Selecció espanyola
Esports 20/12/2023

Gir de 180 graus del PSOE per posar fi a l'obligació d'anar a la selecció espanyola

Els socialistes havien anunciat el vot en contra de la iniciativa d'ERC al Congrés que ho planteja

2 min
Les jugadores de la selecció espanyola abans d'enfrontar-se a Suècia.

MadridTot indicava que anar a la selecció espanyola continuaria sent obligatori per als esportistes. El PSOE va anunciar que frustraria l'intent d'ERC al Congrés de convertir-ho en una decisió voluntària, però els socialistes van fer un gir de 180 graus a última hora i van votar a favor de tramitar una proposició de llei dels republicans que planteja modificar la llei de l'esport i eliminar la facultat de les federacions de multar amb fins a 30.000 euros i suspendre la llicència federativa a qui es negui a anar a la convocatòria dels seleccionadors espanyols. La proposta continuarà, per tant, tramitant-se a la cambra baixa i la porta a modificar la norma es manté oberta.

ERC va registrar la proposta coincidint amb la crisi de la selecció femenina de futbol del setembre, just després de guanyar el Mundial a Austràlia. Les convocades van comunicar que no volien anar a la crida de la nova seleccionadora, Montse Tomé, però van acabar cedint per evitar sancions.

Tot i el vot a favor, la diputada del PSOE Sonia Guerra va rebutjar la proposta dels republicans durant el debat. Guerra va negar que es pugui "extrapolar" aquest cas. "No es van plantar perquè no volguessin ser convocades", va argumentar la parlamentària socialista, que va defensat que negar-s'hi era "la seva arma per lluitar contra les injustícies, discriminacions i violències que estaven patint pel fet de ser dones". "La majoria dels esportistes treballen per ser seleccionats. Per a ells és un honor i un premi", va dir.

ERC, en canvi, va argumentar que els esportistes tenen dret de dir que no independentment dels motius que els porten a prendre la decisió. Sigui "descansar", "cuidar de la seva salut mental" o per "motius ideològics", com seria ser anarquista o pel fet de sentir-se català i no espanyol. "Creiem en l'autodeterminació individual", va explicar la diputada republicana Montse Bassa, que va acusar el govern espanyol de pretendre "espanyolitzar" els jugadors.

Els socialistes hi van respost afirmant que casos com el de l'exjugador del Barça de futbol Oleguer Presas, que no va voler ser convocat, es van resoldre amb diàleg i sense sancions. Segons Guerra, eliminar l'obligatorietat obrirà la porta al fet que el "neoliberalisme salvatge" que impera en el sector incideixi en la presa de decisions dels jugadors. "El nostre objectiu mai ha estat imposar una bandera", va dir. ERC ja va advertit que, si dequeia aquesta iniciativa, el pas següent seria demanar una selecció catalana.

Comissió d'investigació del cas Rubiales

Bassa també va anunciar que ERC registrarà una comissió d'investigació a la cambra baixa sobre el cas que envolta l'expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, investigat a l'Audiència Nacional pel petó no consentit a la jugadora Jenni Hermoso. La diputada republicana va denunciar que l'agressió és només "la punta de l'iceberg" i va remarcar que cal descobrir tot el que hi ha al darrere.

stats