Anàlisi

Recuperar el vestidor del Barça, recuperar Araujo

Cares llargues en l'entrenament després de l'eliminació a la Champions, però amb la motivació de guanyar al Bernabéu

4 min
Araujo en el momengt de ser expulsat per l'arbitre Kovacs.

BarcelonaL'eliminació contra el PSG va suposar punxar un globus que, per mèrits propis, el Barça s'havia guanyat. La derrota és dolorosa. "Avui tothom estava tocat. Demà serà un altre dia i estarem millor. Fa mal", expliquen a l'ARA des del vestidor. Però, a diferència de les patacades dels últims anys, aquest cop, la sensació és diferent. L'última vegada que el Barça va arribar a unes semifinals de la Champions va abandonar la competició després de ser humiliat per un dur correctiu a Anfield (4-0). Llavors, la sensació era de cicle acabat. Calia fer foc nou. En canvi, malgrat la golejada contra el PSG, la sensació és que l'equip, almenys, ha recuperat el pols competitiu a Europa. No és que el Barça estigui preparat per dominar els grans equips del continent, ni de bon tros, però amb el triomf a París va demostrar clars símptomes de recuperació després de més d'un lustre de desfetes en la competició.

"Hem de seguir construint. Hi ha els fonaments per tornar a competir de la millor manera. El PSG ha fet una inversió milionària des de fa anys i mai ha guanyat la Champions. [Amb Pep Guardiola com a entrenador], el City ha tardat set anys a guanyar-la. Al Barça hi ha una base molt bona de present i futur", va valorar Xavi després del partit. Respecte del duel amb el PSG, el diagnòstic del tècnic, que va tornar a insistir que no seguirà a la banqueta (la seva intenció és fer un any sabàtic i Rafa Márquez i Hansi Flick són els més ben posicionats per rellevar-lo), va ser carregar contra la decisió arbitral d'expulsar Araujo al minut 29.

La prioritat en l'entrenament de recuperació a la Ciutat Esportiva ha sigut reparar l'estat anímic de l'equip. "No s'han canviat rutines ni s'ha fet res diferent. Els jugadors estan tocats, però cadascú ho viu a la seva manera. Alguns necessiten que es parli més amb ells, d'altres menys... Cada situació és diferent", diuen des de Sant Joan Despí. En tot cas, la conjura és de tornar a fer pinya i, en aquest sentit, des del vestidor volen utilitzar l'enfrontament de diumenge al Bernabéu com un element motivador. Tant Xavi com la plantilla també estaran molt pendents del desenllaç de l'eliminatòria entre el City i el Reial Madrid.

També s'ha fet costat a Araujo. Visiblement afectat, tot i que els que coneixen bé en destaquen la “la seva mentalitat top per seguir millorant, com sempre ha fet per arribar on està”: “Es refarà de pressa. Té un gran compromís”.  L'uruguaià ha compartit un missatge a les xarxes en què demana disculpes i afegeix "ho seguirem intentant", unes paraules que mostren el seu desig de continuar de blaugrana malgrat l'interès del Bayern per fitxar-lo.

De fet, recuperar la unió del vestidor –i més, en una temporada amb molts alts i baixos– és un dels grans llegats que deixarà l'entrenador de Terrassa en la curta experiència a la banqueta blaugrana. Tot el vestidor sencer va acabar desfet després de l'eliminació, però diversos futbolistes, com Raphinha i Kounde, han publicat missatges de suport a la plantilla a les seves xarxes. És complicat gestionar la derrota (i com es va desencadenar) després de les expectatives generades a París, malgrat que el cos tècnic s'havia encarregat d'insistir molt als jugadors que calia rematar la feina a Montjuïc, definint-ho com "una segona batalla".

Com es van succeir els fets al partit de tornada, però, va castigar l'autoestima de l'equip. L'expulsió d'Araujo i l'empat del PSG just abans del descans van desorientar els jugadors. El Barça va acabar pagant molt cares les errades pròpies. Començant per l'expulsió, que neix d'una pèrdua en la passada del propi central uruguaià, a qui els jugadors del PSG no pressionaven amb la intenció que s'encarregués ell de la sortida de pilota (i no Cubarsí), i continuant per l'errada de marcatge de Cancelo en el gol de Dembélé, la poca pressió a Vitinha en el segon i, de nou, una errada del lateral portuguès que va suposar el penal que ja classificava els francesos. "L'expulsió va ser una putada", ha sigut un dels mantres més repetits al vestidor.

El diagnòstic d'Ilkay Gündogan

Gündogan, capità sense braçalet, es va encarregar de fer el diagnòstic més realista i feridor després del duel. "Això és la Champions. No importa el rival, és impossible remuntar si un dels teus jugadors és expulsat. Estem molt decebuts. Sentíem que teníem el control del partit abans de la targeta vermella. Si és falta, és targeta vermella", va dir en declaracions postpartit. L'alemany també va lamentar l'expulsió. "És difícil de dir, però en aquests moments crucials has d'estar segur que pots recuperar la pilota. Si no aconsegueixes la pilota, i no sé si la toca o no, has de deixar-lo anar. Prefereixo concedir el gol o deixar al davanter amb un u contra un. Quedar-te amb un home menys per la vermella tan aviat et mata".

Gündogan, que considera que li van fer penal, també va qualificar d'error propi el gol de Vitinha: "Havíem de sortir i no deixar-lo xutar. Estava sol. No és una cosa que no hàgim entrenat. El jugador més pròxim a la pilota ha de sortir. Érem tres contra tres en el córner i Vitinha era el quart home i algú havia de sortir". La decepció es va apoderar de tot el vestidor, però, sense pèls a la llengua, el migcampista més experimentat de l'equip va sintetitzar el sentiment col·lectiu de bona part del barcelonisme: "Estic molt decebut. Estàvem en una bona posició. No sols pel partit d'anada, també per haver fet el primer gol. Tot estava a les nostres mans, però ho deixem escapar de la manera més fàcil. Li regalem la classificació al PSG. Això és el més decebedor". Pròxima parada, el Bernabéu.

stats