BARÇA
Esports 23/01/2015

Robert Blanch exposa els fonaments jurídics per exigir l'execució dels avals a la junta de Laporta

L'Associació per a la Defensa del Dret del Soci es mostra crítica amb el president Bartomeu i assegura que el Barça no pot renunciar als avals perquè els exigeix la llei de l'esport

Martí Molina
3 min
Robert Blanch, segon per la dreta, durant la roda de premsa / MARTÍ MOLINA

BadalonaL'Associació per a la Defensa del Dret del Soci ha presentat aquest divendres els arguments per exigir que s'executin els avals de 23,2 milions d'euros que s'exigeixen a l'anterior junta directiva del Barça, i als quals la directiva actual havia renunciat. Robert Blanch, cap visible d'aquesta entitat, assegura que hi ha elements jurídics per demanar-ne el pagament, independentment de la voluntat dels directius blaugranes.

Blanch ha comparegut acompanyat de Joaquim Massanella, advocat de l'associació, i ha estat ell qui ha explicat els motius jurídics per presentar el recurs. "D'una banda, el jutge no ha donat opció [a l'Associació] a presentar al·legacions en contra d'aquesta renúncia", cosa que sempre s'ha de fer. Però, principalment, destaca que els avals s'han d'executar encara que hi hagi una primera sentència contrària a l'acció de responsabilitat: "La sentència no és ferma, així que mentre no ho sigui s'ha de tenir en compte el que diu la llei de l'esport. I aquesta llei diu que la directiva ha de presentar un aval per respondre a unes hipotètiques pèrdues".

Per això, l'associació segueix exigint que s'executin els avals i es presentin a la Lliga, a l'espera que la sentència sigui ferma. I que, un cop arribats a aquest punt, es retornin els avals als demandats o passin al club en funció de la sentència ferma de l'acció de responsabilitat.

"El Barça és el beneficiari final d'aquests avals, però abans s'han de presentar a la Lliga, tal com diu la llei de l'esport. I això és important que es compleixi, ja que, en cas contrari, podria donar-se el cas que una junta directiva renunciés al seu propi aval", ha comentat Massanella.

A la conferència de premsa no hi ha assistit Vicenç Pla, el soci que va presentar la demanda (en nom de l'Associació) però que ha delegat tots els poders en l'ens que encapçala Robert Blanch. Ells dos estan enemistats des de fa uns mesos, quan Blanch el va acusar d'especular amb el cobrament dels diners a canvi de retirar la demanda.

Anàlisi de les vises

La demanda contra la no-execució dels avals no és l'única acció que prepara l'Associació. Robert Blanch també ha explicat que han enviat un burofax a la directiva actual "per tenir detallades les despeses fetes amb les vises del club" durant el mandat de Laporta. Blanch vol fer un "estudi econòmic" d'aquestes despeses i determinar qui dels membres de la junta té responsabilitat en una hipotètica malversació de diners del Barça. "A partir d'aquí, volem determinar quins directius són responsables d'aquesta malversació" i quins no n'han d'assumir la responsabilitat.

L'Associació per a la Defensa del Dret del Soci fa aquesta acció com a pas previ a una hipotètica condonació de les pèrdues a l'anterior junta directiva. "En el cas que es faci una assemblea de compromissaris per plantejar la possibilitat que els directius no paguin, que els socis pugin saber quins tenen responsabilitat directa i quins no". D'aquesta manera, Blanch considera que el club només hauria d'exigir el pagament en els casos en què es pugui demostrar malversació intencionada, sempre que s'acabi demostrant.

Acusacions creuades

No és la primera vegada que s'acusa aquesta Associació d'estar directament vinculada a l'actual junta directiva. Per això, Robert Blanch ha volgut sortir al pas d'aquestes acusacions. "La gent ha de saber que estem en marxa des del 2001-2002. I sempre vetllant per la bona administració del club".

En aquest sentit, i responent a les paraules de l'exdirectiu Alfons Godall –el va acusar de "titella" de l'actual junta–, Blanch ha dit que "si no hi hagués hagut mala gestió en l'època de Laporta, ara no hi hauria cap acció de responsabilitat". D'altra banda i sobre el president Bartomeu –va qualificar la seva actuació de "molt combativa" i el convidava a girar full– ha recordat: "Tot el que hem fet ha estat dintre la legalitat". "Les coses no es poden fer per amiguisme. Si Bartomeu no vol que pagui Laporta, que posi ell els diners de la seva butxaca. Però aquests diners pertanyen al club".

stats