Govern
Política Govern 11/12/2023

Les Illes rebran de l'Estat 4.000 milions, 18 més dels previstos

Costa participa en la primera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera

ARA Balears
2 min
Carlos Bonet, Bartomeu Alcover i Antoni Costa

PalmaLes Illes Balears ingressaran 3,982 milions d'euros d'entregues a compte i de la liquidació provisional del sistema de finançament de 2022, 18 milions més que els 3.964 pressupostats pel Govern per a 2024, amb un càlcul que el vicepresident i conseller d'Economia, Antoni Costa, ja va advertir que era conservador. La Conselleria ha informat d'aquesta dada després de la primera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera amb el nou govern espanyol, que Costa ja va advertir que seria "de tràmit". "Es confirma que els pressupostos per a les Balears estaven fets amb màxima prudència en la previsió d'ingressos", ha dit el vicepresident des de Madrid. També s'han aprovat els objectius de dèficit per a les comunitats autònomes, del 0,1% el 2024 i del 0% el 2025 i 2026, una decisió que s'ha pres, segons ha assegurat el Govern, amb el vot contrari de la majoria de les comunitats.

"D'aquesta manera, el govern estatal es reserva un 2,9% per als seus pròxims pressupostos, mentre que les comunitats autònomes, que representen el 35% de la despesa, només tindran un 0,1%", ha criticat l'Executiu en un comunicat, malgrat que Costa ja havia elaborat uns pressupostos de 2024 amb la previsió de no fer dèficit. En declaracions als mitjans, Costa ha considerat "urgent" que es torni a convocar una altra reunió per tractar "la reforma del sistema de finançament, pel qual el Ministeri continua sense definir la seva proposta".

L'Executiu també ha criticat que el Ministeri d'Hisenda hagi assegurat que negociarà la condonació del deute bilateralment amb cada govern autonòmic, "sense que s'hagin definit els criteris que proposa el Ministeri ni s'hagin justificat els 15.000 milions promesos a Catalunya en un acord entre el PSOE i Junts". En aquest sentit, exigeix que la qüestió es negociï al Consell de Política Fiscal i Financera. "El Govern balear no tolerarà que hi hagi negociacions bilaterals entre l'executiu estatal i un sol govern autonòmic en matèries com el finançament o una possible condonació de deute", ha assegurat Costa, que ha acudit a la reunió amb el director general de Pressupostos i Finançamanet, Bartomeu Alcover, i de l'interventor general, Carlos Bonet.

stats