Futbol

La recuperació psicològica del bucle infernal de Pedri

El futbolista canari pateix la vuitena lesió muscular al Barça i estudia un reforç anímic des de l'àmbit professional

3 min
Pedri abandona San Mamés entre llàgrimes

BarcelonaXavi Hernández ja va alertar després de l'empat a San Mamés que les lesions de Frenkie de Jong i Pedri no feien bona pinta. El neerlandès té un esquinç al lligament lateral extern del turmell dret, mentre que el canari pateix una lesió al recte femoral de la cuixa dreta. Cap dels dos estarà disponible en menys d'un mes. De Jong estarà de baixa un mínim d'entre quatre i cinc setmanes i Pedri, un mínim de sis. Malgrat que cap dels dos passava pel seu millor moment, eren dos titulars indiscutibles. Fermín, Sergi Roberto i Romeu són alguns dels noms que veuran augmentat el seu protagonisme arran d'aquestes baixes.

La mala sort s'ha acarnissat aquesta temporada amb De Jong, poc avesat a lesionar-se. És el segon cop que estarà de baixa per culpa d'una nova lesió traumàtica, és a dir, fruit d'una disputa amb el rival. En canvi, el cas de Pedri ja és reiteratiu. El migcampista de Tegueste, que va abandonar entre llàgrimes la gespa de San Mamés, viu la tercera lesió muscular en els últims sis mesos. Si bé a principis del curs passat era la cuixa esquerra la que li feia la guitza, des de finals de la campanya passada i principis d'aquesta, la seva particular croada és a la cuixa dreta, concretament al recte femoral. Es tracta d'un múscul imprescindible en la passada i el xut.

Els reiterats problemes de Pedri han donat lloc a informacions i especulacions que no han agradat gens ni mica a l'entorn del jugador. Per exemple, que juga amb por a rematar a porteria amb la cama dreta. D'altra banda, que el futbolista encadeni dues temporades seguides acumulant més temps a la infermeria que no pas als terrenys de joc també ha tensat les relacions entre el vestidor i la representació professional del canari, encapçalada per l'agència valenciana Leaderbrock Sports.

Pedri valora la possibilitat de treballar amb un psicòleg

La corda es va començar a tensar especialment l'any passat, quan la setmana abans del clàssic de Lliga al Camp Nou Pedri va tornar als entrenaments, però va patir una recaiguda que el va deixar fora de combat un mes més. Des de l'entorn del futbolista van considerar que se'l va fer córrer massa, mentre que des del vestidor apel·laven a les sensacions del futbolista i que s'havien seguit els terminis de recuperació estipulats. Des d'aquell episodi que les relacions entre els serveis mèdics i la representació del futbolista estan tensades, fins al punt que va buscar assessorament extern.

Pedri, però, segueix sense poder deixar endarrere les lesions musculars. Ni el treball de musculació del tren inferior que va fer durant les vacances de l'estiu, ni els canvis en la dieta ni practicar disciplines específiques com Pilates li han servit per fer net dels maleïts problemes musculars. És per tot això que el migcampista viu en un bucle infernal que l'ha dut, tal com ha pogut saber l'ARA, a plantejar-se el treball psicològic amb un professional per tal d'abordar una recuperació anímica complicada. A causa del seu historial mèdic i per no pressionar-lo, tampoc s'han estipulat uns terminis específics per al seu retorn. La forquilla aproximada és que estarà entre sis i vuit setmanes de baixa.

Està recuperat físicament no implica estar-ho anímicament

"En casos de multireincidència en una mateixa lesió pot arribar la desesperança apresa, que consisteix en la creença que «faci el que faci, no me'n sortiré». Per això, en casos com el de Pedri, el suport socioemocional és fonamental. A més, també va bé comptar amb l'ajuda d'un professional de la psicologia de l'esport que li doni eines per recuperar la calma i la confiança després de les inseguretats que provoca una lesió i, més, quan és reiterativa", exposa a l'ARA Marcela Herrera, psicòloga i professora de psicologia de l'alt rendiment a la UVic.

Segons l'experta, el suport d'un professional és necessari en el cas de Pedri, no només durant el seu procés de recuperació, sinó també quan pugui tornar a jugar i l'acompanyin les pors a tornar-se a lesionar. "Quan un jugador rep l'alta mèdica, no necessàriament vol dir que ja estigui recuperat anímicament. Els esportistes també es preocupen per complir amb expectatives de rendiment tant internes com externes. Tornen, sovint, amb la incertesa natural de si s'hauran recuperat del tot, de si la musculatura els aguantarà... Això cal treballar-ho perquè pot repercutir directament en el seu rendiment i confiança", valora Herrera. També cal afegir-hi el clima d'exigència que suposa jugar en un club com el Barça.

Si Pedri, finalment, es decideix per començar a treballar amb un psicòleg, té l'exemple d'un bon amic seu: Ferran Torres. En el cas de l'extrem valencià, que aquesta setmana es reincorporarà als entrenaments i té opcions de tornar contra el Mallorca, es va posar en mans d'un professional perquè va entrar en un bloqueig mental que li impedia rendir com ell volia. La psicologia fa temps que ha deixat de ser un tabú en el món del futbol.

stats