Bàsquet - Lliga Endesa
Esports 08/10/2023

Yves Pons: de la misèria extrema en una comuna d'Haití a liderar l'ACB

El jugador del Bàsquet Girona va ser adoptat procedent d'un antic assentament il·legal ple de pobresa

3 min
Yves Pons, un dels grans reclams del Bàsquet Girona

GironaYves Pons s'ha convertit en un dels grans noms propis del Bàsquet Girona, l'equip que colidera la Lliga Endesa de manera sorprenent. La història de l'aler pivot té suc. Després de néixer a Port-au-Prince (Haití), es va criar a Cité Soleil, un barri amb moltes dificultats econòmiques i superpoblat. El seu origen va ser un assentament il·legal que va anar creixent sense control. La seva mare biològica el va lliurar a un orfenat perquè no podia fer-se càrrec del nen, que a més estava malalt. Només tenia tres anys. "No recordo gaire cosa d'aquella època", confessa.

Babeth i Jean-Claude, una parella de francesos, el van adoptar quan tenia quatre anys i mig. Criat a Fuveau, el seu entorn social va canviar per complet. De la pobresa extrema va passar a créixer en un ambient de gran sensibilitat artística. El seu avi, un músic director d'orquestra, li va ensenyar a tocar el saxofon. La seva mare, que era ballarina de jazz, el va introduir dins del món del ball. "Ella era com la Michael Jordan de la dansa", diu. Dels sis als onze anys Yves va actuar de manera habitual en diferents auditoris i escenaris. El jugador creu que la seva capacitat de salt està relacionada amb aquesta etapa de la seva vida, quan va adquirir una gran flexibilitat i elasticitat. "Crec que la dansa em va ajudar a tenir la capacitat de salt que tinc", avança.

L'aler pivot del Bàsquet Girona també va practicar judo. Sorprès pels seus resultats en alguns campionats de la zona, el seu entrenador de l'època el va arribar a comparar amb Teddy Riner, un dels esportistes olímpics francesos amb un més bon palmarès. El noi també es va aficionar a la fotografia (té un compte d'Instagram amb gairebé 50.000 seguidors) i a la cuina. La seva especialitat són les creps.

Espectacular esmaixada d'Yves Pons a Fontajau

“Quan vaig arribar a França, no tenia ni idea de què era l'esport. Escollir una disciplina va ser realment aleatori. Ningú de la meva família practicava cap esport, però com que jo era bastant alt molta gent em deia que havia de jugar a bàsquet", recorda. La seva progressió el va portar a la INSEP Academy de París, d'on han sortit alguns jugadors de la NBA com Boris Diaw, Ronny Turiaf o Tony Parker.

Un ex-NBA amb experiència a l'Eurolliga

Les estadístiques de Pons han ajudat a fer que el Bàsquet Girona, que aquest diumenge rep el Reial Madrid, guanyi els seus tres primers partits a l'ACB. L'aler pivot de 24 anys acumula 11,3 punts i 5,7 rebots per partit. Salva Camps, l'entrenador que ha sabut optimitzar la seva producció, l'utilitza una mitjana de 26:08 minuts per enfrontament.

El partit entre el Bàsquet Girona i el Madrid serà l’aparador del nou himne del club gironí. La cançó ha estat creada per Els Amics de les Arts. Durant el descans del matx, el grup català interpretarà l’himne per primera vegada. “Estic molt content de ser a Girona. Intento aportar mentalitat guanyadora i molta energia a la pista. Serà una gran temporada”, avisa el jugador, que ha protagonitzat algunes de les jugades més espectaculars dels primers partits.

Pons té passaport francès i va arribar al Bàsquet Girona procedent de l'LDLC Asvel, equip amb el qual va disputar la lliga francesa i l’Eurolliga. La seva carrera també inclou experiència als Estats Units. Del 2017 al 2021 va formar part dels Tenessee Volunteers, a la NCAA. La temporada següent, la 2021-22, va debutar a la NBA amb els Memphis Grizzlies, franquícia amb la qual va disputar 12 partits. La seva participació es va complementar amb els Memphis Hustle de la G-League. 

stats