Les claus del dia, per Antoni Bassas (23/05/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Continua ajornada la decisió sobre la suspensió dels diputats presos. La presidenta del Congrés ha retornat la patata calenta al Tribunal Suprem: “La presidència, per descomptat, no ha pres cap decisió sobre el fons d’aquesta qüestió. El que ha fet ha estat remetre-la i demanar més informació al Tribunal Suprem, que és, com a representant del poder judicial, qui ha de determinar aquesta decisió”.

El PP portarà a la Fiscalia les fotos i gravacions que els presos es van fer al Congrés

El Suprem ja s’ho havia tret de sobre i va establir que li corresponia a la mesa de la cambra decidir si Junqueras, Sànchez, Rull i Turull podien continuar sent diputats. Batet guanya temps pensant en les eleccions de diumenge, perquè, si la mesa suspèn els diputats presos, el PSOE estaria votant el mateix que li demanen PP i Ciutadans. Per cert, a 'La Razón' titulen en portada que el Palau de la Zarzuela ha ajornat la tradicional ronda de consultes del rei amb els caps del grups parlamentaris per e vitar la fotografia de Felip VI amb els presos polítics. Pablo Casado: “A la Zarzuela hi anirà un pres en presó preventiva per haver donat un cop d’estat, per haver ultratjat la Corona, per haver-se enrigut de l’escut, de la bandera… Anirà a la Zarzuela, a definir el futur del govern d’Espanya. Això ho tolerarà el govern? ¿No farà res per evitar-ho?”

2. Al judici del Tribunal Suprem s’ha acabat la fase de testimonis i ha començat la de les proves pericials. Ahir dos doctors en sociologia testimonis de les defenses van definir el 20-S com a “protesta” pacífica i l’1 d’Octubre com a “desobediència civil”. Les pèrits testimonis de l’acusació van afirmar que la malversació existeix pel sol fet que una feina s’encarregui i es faci, encara que no es pagui. Una de les pèrits era assessora de Montoro, que va dir que no s’havia gastat ni un euro públic en el referèndum.

La malversació, al seu laberint

3. A les municipals, l’ARA celebra avui a les 8 del vespre un debat amb els candidats a l’alcaldia de Girona, i Maiol Roger entrevista Jordi Graupera: “Entrarem en aquest consistori? Jo crec que sí. I a més a més, si hi entrem, que haurem trencat tot el mur, les properes les guanyem”

Jordi Graupera: “Si entrem a l’Ajuntament, les pròximes eleccions les guanyem”

I a les europees, Junqueras havia de ser entrevistat a Catalunya Ràdio, la Junta Electoral ho ha prohibit, i Puigdemont ha renunciat a la seva entrevista a la ràdio pública per solidaritat.

4. La mort d’Eduard Punset ha fet recordar la frase que li va dir a Albert Om (“No està demostrat que em moriré”). Precisament, no us perdeu l’article que firma l’Om, titulat “Mort d’un anarquista”, on defineix Punset com “un seductor a qui li agradava que l’escoltessin”. A la crítica de televisió d’avui, la Mònica Planas afirma que Punset “va ser el millor divulgador científic que ens ha donat mai la televisió a Espanya”.

Punset: Mort d’un anarquista

5. Malàisia acusa Espanya d’enviar-li tones de residus plàstics il·legals i retorna cinc contenidors d'escombraries no reciclables.

6. Joan Canadell serà el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Canadell va cofundar el Cercle Català de Negocis.

Així va perdre l’establishment la Cambra de Barcelona

7. L’escriptora nord-americana Siri Hustvedt guanya el premi Princesa d’Astúries de literatura. El seu marit, Paul Auster, també el va guanyar el 2006.

Torna a l' Ara Bon Dia.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF