PRIMERA DIVISIÓ
Esports 03/08/2023

"S'assembla a Haaland": el Girona, a punt de confiar el seu gol a un tanc ucraïnès

Artem Dovbyk deixarà el Dnipró-1 per ser el golejador de Montilivi

3 min
Artem Dovbyk, el davanter del Dnipro-1 que vol el Girona

GIRONA"Sí, el vaig fitxar jo quan tenia divuit anys". Qui parla és Jordi Gratacós, que conversa amb l'ARA respecte a l'aterratge d'Artem Dovbyk a Montilivi. Gratacós el coneix bé, a Dovbyk. L'entrenador banyolí, que col·lecciona una llarga experiència arreu del món, va ser director esportiu del Dnipró entre el 2012 i el 2015. En aquells temps, Dovbyk ja feia gols. Ara, als vint-i-sis anys, els farà al Girona, perquè és l'escollit per substituir Castellanos a la punta de l'atac. Segons algunes fonts, costarà uns set milions d'euros, però el club gironí només es quedarà amb el 50% dels seus drets.

"Jugava al Txerkasxina i allà sobresortia. No vaig necessitar que me'n parlessin, cridava l'atenció. L'equip no tenia massa nivell, però ell ja tenia el físic que té ara. Estava molt desenvolupat, era molt corpulent per a la seva edat i això li permetia marcar les diferències", explica Gratacós, la influència del qual a Ucraïna ha estat clau per als èxits formatius del país en campionats recents, com el Mundial sub-20 guanyat el 2019. El seu passat a les acadèmies del Barça li va permetre sembrar un estil propi a l'est d'Europa que anys després, amb futbolistes com Mudryk, Lunin o Dovbyk, està recollint els seus fruits.

Jordi Gratacós durant la seva etapa al Dnipró

Gratacós recorda les xerrades mantingudes amb Dovbyk, que primer va haver-se de guanyar les garrofes al segon equip, envoltat de futbolistes joves que no s'amagaven. Tots buscaven el mateix: destacar. "El Dnipró, a diferència del Xakhtar o el Dinamo de Kíiv, que aposten per brasilers, africans o argentins, intenta captar el millor talent del país. Estava marcat com un dels meus objectius quan vaig arribar a Ucraïna". Dovbyk ho era. "És un noi bastant reservat i tímid, però treballador, noble i honest i amb un immens olfacte golejador. Ja duia una formació, tot i que hi havia molts aspectes que no li havien explicat: com aprofitar els espais, com fintar contraris per crear-los, coses així. Ens reuníem sovint i en parlàvem, li agrada aprendre", afegeix el banyolí.

No van ser anys fàcils, per al Dnipró, que acumulava diamants al planter, però que arrossegava uns problemes econòmics que el van enviar a Segona. Dobvyk, escollit millor jove de la Lliga, va haver de marxar i Gratacós ja no era al club. La manca de diners va ser tan greu que l'entitat va fer fallida. El Dnipró-1, fundat el 2015, es va fer càrrec de tota la infraestructura. A Ucraïna costa distingir alguns clubs, perquè Dnipró és un nom molt popular entre els esports. Fa referència al riu Dniéper, que travessa el país. Amb l'ascens a Primera, aquest nou Dnipró-1 va recuperar Dovbyk, que era a Dinamarca, al Midtjylland. L'any passat va fer 29 gols en 39 partits i fa un parell de dies va marcar un golàs en la prèvia de la Lliga de Campions, en què el conjunt ucraïnès va quedar eliminat davant del Panathinaikos.

"S'assembla a Haaland"

Però ¿quines característiques té el futur davanter del Girona? "Pot jugar en punta, com a referència, o ser més versàtil i situar-se com a segon davanter. Disposa de molts perfils a la vegada, per això és una peça tan cobejada. En espais i en conducció és ràpid i defineix bé, i en espais reduïts també. Destacaria la seva execució. Necessita pocs contactes per marcar: un, o control i finalització. Tantes qualitats fan que sigui molt atractiu a escala internacional", resumeix Gratacós, que el compara amb l'estrella del Manchester City Erling Haaland. Salvant les distàncies, esclar. "S'hi assembla. Per la seva explosivitat i potència, és difícil d'aturar. Pot jugar de cares, posa bé el cos. Tècnicament és bo i fer-lo caure és complicat".

El llistó és alt, perquè Castellanos ha deixat Montilivi marcant 14 gols. I a l'ombra hi ha Cristhian Stuani, el màxim golejador de la història del Girona, que aquesta pretemporada, malgrat la seva veterania, continua amb l'olfacte intacte. "Primer haurà de passar un procés d'adaptació, coneixerà una nova cultura i conviurà amb tradicions diferents", recalca l'entrenador banyolí, que recomana "no posar-li la pressió de marcar diferències des del primer moment, perquè no tot és tan fluid".

Arribats a aquest punt és inevitable pensar en Viktor Tsygankov, el seu company d'aventures a la selecció i amb qui coincidirà a la davantera blanc-i-vermella. "M'ha sorprès, ha tingut una facilitat increïble per demostrar el seu joc". En només mitja temporada a Montilivi, Tsygankov s'ha convertit en indiscutible. "Tant de bo passi el mateix, però no ho sabem. No es poden comparar, no hi ha dues persones iguals. És evident que és un condicionant positiu molt bo, però s'haurà d'anar a poc a poc. El que sabem és que Dovbyk és una aposta molt bona per al Girona", finalitza Gratacós.

stats