Futbol
Esports 07/07/2023

Tenia sentit barallar-se per Arda Güler?

El Madrid pren el jugador de 18 anys al Barça a cop de talonari pagant 30 milions entre fixos i variables

Marc Mayola
2 min
Arda Güler, amb la selecció de Turquia

BarcelonaArda Güler té 18 anys, els va fer el febrer d’aquest 2023, i ja ha jugat 51 partits amb el primer equip del Fenerbahçe (9 gols i 12 assistències). Ha debutat amb Turquia (1 gol en 4 partits) i és una de les perles del futbol europeu. Com a mínim, aquest és el qualificatiu amb el qual molts han batejat aquest jove talent nascut a la província d’Ankara que molts han descobert aquesta última setmana arran de l’interès del Barça, del Reial Madrid i del Milan, entre altres grans d’Europa.

Fa set dies tothom donava per fet que jugaria a Barcelona, i fins i tot el president Laporta admetia converses amb el Fenerbahçe. Però llavors va aparèixer el Madrid i, a cop de talonari, apujant l’oferta tant al club turc com al jugador i al seu representant, el reclutava per vestir la samarreta blanca. El club blanc feia oficial aquest dijous el fitxatge pagant 20 milions fixos i 10 de variables, amb un contracte per sis temporades, fins al 2029. A més, el Fenerbahçe rebrà un 10% d'una futura venda del jugador.

Realment valia la pena tant enrenou? El primer aspecte que entra pels ulls veient jugar Güler és el seu nivell tècnic. L’entrenador del Barça, Xavi Hernández, ha lamentat en alguna ocasió la falta de pulcritud tècnica dels seus jugadors. Güler presenta una sensibilitat singular i una riquesa notable en els diferents apartats tècnics: controls, conduccions, passades... Preferiblement amb l’esquerra, la cama bona, Güler doma la pilota, la trasllada amb precisió i a certa velocitat i, des de diferents zones del camp, és capaç de trobar bones connexions amb els companys.

Arda Güler és, també, un jugador creatiu i amb capacitat de desequilibri, que proposa solucions imaginatives i que destaca per un bon dríbling que al Barça –en el sistema amb què Xavi va acabar la temporada– hauria encaixat a l’extrem dret, jugant a cama canviada, o com a interior alt. Al Madrid, però, potser jugarà de 7, ja que el conjunt d’Ancelotti ha trobat a faltar un extrem més desequilibrant a la dreta.

Només té 18 anys i, per tant, només se’n poden tenir certes intuïcions, com les secretaries tècniques dels clubs que albiren en aquest futbolista turc un futur prometedor. Arda Güler pot créixer en molts aspectes, com per exemple la percepció a l’hora de trobar espais sobre el camp –sovint gira el coll abans de rebre per poder escanejar bé el seu entorn, i això és bon senyal–, o la impetuositat a l’hora de voler participar. Res que no sigui propi de l’edat o que no es pugui adquirir amb la maduresa futbolística. Arda Güler, que sobre el camp també demostra personalitat i lideratge a la seva tendra edat, és un molt bon projecte de jugador, però això mai assegura fer-se un lloc a l’elit.

stats