FENT CAMÍ
Esports 28/06/2019

Una ruta per l’antic poblat talaiòtic de Bellver Ric

Aquesta caminada, que es fa pel terme de Manacor, és una excursió més cultural que muntanyenca

Ara Balears
2 min
Una ruta per l’antic poblat talaiòtic de Bellver Ric

PalmaLa ruta comença de Manacor cap a la carretera de Conies i es desvia cap a Sos Ferrers. Per aquest mateix camí, a l’altura del quilòmetre vuit, es troba l’entrada a la possessió de Bellver Ric. El terme de Bellver, que fins aleshores havia tingut una certa independència administrativa de Manacor, a final del segle XIV fou unit a aquesta vila i ja no se’n separà fins l’any 1892. El 1913 s’erigí en parròquia pròpia.

La possessió de Bellver Ric està situada entre Bellver Pobre i el rafal de Bellver. A la possessió hi ha nombroses restes talaiòtiques, situades a la penya de Bellver (203 m), la qual s’aixeca just enfront de la façana de les cases, a l’altra part de la carretera. A dalt de la penya de Bellver hi ha un redol amb gran abundància de restes de ceràmica, restes de murs, un talaiot circular, un talaiot quadrat, dues coves d’enterrament, sitjots, pedreres... En conjunt, Bellver Ric ofereix l’aspecte d’un centre de culte, més que un poblat en si.

Talaiot de planta quadrada

D’entre les construccions del poblat, destaca el talaiot de planta quadrada. Per altra banda, el talaiot de planta circular és el més ben conservat de tot el conjunt. A l’interior, al qual es pot accedir pel corredor, s’hi troben alguns tambors de la columna central. Els dos talaiots de Bellver Ric tenen el portal a 250 graus, dirigits cap al poblat proper de la Murtera.

Tot d’una s’arribarà a dos dipòsits o sitjots on es guardava gra o aigua. El recorregut continua fins al portal d’entrada de l’altra cova d’enterrament. L’alçària és d’un metre, aproximadament, i el sostre és pla. Té uns 4,50 m de llargària i uns 3 m d’amplària, i les arrels d’un ullastre hi han penetrat. La ruta continua en direcció a la cova de l’Homonet. Aquesta cova està situada dins la possessió de Son Ribot.

Cova de l’Homonet

Per continuar la ruta s’ha de salvar un bon desnivell. A uns 500 m al nord, a l’indret anomenat la Pleta, hi ha les restes de quatre navetes més. Per un cardassar molt bell es creua el camp que separa el turó on se situa la cova prehistòrica. S’ha de continuar per una impenetrable vegetació per assolir el turó de pedra arenosa i arribar a l’entrada de la cova de l’Homonet. Entre totes les coves tomba de Mallorca, que en les seves parets conserven símbols funeraris, aquesta, la de l’Homonet, ocupa un lloc privilegiat. A la dreta i en primer terme hi ha un buit en forma d’armari. A poc a poc la retina s’habitua a l’escassa llum de la cova i la vista va instintivament a una gran creu grega gravada a la paret. Se surt d’aquesta cambra amb la certesa d’haver estat en una tomba construïda per gent que vivia fa milers d’anys a la mateixa contrada que nosaltres. A menys d’un centenar de metres de la cova de l’Homonet, hi ha una altra cova de la qual només es conserva una petita part. Després, cal tornar a les cases de Bellver Ric i deixar enrere el camp. Aquí acaba aquesta ruta, una profitosa sortida més cultural que muntanyenca.

stats