Barça
Esports 23/07/2021

Rogon, un os dur de rosegar per a la renovació d'Ilaix Moriba

Continua la partida d'escacs en què el Barça no contempla una renovació curta

4 min
Ilaix Moriba

BarcelonaLa renovació d'Ilaix Moriba segueix encallada. Les converses entre el Barça i l'agència alemanya Rogon, que representa el futbolista des de fa uns mesos, continuen en marxa perquè, a priori, la voluntat de les dues parts és que el migcampista de 18 anys segueixi vestint de blaugrana. I, en aquest procés de negociació, tant el club com els representants defensen els seus arguments. Per una banda, l'entitat està immersa en una política de contenció econòmica en què s'han traçat unes línies vermelles a l'hora de gestionar les carpetes contractuals i salarials. Per l'altra, Rogon, encapçalada a Espanya per l'agent Brais Lorenzo, que alhora és la persona de confiança tant del jugador com del seu pare, Mamady Moriba, defensen que Ilaix és un futbolista amb molt cartell, pretès per diversos clubs grans d'Europa i amb una gran projecció. Rogon s'ha convertit en un os dur de rosegar en un moment de debilitat sense precedents als comptes culers.

Les diferències econòmiques són el principal escull que bloqueja una situació que ha dut el Barça a prendre una mesura de força amb pocs precedents recents a l'entitat blaugrana: l'hispanoguineà està apartat de la disciplina del primer equip i aquest divendres tampoc ha estat citat per a l'amistós que el filial jugarà contra el FC Escala. Mentre des del club català es demana comprensió i sentit comú atesa la realitat econòmica actual, fonts pròximes a l'entorn del futbolista defensen que la renovació d'Ilaix ha de ser la d'un jugador amb un futur prometedor que va acabar la temporada sent un recurs habitual per a Ronald Koeman, amb actuacions destacades com la que va protagonitzar al clàssic de Valdebebas, en què va exhibir caràcter i personalitat malgrat la seva joventut. Dit amb altres paraules, consideren que quan va fer el salt definitiu per instal·lar-se al primer equip –a partir de la segona meitat de la campanya, quan des de la jornada 25 fins al final de la Lliga va ser un recanvi habitual– ja va demostrar que havia avançat altres futbolistes de la plantilla dirigida pel tècnic neerlandès.

Amb tot, les parts consultades coincideixen en resoldre que el futbolista vol seguir al Barça, que sap que aquí tindria minuts per seguir creixent i que, de moment, es manté al marge de les negociacions. En aquest sentit, la mesura de pressió aplicada pel club podria fer que Ilaix, que és qui al final tindrà l'última paraula sobre el seu futur, acabi pressionant per desencallar el procés i poder entrar en la dinàmica del primer equip. Segons ha pogut saber l'ARA, la via de pactar una renovació a curt termini –d'una o dues temporades–, fórmula aplicada, per exemple, en el fitxatge de Memphis Depay, no és una opció que contempli la direcció esportiva. De fet, les renovacions més curtes que s'estan fent a jugadors del planter des del retorn de Joan Laporta a la presidència són d'un mínim de tres anys. L'ampliació del contracte del lateral esquerre Alejandro Balde n'és l'exemple més recent: aquest dijous ha firmat fins al 2024.

El precedent del 2019

Hi ha diversos factors a tenir en compte en la partida d'escacs entre els gestors del Barça i els representants del jugador. La cúpula esportiva blaugrana no dubta del talent i la projecció d'Ilaix, un futbolista al qual s'ha cuidat i guiat fora del camp per garantir-ne la progressió a la gespa, com mostra el fet que des de La Masia s'aprovés que fes classes de perruqueria. D'altra banda, el club va fer un esforç econòmic sense precedents al planter quan Moriba va signar una renovació l'abril del 2019 fins al juny del 2022. Llavors, l'hispanoguineà, que formava part del Barça des del 2010, s'havia deixat estimar per diferents clubs europeus de primera línia, amb el Manchester City, el Manchester United i el PSG com a principals equips interessats en ell.

Fa dos anys, però, el context era ben diferent del d'ara. La situació econòmica era una altra i la pressió mediàtica, després de la marxa d'alguns jugadors del planter –com el mateix Eric Garcia al City–, també va ser un factor més que va jugar en favor d'aquella renovació milionària tenint en compte que era un juvenil. L'agent Brais Lorenzo ja era l'home de confiança dels Moriba, tot i que llavors treballava per a l'empresa britànica Stellar Group de Jonathan Barnett, representant de Gareth Bale. Després de decidir no continuar amb Stellar Group, quasi tots els representants de primera línia es van interessar per captar Ilaix, entre ells Rodrigo Messi, però els Moriba van decidir continuar amb Brais Lorenzo, ja com a primera espasa de Rogon al mercat espanyol.

Ilaix celebrant el 0-2 amb Messi a Pamplona.

El Barça difícilment cedirà

Fonts del sector de la representació apunten que, com la majoria d'agències de primer nivell, l'empresa de representació alemanya compta amb un potent fons d'inversió per establir enllaços de col·laboració amb els futbolistes i el seu entorn familiar més directe. En aquest sentit, Ilaix esdevé la principal inversió de l'empresa alemanya –que té en cartera futbolistes com el davanter del Liverpool Firmino o l'extrem del PSG Draxler– al mercat futbolístic espanyol. I, tot i que Rogon presenti els seus arguments per defensar les seves pretensions econòmiques, amb les línies vermelles que ha establert el Barça i amb la figura del director de futbol Mateu Alemany comandant les negociacions, difícilment el club blaugrana cedirà. Tot això, tenint en compte que és una evidència que a Ilaix, que avui dia li queda només un any de contracte, és un futbolista que interessa als principals clubs tant de la Premier League com de la Bundesliga, i amb el Reial Madrid, malgrat que sigui una opció més remota, atent també a la situació. En definitiva, equips que pagarien un salari substancialment més alt al futbolista i també una bonificació més alta als seus representants.

Tensar la corda i no renovar, però, també té els seus riscos. El cas de Max Meyer, un jove migcampista alemany representat per Rogon i que semblava la nova perla del Schalke després de Draxler, no va arribar a una entesa amb el club de Gelsenkirchen per renovar i va arribar a ser suspès en el tram final del curs 2017-18. Finalment, va marxar lliure al final de la temporada i, malgrat que s'havia parlat de l'interès de clubs com el Liverpool o l'Arsenal, la premsa alemanya va informar que les seves altes pretensions salarials va fer desistir aquests equips i finalment va anar a parar al Crystal Palace. La temporada passada va tornar com a agent lliure a Alemanya per jugar a Colònia i actualment es troba sense equip.

stats