Ciclisme
Esports 16/07/2022

Vingegaard treu de polleguera Pogacar responent a tots els seus atacs al Tour

L'australià Matthews guanya per quart cop una etapa del Tour de França

3 min
L'australià Michael Matthews ha guanyat la 14ª etapa del Tour

BarcelonaQuan falta una setmana perquè s'acabi el Tour de França, l’eslovè Tadej Pogacar sembla disposat a aprofitar qualsevol oportunitat per atacar al líder de la general, el danès Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Pogacar, el jove campió de les dues últimes edicions i gran favorit fa pocs dies per sumar un tercer triomf consecutiu, ha sorprès a tothom atacant quan faltaven 183 km per a la finalització d’una etapa divertida però que tampoc semblava el lloc ideal per fer mal a Vingegaard. El danès, que aspira a ser el segon ciclista d’aquest país a arribar vestit de groc a París, emulant la fita de Bjarne Riis el 1996, continua responent amb una gran confiança cada cop que Pogacar ataca. El duel entre els dos ciclistes, ara que falta poc per a l’arribada als Pirineus, sembla apassionat.

La catorzena etapa l’ha guanyat un altre corredor que acostuma a engrescar amb els seus atacs: l’australià Michael Matthews, el més fort d’una escapada en què ha entrat en solitari a Mende per endur-se el seu quart triomf en una etapa del Tour. L’esprintador del BikeExchange ha sigut el més fort dels 23 ciclistes que s’havien escapat i ha aconseguit guanyar el duel personal amb l’italià Alberto Bettiol, que ha atacat en la pujada a l’aeròdrom de Mende, conscient que Matthews tenia més bona arribada. Bettiol, però, no se n'ha sortit. Tercer ha estat el francès Thibaut Pinot, per davant del català Marc Soler, que aspirava a donar al ciclisme espanyol el primer triomf en una etapa del Tour en quatre anys. De fet, l'últim triomf d’etapa havia estat el d’Omar Fraile el 2018 a Mende. Soler ho ha intentat, però en els últims quilòmetres ha vist com s’escapa la possibilitat d’aconseguir un triomf d’etapa que hauria sigut històric per al ciclisme català, orfe d’èxits a la ronda gal·la.

La carretera que portava a Mende era plena de paranys i, de fet, Pogacar ha atacat de nou en els últims quilòmetres. L’eslovè ha entrat a 12 minuts del guanyador d’etapa, amb Vingegaard al seu clatell. L’eslovè ha atacat quan faltaven 3,5 quilòmetres per a la meta i el danès ha sigut l’únic que ha pogut aguantar el seu ritme. Pogacar consolida així la segona posició de la general, però continua sense poder acostar-se a la primera posició, on mana Vingegaard amb un coixí de dos minuts i 22 segons. El gal·lès Geraint Thomas conserva el tercer lloc amb un desavantatge de 2.43 després de perdre 17 segons a Mende, per davant del francès Romain Bardet, que està a tres minuts i tres segons després d’haver perdut 38 segons. El colombià Nairo Quintana és ara sisè a 4.15, mentre que el mallorquí Enric Mas, que ha arribat al grup de Bardet, és desè a 10 minuts, després de ser superat pel sud-africà Louis Meintjes, que per segon dia consecutiu ha tret el cap a l’escapada bona del dia.

La quinzena etapa serà aquest diumenge entre Rodez i Carcassona, un recorregut de 202,5 quilòmetres que hauria de ser ideal per a uns esprintadors que fa molts dies que no poden brillar. Dilluns la cursa descansa abans d’una última setmana en què tot el protagonisme el tindran els Pirineus, l'última oportunitat de Pogacar per tornar a Vingegaard el cop que aquest li va donar als Alps i recuperar el liderat. De moment, el danès sembla imbatible. I cada cop que Pogacar accelera acaba enganxat el seu clatell, dient-li a cau d’orella que, aquest cop, la glòria no serà seva.

stats