Consell de Govern
Política Govern 10/05/2024

El Govern anuncia mesures per frenar el turisme: "El patró de creixement actual és insostenible"

L'Executiu convoca una mesa per abordar un canvi de model que prohibeix el consum d'alcohol a la via pública en zones turístiques

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaCop de timó del Govern del PP. La massificació desmesurada del turisme a les Illes, sumada a les protestes ciutadanes dels darrers dies, ha forçat l'Executiu a plantejar una "transformació" del model. "El patró de creixement actual és insostenible", ha admès aquest divendres el vicepresident del Govern, Antoni Costa, que ha anunciat la convocatòria d'una mesa amb representants de tots els partits i entitats socials, liderada per l'Executiu, per abordar la limitació del turisme. "S'han de prendre mesures valentes", ha dit el portaveu, que ha assegurat que aquest canvi s'ha de fer des del "consens".

"Hem de posar límits i ho hem de fer junts", ha remarcat Costa. Tot i això, ha evitat concretar en què consistiran aquestes mesures per limitar la saturació, més enllà del fet que seran "restrictives". Ara bé, al llarg d'aquest divendres dematí ja s'han fet moviments. En paral·lel a l'anunci del Consell de Mallorca, que reduirà el sostre de places turístiques a l'illa per primera vegada a la història, l'Executiu ha presentat la modificació del Decret de turisme d'excessos, que ara passarà a dir-se "de turisme responsable". La principal novetat de la norma és que es prohibeix el consum d'alcohol a la via pública en les zones delimitades pel decret, en què es produeixen escenes de turisme de gatera: a Palma, Sant Antoni de Portmany, Calvià i Llucmajor. La norma manté, a més, la restricció dels horaris d'obertura dels establiments comercials que venen alcohol entre les 21.30 i les 8 h del dia següent.

En paral·lel, el vicepresident s'ha referit a la legalització de cases construïdes de manera irregular en sòl rústic que s'inclourà en el decret de simplificació administrativa. Costa ha recalcat que aquests edificis, una vegada legalitzats, no es podran fer servir amb finalitats turístiques, amb excepcions en els casos en què la regularització de l'habitatge sigui "parcial". El Govern també prepara fer una macroenquesta després de la temporada turística per conèixer què opinen els residents de la massificació. "Si Déu vol, continuarem vivint molts d'anys del turisme, però s'ha de transformar el model per créixer en valor", ha argumentat el vicepresident.

Els hotelers donen suport a la limitació

La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca ha fet públic un comunicat donant suport al decreixement de places turístiques que ha anunciat el Consell. "Remarcam que la proliferació desorbitada del lloguer turístic (...) i la implantació de plataformes digitals va provocar una allau d'habitatge d'ús residencial al mercat de lloguer turístic, que comportà la invasió i la mescla d'usos". També s'han mostrat a favor de la modificació del Decret de turisme responsable. "Valoram positivament que s'hi hagin introduït millores que tendeixin a aconseguir l'objectiu perseguit: erradicar el turisme incívic de les quatre zones que en pateixen els efectes".

En canvi, la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) ha carregat contra la restricció dels horaris. La patronal ha argumentat que, així, els consumidors es poden desplaçar a altres llocs on no hi ha limitació horària, o bé recórrer a la venda ambulant o irregular, "tan present com habitual".

stats