Esports 28/10/2022

Sorpresa al judici Neymar-DIS: la Fiscalia exculpa a tothom

Després de les declaracions, no veu indicis de delicte en el fitxatge de Neymar pel Barça

4 min
Vull que m’adopti  el papà del Neymar

BarcelonaSorpresa majúscula a l'Audiència de Barcelona. En la penúltima sessió del judici a Neymar, la Fiscalia ha decidit retirar els càrrecs a tots els acusats. És a dir, que no veu indicis de delicte en el fitxatge del futbolista pel Barça. El ministeri públic no acusava l'expresident del Barça, Josep Maria Bartomeu, però sí el seu antecessor, Sandro Rosell, Neymar, els seus pares i els representants del Santos i el Barça, per als quals demanava entre dos anys i cinc anys de presó. D'aquesta manera, només l'acusació particular, de l'empresa DIS, manté les peticions, amb excepció de la mare del futbolista, per a qui també ha retirat els càrrecs i, per tant, queda automàticament absolta.

En el seu informe final, el fiscal justificava que retirava l'acusació perquè no hi veu "delicte penal". Ara bé, això no vol dir que no detecti irregularitats en el fitxatge de l'astre brasiler pel Barça: "S'ha demostrat que molts acusats han trepitjat el Codi Civil català i el brasiler, però no el Codi Penal", ha dit el fiscal. Per a ell, els suposats 40 milions d'euros que el fons d'inversió DIS assegura que va costar el fitxatge de l'astre brasiler pel Barça (una xifra que el club rebaixa als 17,1 milions d'euros) no constitueixen un delicte, encara que la xifra escandalitzi: "No és un suborn, és una prima de fitxatge. Un pot estar d'acord o no amb la xifra, però això existeix i és legal".

El fiscal: "No és un suborn, és una prima de fitxatge i això existeix i és legal"

Més enllà de les conclusions, la penúltima sessió del judici s'esperava, sobretot, per la declaració de Rosell i Bartomeu. Els que eren president i vicepresident esportiu del Barça el 2013, quan es va concretar la contractació de Neymar per al conjunt blaugrana, han defensat el cost del fitxatge i han assegurat també que no tenien cap coneixement del pacte entre el Santos i DIS. Una versió que la Fiscalia ha acceptat.

Aconsellats pels seus advocats, Rosell i Bartomeu havien sol·licitat declarar al final de tot, un cop haguessin parlat tots els testimonis. I l’últim ha estat, precisament, el representant de l’empresa DIS, Domingo Barral, que sosté que el Barça, el Santos i Neymar es van posar d’acord per amagar el preu real de l’operació i evitar, així, que DIS cobrés tots els diners que li tocaven. Però Rosell, en una declaració que ha durat poc més de vint minuts, ha assegurat que "no coneixia" aquesta empresa brasilera i que tampoc li van advertir des del Santos que compartien un percentatge dels drets federatius del futbolista. Bartomeu ha mantingut la mateixa versió.

Rosell assegura que van accelerar el fitxatge de Neymar a petició de Tito Vilanova

Rosell ha anat més enllà i ha explicat com es va cuinar el fitxatge de Neymar pel Barça, començant per l’acord a què va arribar el club amb N&N (l’empresa propietat dels pares del jugador) per garantir-se la contractació, com a molt tard, el 2014, que era quan Neymar acabava contracte amb el Santos. Segons l’expresident, el club va fer un préstec de 10 milions d’euros a N&N en el moment de rubricar l’acord, el 2011, "que venien a ser les arres del contracte". Rosell ha dit, també, que la intenció era fitxar Neymar el 2014, quan acabava contracte amb el Santos, però que l'operació es va accelerar a petició del malaguanyat Tito Vilanova, que aleshores era tècnic del primer equip. "Ens va dir que calia avançar la seva arribada i per això vam incorporar-lo en aquell moment. Si ho haguéssim fet sis mesos després, no hauria costat 17 milions. El cost hauria sigut zero i no seríem aquí [al judici]". També, per aquest motiu, Rosell justificava que el preu final del traspàs va ser relativament baix. "Vaig dir als nostres executius que no es tornessin bojos, que al cap de mig any venia igualment, i venia gratis". Rosell també ha assegurat que no va participar en les negociacions i que ell, únicament, s'encarregava de "posar el límit" al preu del traspàs.

Rosell assegura que van avançar el fitxatge de Neymar perquè Tito els ho va demanar i que mig any després no hauria costat res

Després de Rosell ha parlat Bartomeu, que ha fet una declaració breu, de cinc minuts escassos. Igual que el seu antecessor, ha respost a totes les parts excepte a l’acusació. Bartomeu també ha negat conèixer DIS en el moment de fitxar Neymar, i ha afegit que no va tenir "cap mena de participació" en l’operació. De fet, la Fiscalia no l’acusava d’entrada, però DIS demana per a ell dos anys de presó. L’acusació sostenia que Bartomeu estava al cas de les negociacions i de l’acord i aportava com a prova que la seva signatura apareix en els contractes. Però Bartomeu ha respost que hi figura perquè el protocol de firmes així ho sol·licitava, ja que en aquell moment era el vicepresident esportiu.

Bartomeu s'exculpa i diu que no va tenir cap mena de participació en el fitxatge de Neymar

El judici s’acabarà dilluns, dia que l’acusació i les defenses presentaran el seu informe final. I, per últim, els acusats tindran dret a l’última paraula. Unes setmanes després, arribarà la sentència. Tot i que, després que la Fiscalia reitrés tots els càrrecs, Rosell, Bartomeu, Neymar i el Barça estan convençuts que seran absolts.

stats