Barça

Dani Alves no torna al Barça per fer vacances: "Vinc a donar guerra"

El club blaugrana presenta el lateral brasiler, però no el podrà inscriure fins a primers de gener

4 min
Dani Alves torna al Barça

BarcelonaA l'espera de bons partits, el barcelonisme mira d'il·lusionar-se en les presentacions que evoquen els millors records. Ja va passar el dia de la posada de llarg del flamant nou entrenador, Xavi Hernández, llegendari exjugador blaugrana que, en un context de crisi econòmica, promet retornar la identitat i la dignitat al primer equip. El club va obrir la tribuna del Camp Nou per donar la benvinguda a l'egarenc després de sis anys d'aventura qatariana i va fet el mateix per mostrar el seu primer fitxatge d'hivern, una petició expressa dels tècnics que té 38 anys, cobrarà el salari mínim i ostenta un rècord mundial de títols (23 amb el Barça). És Dani Alves, carriler del millor equip de la història, que s'apunta a la "reconstrucció" que vol liderar Joan Laporta des de la llotja.

El president del Barça, Joan Laporta, i Dani Alves, descalç, durant la seva presentació com a nou jugador del Barça

"Visca el Barça, visca Catalunya i visca la mare que us ha parit", va cridar el brasiler per cloure el seu primer parlament davant de l'afició. 10.378 persones –més que el dia de Xavi– van respondre a la crida del club, centenars de les quals, tot s'ha de dir, en edat escolar que van prioritzar el retrobament amb un ídol a l'assignatura que tocava dimecres a tercera hora. Sigui com sigui, la festa es va instal·lar a la graderia en una jornada radiant de tardor a Barcelona. A les dues tocades del migdia, amb una puntualitat estricta, Alves va tornar a saltar a la gespa de l'estadi, des de la qual va dir adeu, emocionat, fa cinc anys, abans de continuar competint a Torí, París i São Paulo. Igual que quan va ser presentat el 2008, quan va abandonar el Sevilla, el lateral dret va fer les seves primeres passes amb xancletes, un calçat que després, a l'hora de fer els tocs protocol·laris, va haver de canviar per unes botes de futbol. Ja amb el dorsal 8 a l'esquena, va demostrar el seu flow amb la pilota, però no va aconseguir penjar-ne cap a la segona graderia, on es concentrava el públic.

Aquest fracàs anecdòtic no entronca ni de bon tros amb l'estat de forma d'Alves. "És un portent físic", va destacar el president Laporta sobre el brasiler en la roda de premsa posterior a l'acte de presentació a l'estadi. De fet, en virtut d'aquest do, el nou futbolista del Barça recorda que no ha tornat a Barcelona de vacances: "Vinc a donar a guerra, no a passar l'estona. Vinc per jugar. Puc aportar des de fora, sí, però sobretot vull fer-ho al camp. Ho vaig demostrar als Jocs Olímpics i ho vull tornar a fer aquí". El de Juazeiro també va explicar, amb el seu habitual posat rialler, la intrahistòria del seu retorn. "Vaig ser molt pesat amb el president i després el Xavi em va trucar dient-me que comptava amb mi. No és important el salari si em serveix per mantenir la família", va afirmar. Precisament, pel que fa al sou, el Barça només podrà pagar-li el mínim establert per la normativa, tot i que li garanteix un seguit de variables en funció del rendiment que ofereixi en la seva segona etapa al Camp Nou, en què espera jugar de lateral malgrat que últimament ho hagi fet en una posició més avançada.

Laporta no descarta més retorns il·lustres

El club ha presentat Alves i Xavi ja el dirigeix als entrenaments, però el brasiler no podrà ser inscrit fins a la finestra de mercat hivernal, que s'obre l'1 de gener. En aquest sentit, el director de futbol, Mateu Alemany, que va confirmar que el Barça ja té la llum verda de la Lliga a la inscripció de Xavi i els seus ajudants a temps per al derbi de dissabte, va ser més escèptic amb el lateral i sobretot amb les altres opcions amb què l'entitat treballa per reforçar la plantilla: "Per al gener haurem de veure les opcions de fair play que tenim. Ara no ens sobra res. Estem gestionant diverses accions, però ara no tenim aquesta possibilitat". És a dir, missatge de seny, enmig de l'eufòria i la il·lusió, de cara a possibles operacions de mercat. Perquè el club, que continua excedit en matèria salarial, ha de seguir negociant les retallades i els diferiments que té compromesos al pressupost aprovat recentment abans de sortir a comprar nous jugadors. Sobre aquest tema, Laporta ha demanat paciència i "respecte" per les converses que hi ha obertes amb futbolistes de sou alt i rendiment baix com Coutinho o Umtiti.

Alemany va punxar una mica l'eufòria amb l'Excel dels sous, i fins i tot va estendre el dubte sobre si es podrà inscriure Alves al gener sense haver tancat abans cap rebaixa. Amb tot, fonts del club asseguren a l'ARA que l'alta del brasiler està garantida en l'escenari actual. A partir d'aquí, els moviments que hi hagi sí que dependran de possibles sortides o rebaixes. En aquest sentit, Laporta no va haver de respondre sobre la possibilitat de reclutar Sterling o Dani Olmo, dos perfils que encaixen en els plans de Xavi, sinó que va traslladar a l'entrenador la possibilitat de tornar a veure il·lustres com Andrés Iniesta, que encara està en actiu, o Leo Messi, amb qui va acabar regular, de nou a la gespa. "No ho descarto", va dir el mandatari, conscient que la nostàlgia és un gran motor per generar il·lusió.

stats