El petó forçat de Luis Rubiales

Mapi León i Patri Guijarro abandonen la concentració de la selecció espanyola

El CSD informa que les dues futbolistes no seran sancionades el dia que cau Andreu Camps, peça clau a la RFEF

5 min
Patri Guijarro i Mapi León arribant a València

BarcelonaLa matinada ha estat llarga i esgotadora a la concentració de la selecció espanyola femenina a Oliva (València). Fins a les cinc no s'han acabat les reunions que les jugadores han tingut, principalment, amb el president del Consell Superior d'Esports (CSD), Víctor Francos, i la nova seleccionadora espanyola, Montse Tomé. Finalment, 21 de les 23 futbolistes citades a la sorprenent llista de dilluns després que la gran majoria s'haguessin negat a ser convocades han mostrat la seva "voluntat" de quedar-se a la concentració de la selecció i viatjaran a Göteborg demà per enfrontar-se divendres a Suècia en l'inici de la Lliga de les Nacions. De fet, avui a les 17.30 hores han fet el primer entrenament a les instal·lacions d'Oliva Nova Sports. En finalitzar-lo, la blaugrana Alexia Putellas ha admès estar disconforme amb la gestió del cas per part de la Federació. "No m'he quedat a la selecció per estar a gust, precisament", ha sentenciat.

A mig matí d'aquest dimecres, s'havien fet públics els noms de les dues futbolistes que han declinat viatjar a Suècia perquè no es troben en les condicions mentals idònies per afrontar la convocatòria. Són les blaugranes Mapi León i Patri Guijarro, que ja han abandonat la concentració. Les dues futbolistes s'han mantingut fermes en la seva decisió de no tornar a la selecció espanyola des que ara fa un any les 15 van renunciar al combinat estatal fins que no hi hagués canvis. De fet, elles dues no van voler disputar el Mundial per avantposar els seus valors als possibles èxits.

"És evident que la situació per a la Patri i per a mi és diferent de la de la resta de les companyes. No han estat ni les formes ni les maneres adequades de tornar. Ara no estem en condicions de fer-ho. Tot és un procés. Però estem contentes perquè s'estan produint a poc a poc alguns canvis i donem suport a les nostres companyes com ho hem fet durant tot aquest temps", ha dit Mapi León als mitjans de comunicació a la sortida de la concentració de la selecció espanyola. Al seu costat hi havia Patri Guijarro, qui ha assegurat que "és bastant difícil i dur i mentalment no estàs per poder estar aquí".

No hi haurà sancions

"De les 23 jugadores convocades, dues jugadores han demanat per raons de falta d'ànim i malestar personal la possibilitat d'abandonar la concentració", ha dit Francos als mitjans després de reunir-se de matinada amb les jugadores en un hotel d'Oliva. I ha puntualitzat que, de manera acordada entre el CSD, la RFEF i la seleccionadora, Montse Tomé, s'ha decidit que no hi hagi sancions per a aquestes dues futbolistes. D'altra banda, el president del CSD s'ha congratulat perquè "21 jugadores aniran a Suècia", un "gest" que assegura que els ha agraït. "Les jugadores estan en un moment complicat i crec que és una bona notícia poder dir que la selecció disputarà els dos partits amb garanties i, esperem, amb victòries".

Acords entre el CSD i la RFEF

A Oliva també hi ha hagut converses entre el CSD i la RFEF que han servit per arribar a uns acords que avui haurien de començar a ser redactats i firmats pels dos organismes. "Es constituirà una comissió mixta a tres bandes entre les parts (CSD, RFEF i jugadores) per poder fer un seguiment dels acords als quals hem arribat i que tenen a veure amb diversos aspectes", ha dit Francos, que a continuació ha anunciat els que impliquen el CSD: "Essencialment, tenen a veure amb el desenvolupament de la llei de l'esport en tot el que està relacionat amb les polítiques d'igualtat de gènere, avançar en la igualtat salarial, avançar en la igualtat en la qualitat de les infraestructures per a l'esport i, en aquest cas, per al futbol femení", ha concretat. El mateix dia ha parlat el president del govern, Pedro Sánchez, afirmant que "necessitem desplegar la nova Llei de l'Esport" i que "el govern espanyol i la societat espanyola donem suport a les jugadores".

Montse Tomé segueix en el càrrec, Andreu Camps no

"Montse Tomé segueix com a seleccionadora perquè no hi ha hagut cap problema. S'ha reunit amb les jugadores en privat i no hi ha hagut cap problema", ha dit amb un cert to xulesc Rafa del Amo, president del futbol femení de la RFEF, en finalitzar les reunions en plena matinada. Quan li han preguntat per si ell també seguiria en el càrrec ha respost amb un contundent "Sí", malgrat que una de les àrees assenyalades per les jugadores és l'organigrama del futbol femení, que ell presideix. "Si t'ensenyo els àudios que tinc de les jugadores opinaràs el contrari", li ha dit Del Amo a una periodista que ha fet referència a aquest assumpte. Després d'avançar que aquest dimecres la RFEF anunciarà alguns canvis estructurals i que la selecció femenina tindrà la mateixa estructura que la masculina, ha afegit que "hi ha divisió entre les jugadores".

Rafa del Amo va ser un dels primers a moure fitxa després de l'assemblea extraordinària en què Rubiales va dir que Hermoso estava mentint i que no pensava dimitir. Hores després, Del Amo va presentar la seva dimissió com a president del futbol femení de la RFEF, que no va ser acceptada per l'aleshores president interí, Pedro Rocha, una vegada Rubiales va ser suspès temporalment per la FIFA. Així, Del Amo segueix en el càrrec malgrat que va ser un dels que més bastons a les rodes van posar a les 15 quan van renunciar a la selecció ara fa un any fins que no hi hagués millores. 

En canvi, qui finalment ha caigut ha estat Andreu Camps. Pedro Rocha ha comunicat a Camps el seu cessament com a secretari general. El català, un dels homes que més poder tenia a la federació, era un dels noms que les jugadores volien fora de l'organigrama del futbol estatal. Veterà dels despatxos, el tortosí de 62 anys era secretari general de la RFEF des que Rubiales va assumir el poder el 2018. Les seves funcions, fins que hi hagi eleccions, seran assumides per la directora del gabinet de la presidència, Elvira Andrés, en l'àmbit representatiu com a secretària dels òrgans de govern i representació de la Federació. Així mateix, les funcions executives seran per Alfredo Olivares, actual director de competicions.

"S'han acostat les postures"

FutPro, liderat per Amanda Gutiérrez, és el sindicat majoritari del futbol femení espanyol i també està present a la concentració d'Oliva. Precisament Gutiérrez, en nom de les futbolistes, ha atès els mitjans de comunicació després de les reunions per dir que "s'han acostat bastant les postures" amb la creació de la comissió mixta en la qual s'han pactat "unes competències que abasten els canvis que les jugadores demanen des de fa temps, com els canvis en l'organigrama del futbol femení i el pla estratègic del futbol femení", entre d'altres. "Això és un acostament de postures. Simplement, l'inici d'una gran tasca que ens queda per fer", ha advertit la presidenta de FutPro, que també ha informat que ara mateix la situació de les jugadores "és d'esgotament mental total". A diferència del president del futbol femení, Gutiérrez ha dit que hi ha "unitat" entre les jugadores i que "han respectat totes les postures entre elles".

stats