PAREU MÀQUINES

Espera, que 'El Mundo' parla d'espies

El diari publica un despropòsit en què qualifica d'espionatge el treball de camp d'una enquesta

Un dels comentaris recurrents al 'Pareu màquines' és el dubte sobre si cal parlar tant dels diaris de la caverna, tenint en compte que les seves vendes a Catalunya són residuals. El cas d'avui em servirà per raonar per què crec que sí que cal. 'El Mundo' va titular divendres en portada: "Torra permet espies als patis per veure si els nens parlen català". A partir d'un estudi de la Plataforma per la Llengua, que va voler captar espontàniament quina era la llengua dels patis a partir no d'enquestes, sinó de l'observació directa, 'El Mundo' ho empastifa amb el camp semàntic de la guerra, per parlar d'espionatge. La metodologia feta servir per la Plataforma per la Llengua té alguns aspectes discutibles des del punt de vista tècnic, però de cap manera es pot relacionar amb l'espionatge com ho intenta 'El Mundo', al qual només li falta posar en portada gent amb ulleres de sol, gavardina i estelada. La RDA, vaja.

Ara bé, que tot el tema sigui un deliri sustentat únicament en l'elecció de la paraula 'espia' no ha impedit que allò que anomenem 'la conversa' a les xarxes hagi girat en bona mesura al voltant d'aquest tema. I que partits com Ciutadans hagin utilitzat aquesta no notícia com a palanca per a la seva enèsima campanya atiadora de l'odi. Una congressista alacantina –catedràtica de ciències socials, per a més inri– deia que s'estaven fent servir els nens i nenes com a "conillets d'Índies humans". I la diputada Sonia Sierra parlava de "talps", tot i que el seu partit alimenta la cultura de la delació i linxament dia sí dia també. Recordem el cas dels professors de l'IES El Palau.

Per tant, sí, cal parlar-ne. I assenyalar la ironia que suposa que aquest escàndol sobre "espionatge" aparegui a 'El Mundo', el diari del qual han emergit més vinculacions amb les clavegueres de l'Estat i l'inefable comissari Villarejo.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF