CICLISME
Esports 10/05/2019

Tret de sortida a un Giro d’Itàlia prometedor

La prova transalpina arranca a Bolonya amb novetats i una àmplia gamma d'aspirants al mallot rosa

Adrià Corominas
4 min

BarcelonaEl Giro d’Itàlia arranca aquest dissabte posant fil a l’agulla al tram central de la temporada ciclista. La 102a edició de la gran prova italiana es preveu com una de les més emocionants i competides dels últims temps i incorpora novetats importants respecte a certàmens anteriors. Una de les més destacades és que, a diferència de l’any passat, que va començar a Israel, els corredors es posaran a pedalar a Bolonya amb una contrarellotge de 8 quilòmetres. A excepció d’alguna petita incursió per la frontera suïssa en el seu pas pels Alps, el Giro 2019 es disputarà íntegrament per la península Itàlica, sense passar, tampoc, per cap illa del Mediterrani com en edicions anteriors. Els últims anys el Giro havia començat a Anglaterra, Holanda o Israel.

Els Apenins i un homenatge a Leonardo da Vinci en el 500 aniversari de la seva mort seran els principals atractius de les etapes inicials de la ronda transalpina, on novament la muntanya tindrà un paper destacat. El vencedor es coronarà a Verona el diumenge 2 de juny.

3.519 quilòmetres i tres setmanes de competició per a una prova italiana situada en un punt delicat del calendari per la proximitat del Tour de França, que fa que els grans corredors sovint l’evitin per por a patir un desgast excessiu de cara a la prova ciclista més prestigiosa del continent. A diferència dels altres anys, però, el llistat de noms que seran a la sortida de Bolonya recull un conjunt de ciclistes importants, tant pels candidats a la victòria final com pels velocistes que buscaran pescar el màxim d’etapes possibles per rodar-se per a proves futures. Un llistat selecte tenint en compte, fins i tot, les baixes obligades de dos corredors que formarien part, segurament, dels aspirants al títol, com són Egan Bernal i Alejandro Valverde. També destaca l’absència del català Marc Soler, que es va fer una fractura sense desplaçament a l'escafoide dret en la caiguda multitudinària de l’última etapa de la Volta Catalunya i que fa tan sols quatre dies que té l'alta mèdica. Tampoc hi seran Chris Froome, vigent campió, ni Geraint Thomas.

La nòmina d’aspirants

Entre els principals pretendents al mallot rosa figuren Primoz Roglic, Tom Dumoulin, ‘Superman’ López, Simon Yates i Vincenzo Nibali, i en un segon graó hi ha els ciclistes del Movistar Team Mikel Landa i Richard Carapaz i el colombià de Sky Iván Ramiro Sosa, que arriba com a substitut d'Egan Bernal. L'italià Davide Formolo i el rus Ilnur Zakarin també tenen l'esperança de fer un bon rodatge per al Tour.

Roglic, el ciclista del Jumbo Visma, s’ha erigit com una de les sorpreses de la temporada i per molts és el gran candidat a la victòria final. L’eslovè, el ciclista més complet del moment, ha guanyat l'UAE Tour, la Tirré-Adriàtic i el Tour de Romandia, les tres voltes per etapes que ha disputat, imposant-se en pujada, en contrarrellotges i a l’esprint. Als seus 29 anys, espera que el Giro sigui un bon preàmbul per millorar la quarta posició que va aconseguir al Tour del 2018, en què només el van superar Froome, Thomas i Dumoulin.

Precisament Dumoulin, guanyador del Giro 2017 i segon al Tour del 2018, és un altre dels rivals a batre, amb la incògnita de saber si la seva prioritat serà reservar cames per a la prova francesa, novament marcada al seu calendari, o competir al màxim la ronda transalpina.

El britànic Simon Yates també intentarà complicar-los les coses. El corredor del Mitchelton Scott, dominador sorprenent de gairebé tota la ronda italiana l’any passat, on es va endur tres etapes, espera sobreposar-se a la pressió i el desgast d’encapçalar la prova que li van passar factura l’edició passada. Yates, que arriba més fresc que l’any passat possiblement per evitar que la cursa se li faci llarga, va veure recompensat l’esforç i treball de tota una temporada amb la seva victòria a la Vuelta 2018, que el va catapultar al cim del ciclisme mundial.

Sense Bernal, l’única esperança colombiana passa per una de les joves promeses del ciclisme, Miguel Ángel 'Superman' López. El corredor de l’Astana Pro Team, de 24 anys, guanyador de la Volta Catalunya i també del Tour de Colòmbia 2.1, intentarà repetir l’èxit que va aconseguir Nairo Quintana fa cinc anys.

Passen els anys, però no les opcions de victòria de Vincenzo Nibali. El més veterà dels aspirants, l’únic que sap què és guanyar les tres grans voltes: Giro (2013 i 2016), Tour (2014) i Vuelta (2010), ho farà amb la incògnita de saber fins a quin punt l’edat li pot pesar en una ronda amb tanta muntanya.

També té moltes esperances posades en el Giro Mikel Landa, el corredor de Movistar que es va presentar en societat fa quatre anys, precisament, en aquesta prova. Recuperat d’una fractura de clavícula que es va fer a principis d’any, arriba a la cursa després de gairebé dos mesos parat, motiu pel qual hi ha dubtes al voltant de si el seu estat de forma serà l’òptim per aguantar el ritme d’una volta tan exigent. Aquestes tres setmanes seran l’aperitiu perfecte per encarar un estiu de grans voltes.