PRIMERA DIVISIÓ
Esports 14/10/2022

¿T'imagines anar amb el gos al camp de futbol?

El Girona és el primer club de futbol 'pet friendly' del món, i es va plantejar l'opció de permetre portar gossos a l'estadi

3 min
La Canya, la gossa oficial del Girona

GIRONAAquest dissabte el Girona rep la visita del Cadis (14 h, DAZN). ¿Us imagineu poder-hi anar amb la vostra mascota? El club de futbol gironí, el primer del món pet friendly –associat a Gosbi, la marca d'alimentació i cura dels animals de companyia, que és també el seu patrocinador principal–, s’ha plantejat que en algun partit, a Montilivi, hi puguin entrar els gossos i altres mascotes. Desitgen que sigui una realitat més d'hora que tard, però realment és possible?

La resposta és negativa. “No seria bo ni per al gos ni per a l’aficionat. Ser pet friendly no vol dir que hagin d’entrar gossos a l’estadi, sinó que és justament pensar-hi i saber les seves limitacions i necessitats”, defensen des del club. Ni ubicant-los en un espai específic dins l’estadi, ni repartint-los per diferents sectors de la graderia, que els gossos vagin al camp no encaixa en la visió d’un projecte que s’entreveu de llarga durada. També cal tenir en compte les regulacions respecte als accessos als estadis de futbol, però tots els estudis duts a terme descarten aquesta idea. Això sí, el Girona ja ha presentat la seva gossa oficial: la Canya, una labrador retriever de 4 anys entrenada per fer intervenció amb infants i gent gran i acostumada a grans quantitats de persones.

El vincle entre el Girona i Gosbi va començar l'estiu del 2021. Un any més tard, tots dos han pujat a Primera. En aquest període de temps, la projecció no ha fet més que augmentar. "Sabem que si anem plegats amb el Girona podem arribar molt més lluny i fer coses que no s’han fet mai: que un club professional transmeti obertament la necessitat de defensar i respectar el món animal", expliquen des de l'empresa alt-empordanesa, que va ser qui es va acostar al Girona per sondejar la possibilitat d'una col·laboració. Llavors, el club va fer un estudi i els resultats van indicar que les dues entitats eren compatibles en valors. La resta és història.

L'impacte per als de Montilivi, que per cada samarreta venuda destinen un euro a solidaritat, és altament satisfactori. El nom de Gosbi al frontal de la samarreta llueix cada cap de setmana als principals camps de l'Estat, una publicitat que està resultant molt positiva per al Girona, ja que ha aconseguit que se l'associï amb campanyes solidàries i amb un rerefons social preciós. La principal iniciativa, la campanya Animal Respect on Tour, serveix per distribuir menjar per a gossos i gats aprofitant els partits que el Girona juga fora de casa: en la temporada de l'ascens es van visitar més d'una vintena de protectores animals després de recórrer 27.000 quilòmetres i fer entrega de 300 quilos de pinso. L'altaveu per a Gosbi també és extraordinari.

Molt més que un simple patrocini

A les xarxes socials la interacció va ser immediata i es va arribar a gairebé 25.000 seguidors. "El Girona és un club al qual ens sentim propers", diu Isaac Parés, CEO de Gosbi –que també és present en el futbol base, el femení, l’equip de veterans i el Genuine–. I afegeix: "Des del primer moment ha mostrat total predisposició a col·laborar en la divulgació de l’amor i el respecte cap als animals, i ha obert les portes a idear conjuntament una col·laboració que va molt més enllà d’un simple patrocini". "No és un missatge purament comercial. Ens ajuda a sensibilitzar la societat en el respecte animal. Significa molt més que el fet de posar un nom i un logotip en una samarreta", presumeix el CEO del club, Ignasi Mas-Bagà.

Els jugadors del primer equip també s'hi han implicat. "És una situació totalment injusta que els ha tocat viure. La falta de consciència dels éssers humans els està condemnant en vida. Ells no han fet res per estar així i només nosaltres els podem donar una nova oportunitat i una nova família", diu Bernardo Espinosa en l'anunci de la campanya d’adopció de gossos del Refugi Bú Bup Parc de la Bisbal d’Empordà, un èxit mediàtic que va comportar que diverses famílies visitessin les seves instal·lacions i adoptessin animals.

"Considerem els animals de casa membres de la família, i estem en contra de la mascotització, que converteix l’animal en un producte de mercat que pot patir tots els usos propis de la mentalitat consumista", es pot llegir al web de Gosbi, que conclou de la següent manera: "Hem de desmuntar la idea de la propietat privada dels animals i substituir-la per la seva tutorització i cura, i així afavorir els canvis socioculturals a favor d’un tracte moral i ètic més digne respectant la seva condició animal". "Estem encantats amb aquesta col·laboració i volem seguir explorant les possibilitats per ampliar les nostres accions”, diuen a Montilivi. Unes accions que, de moment, no inclouran que els gossos puguin donar suport al Girona a les graderies durant un partit a Primera.

stats