Mallorca-Barça de Lliga
Esports 25/09/2023

Tots els papers de l'auca per resoldre el principal maldecap de Xavi

L'entrenador desfulla la margarida per decidir qui jugarà "a la base" davant un rival que tornarà a carregar de defenses els carrils interiors

3 min
Xavi Hernández en el darrer entrenament abans de rebre el Mallorca

Sant Joan DespíAquest dimarts (21.30 h, DAZN), a Mallorca, el Barça tornarà a topar contra un rival molt defensiu i que plantejarà una línia de cinc al darrere. Això vol dir que, com contra el Celta, el conjunt blaugrana s'enfrontarà a un equip que mirarà de dificultar la fluïdesa pels carrils interiors. I per recuperar el "ritme i la intensitat" que l'entrenador va trobar a faltar durant gairebé tot el partit contra els gallecs, caldrà encertar-la tant al mig del camp –des de la base de la jugada fins als interiors i mitjapuntes– com en els extrems. Això en un context marcat per les rotacions, ja que després de visitar el Mallorca el Barça s'enfrontarà al Sevilla divendres a Montjuïc i visitarà el Porto dimecres de la setmana que ve.

El principal maldecap per a Xavi és saber qui serà el substitut de De Jong, una baixa sensible que se suma a l'absència ja sabuda de Pedri. El neerlandès, que ha sigut titular en els set partits que ha disputat aquest curs i que només havia sigut substitut contra l'Anvers abans de prendre mal, té una lesió de la sindesmosi tibioperoneal distal del turmell dret. Malgrat que va sortir del camp sense ajuda, la duresa del xoc –Bamba li va caure al damunt– implica que no tingui un esquinç lleu com es va pensar en un primer moment. Estarà entre 5 i 7 setmanes de baixa. ¿Què pensa Xavi de les diferents opcions que té per rellevar-lo i acompanyar Oriol Romeu a "la base" del mig del camp?

Gavi

Tant la temporada passada com aquesta, Gavi va començar com a suplent, tot i que en tots dos casos no ha trigat a entrar en l'onze inicial. Després d'un inici turbulent del Barça el curs passat, Xavi va trobar en la fórmula dels quatre migcampistes un sistema en què l'equip va millorar notablement. El jugador de 19 anys era aquest quart migcampista que ocupava l'onze en detriment d'un davanter. En els millors partits d'enguany i coincidint de nou amb l'entrada d'un atacant (João Félix), Gavi ha destacat sobretot d'interior esquerre. "És tan versàtil que pot jugar tant de pivot com d'interior", comentava Xavi abans del duel contra el Celta, en què l'andalús va rotar. Quan es va lesionar de Jong, va ser l'escollit per rellevar-lo a la base del quadrat. Això sí, el tècnic recorda que Gavi "pot córrer tres partits seguits, això el fa anar amunt i avall i, a vegades, segons la posició, ha d'aprendre a esperar més i a mantenir la posició".

João Cancelo

Si Xavi opta per repetir contra el Mallorca el canvi de sistema que va fer durant la segona part contra el Celta, Cancelo podria ser l'encarregat d'emparellar-se amb Romeu quan l'equip està en fase de construcció del joc. El portuguès ja ha demostrat sobradament –tant al City com en els seus primers partits amb el Barça– que pot jugar pels carrils interiors, tot i que és un plantejament que deixa l'equip més coix en defensa, especialment davant rivals que esperen replegats per sortir al contraatac. Amb Cancelo per dins es guanya en joc interior, però disminueixen les seves centrades laterals. Si l'escollit per jugar a la base és el portuguès, a la banda convindria ubicar un extrem que doni amplitud com Lamine Yamal, que ha sigut suplent els darrers tres partits.

Gündogan, Sergi Roberto o Fermín López

Gündogan és, en paraules de Xavi, "un regal caigut del cel". Tot i que l'alemany ja sap què és jugar de pivot –ho va fer especialment bé al City a finals de la temporada 2018-19 durant la baixa de Fernandinho–, el tècnic ja ha deixat clar que, "sense Pedri", el necessita més a prop de la davantera "per fer l'última passada o entrar des de segona línia". Sergi Roberto, que només ha disputat un partit de titular (contra el Vila-real) i ho va fer de lateral, és una altra de les opcions. En la prèvia contra el Mallorca, Xavi ha tornat a destacar les garanties com "a comodí" que ofereix el reusenc. Qui també pot ocupar la posició de pivot és el futbolista del planter Fermín López, una de les revelacions de la pretemporada i que el tècnic ha definit com una "sorpresa".

stats