voltant de la contractació. Una de les novetats que Ureña ha posat damunt la taula és que el Servei de Salut de les Illes (IB-Salut) va emetre un certificat de conformitat amb la comanda de mascaretes l'agost del 2020, malgrat que dos mesos abans havia rebut els resultats d'una anàlisi interna informant que el material no complia els requisits establerts: no eren mascaretes FFP2.

Aquesta certificació es va fer a petició de l'empresa, Soluciones de Gestión y Apoyo Empresas SL, i la signa el Departament de Compres i Logístiques del Govern, el mateix que tres anys després, al juliol de 2023, va iniciar un procediment per reclamar 2,6 milions a l'empresa denunciant que la mercaderia no es corresponia amb el material comprat. Segons ha exposat Ureña, aquest document va acreditar que el contracte s'havia executat de manera "correcta i satisfactòria".

El director general de l'IB-Salut ha assegurat que és habitual que les empreses sol·licitin aquest tipus de certificats per poder presentar-los en concórrer a altres contractacions públiques. No obstant això, l'informe es contradiu amb l'anàlisi que el centre estatal havia publicat poc abans, concloent que les mascaretes no complien els requisits d'una FFP2. Segons ha apuntat Ureña, aquest certificat complica que la reclamació de 2,6 que va fer l'Administració a l'empresa pugui prosperar, un procediment que ara es troba en fase d'al·legacions.

Es deriva al Departament de Fons Europeus

Ureña també ha destacat el fet que es remetés a la Direcció General de Fons Europeus aquest contracte per vehicular-lo a través d'aquestes ajudes, el desembre de 2020. Segons ha explicat el vicepresident del Govern, Antoni Costa, en roda de premsa, quan es varen sol·licitar aquests fons es varen ometre els dubtes sobre el material. A causa de la utilització d'aquests fons, la Fiscalia Europea també investigarà aquest contracte, mentre que la Comissió Europea ha sol·licitat a l'Oficina Europea Antifrau que faci el mateix.

Preguntat sobre la qüestió, el portaveu del partit socialista al Parlament, Iago Negueruela, ha negat que s'intentàs carregar la despesa d'unes mascaretes inservibles als fons europeus, com ha publicat aquest dimecres El Mundo. El diputat ha defensat que les mascaretes es podien fer servir igualment com a quirúrgiques. Tot i això, la major part d'aquest material es va guardar en un magatzem i no s'ha arribat a emprar.

Nega la caducitat de l'expedient

D'altra banda, Ureña ha negat que l'expedient per reclamar els fons hagi caducat, com assegura el PSIB basant-se en la jurisprudència que estableix que el termini ha de ser de sis mesos, que ja han passat. Segons el director general del Servei de Salut, la Llei de contractes estableix que l'expedient pot tenir una durada de vuit mesos. Sigui com sigui, però, ha advertit que tenen dubtes que aquest procediment prosperi precisament perquè es va certificar que el contracte s'havia executat correctament. Per aquest motiu, Estarellas ha assegurat que esperen que la via penal sigui més efectiva, ja que l'Executiu ja s'ha personat com a part afectada en la causa que investiga l'Audiència Nacional. De la mateixa manera, Ureña ha insistit que el fet que aquest procediment no prosperi no impedeix que l'Administració pugui reclamar per una altra via.

El PSIB acusa Prohens de deixar que es perdi l'import

Per la seva banda, Negueruela ha insistit des dels passadissos del Parlament en què l'expedient per reclamar les mascaretes ha caducat, referint-se a una sentència del Tribunal Suprem del gener d'enguany. "Ho sabien, han estat enganyant la ciutadania durant tots aquests dies per no admetre el que és obvi", ha assegurat el socialista, que ha insistit que aquesta sentència, que unifica la doctrina, és posterior a la resolució de la Junta de Contractació de la CAIB a què es refereix l'Executiu. El PSIB ha demanat la compareixença al Parlament de la consellera de Salut, Manuela García, perquè ho aclareixi.

stats