Futbol

Taylor Swift, el presagi de l'avantatge del Madrid respecte al Barça ideat a Cerdanyola del Vallès

La tecnologia de gespa retràctil del Santiago Bernabéu permetrà al club blanc fer esdeveniments aliens al futbol durant tot l'any

4 min
Taylor Swift en un concert de l'Eras Tour.

BarcelonaLa tecnologia que està permetent al Santiago Bernabéu convertir-se en una referència per a les gires musicals de primer nivell mundial es va concebre en unes oficines de Cerdanyola del Vallès. Aquest dimecres es va oficialitzar que Taylor Swift farà el 29 de maig un concert al feu del Reial Madrid que se sumarà al del 30 del mateix mes que ja s'havia anunciat prèviament. I només és el punt àlgid dels esdeveniments que el club blanc té previstos en el seu estadi. L'oferta començarà el 26 d'abril amb un de set hores en el qual actuaran diversos artistes de parla hispana i encara n'organitzarà tres més abans que finalitzi la Lliga. "Ho pot fer perquè té la gespa retràctil", explica a l'ARA un expert en la construcció d'estadis esportius. En canvi, el Barça ha renunciat a tenir-la.

El Reial Madrid, quan ja estava a ple rendiment la remodelació del Santiago Bernabéu, va decidir incorporar al projecte el sistema de gespa retràctil ideat i patentat per Sener, un grup basc d'enginyeria que té una de les seves seus al Parc Tecnològic del Vallès, a Cerdanyola del Vallès. Aquesta tecnologia permet enretirar la gespa del terreny de joc en sis hores i guardar-la sota terra els dies que no hi ha partit al feu blanc. Així, la gespa no està sotmesa a les inclemències del temps (de totes maneres, el Santiago Bernabéu també té una coberta retràctil, una tecnologia que tampoc posseirà el nou Camp Nou) i, sobretot, no es fa malbé quan se celebren altres esdeveniments que comporten que hagi de resistir el pes de grans estructures i milers de persones.

"La gespa necessita un mínim d'una setmana de recuperació després d'un esdeveniment com un concert. Tenir-la retràctil permetrà que el Madrid pugui organitzar-hi esdeveniments més enllà de l'estiu", segueix relatant l'expert. "En l'actualitat, pràcticament tots els estadis nous es fan amb gespa retràctil. Amb ella podràs fer coses que sense ella no podràs fer", reafirma a aquest diari una altra persona pertanyent al sector. "Amb 10.000 metres quadrats que, si tens coberta retràctil poden estar climatològicament i acústicament controlats, no hi ha límit a la imaginació. Pots fer exposicions, esdeveniments de moda, concerts d'òpera. Això no només es paga amb concerts de Taylor Swift o els Rolling Stones, com simplifica molta gent", afegeix.

Quants ingressos comporta un concert multitudinari per a un club de futbol?

La xifra és variable, però els experts consultats per l'ARA expliquen que se situa al voltant del mig milió d'euros, procedents normalment del lloguer del recinte. Aquesta xifra, de totes maneres, es pot incrementar gràcies a altres partides com la d'hospitality (experiències VIP). La recaptació de taquilla, en canvi, generalment acostuma a anar de forma íntegra a les butxaques del promotor del concert i de l'artista que actua.

Les previsions de Legends, l'empresa contractada pel Barça per generar nous ingressos en el nou Camp Nou, són que el club blaugrana aconseguirà 8,5 milions d'ingressos per any gràcies al concepte meetings i esdeveniments. El Reial Madrid, que també treballa amb Legends, no ha desglossat públicament aquesta xifra, però va informar que té previst fer 200 esdeveniments anuals al Santiago Bernabéu i que li comportaran al voltant de 400 milions d'euros per any a partir del curs vinent. El Barça, una vegada remodelat l'estadi el 2026, calcula que el Camp Nou generarà 346 milions per exercici.

La pregunta de per què el Barça ha decidit prescindir de la tecnologia de la gespa retràctil té una resposta ràpida. "És un tema de diners. Ja durant l'etapa de Bartomeu a la presidència va haver-hi treballadors de l'Espai Barça que van proposar tenir aquest sistema en el nou Camp Nou, però dirigents del club no van voler", explica una persona molt coneixedora del projecte. Tampoc l'ha inclòs la junta de Joan Laporta en la reformulació del disseny que ha portat a terme. La tecnologia de la gespa retràctil té un cost superior als 100 milions d'euros.

La competència entre l'Estadi Olímpic i el Camp Nou

El procés de muntatge de la infraestructura d'un concert multitudinari, la celebració de l'esdeveniment i el desmuntatge comporta un període d'entre quatre i sis dies que s'allarga si l'artista o el grup de música fan més d'un recital, com passarà amb Taylor Swift al Santiago Bernabéu o com va passar l'any passat a l'Estadi Olímpic amb els quatre concerts de Coldplay. En aquest sentit, el recinte de Montjuïc, que l'ARA ha pogut confirmar que seguirà lluitant per allotjar concerts de primer nivell mundial malgrat la potencial competència del Camp Nou, compta amb un avantatge respecte al feu blaugrana i el Santiago Bernabéu: no està condicionat pels partits d'un equip de futbol.

Chris Martin durant el concert de Coldplay a l'Estadi Olímpic Lluís Companys el 24 de maig del 2023.

"La reforma dels dos grans estadis és una bona notícia per al sector perquè milloraran els treballs de producció dels concerts i l'experiència del públic", explica a l'ARA Neo Sala, fundador i CEO de Doctor Music, el promotor català que portarà Bruce Springsteen aquest estiu a l'Estadi Olímpic i al Civitas Metropolitano, l'estadi de l'Atlètic de Madrid. "Però no alteraran necessàriament l'ecosistema estatalment perquè les gires es conceben com a esdeveniments globals o continentals", afegeix. Preguntat pels pros i els contres de l'Estadi Olímpic i el futur Camp Nou, Sala reparteix bones paraules: "L’Estadi Olímpic té un enorme historial de grans concerts i és un clàssic del circuit europeu. El nou Camp Nou, per la seva banda, és una de les marques més conegudes mundialment gràcies al Barça i compta amb més aforament i una situació immillorable a la ciutat".

L'empresa municipal BSM, com ja va explicar l'ARA, pateix mentre l'Estadi Olímpic està bloquejat pel Barça perquè aquest any això provocarà que a la primavera no hi pugui haver concerts de gran format, els quals tornaran a ser la font d'ingressos principal de l'estadi quan el conjunt blaugrana doni per acabada la seva estada allà. El 2023 van assistir un total de 490.000 espectadors, en els nou concerts que s'hi van celebrar.

stats