RCD Espanyol
Esports 20/08/2022

El Rayo insta l’Espanyol a gratar-se la butxaca (0-2)

Els blanc-i-blaus, inoperants en atac, sumen la primera derrota del curs

3 min
Isi ha marcat el tercer gol contra l'Espanyol en cinc partits
  • Espanyol: Lecomte; Óscar Gil, Sergi Gómez, Cabrera, Brian Oliván (Luca Koleosho, 77’); Vinicius, Darder, Edu Expósito (Keidi Bare, 77’); Rubén Sánchez (Puado, 64’), Melamed (Calero, 35’) i Joselu. Entrenador: Diego Martínez
  • Rayo Vallecano: Dimitrievski; Balliu, Lejeune, Catena, Fran García; Unai López (Mario Suárez, 84’), Pathé Ciss, Isi (Sali, 57’), Trejo (Óscar Valentín, 57’), Álvaro García (Nteka, 84’) i Camello (Falcao, 74’). Entrenador: Andoni Iraola
  • Gols: 0-1 Isi (40’), 0-2 Ciss (59’)
  • Àrbitre: Jorge Figueroa Vázquez (Comitè Andalús)
  • Targetes grogues: Óscar Gil (6’), Lejeune (14’ i 16’), Dimitrievski (24’), Trejo (36’), Brian Oliván (45’), Óscar Valentín (76’)
  • Targetes vermelles: Lejeune (16’), Sergi Gómez (30’)
  • Estadi: RCDE Stadium, 16.031 espectadors

L’Espanyol haurà de gratar-se la butxaca en aquest tram final de mercat de fitxatges si no vol patir més del necessari per mantenir la permanència. L’esforç dels blanc-i-blaus no ha aconseguit repetir una gesta com la de Balaídos contra un Rayo Vallecano que manté el seu particular idil·li a Catalunya (0-2). Des que van certificar el seu retorn a Primera a Montilivi el juny del 2021, els madrilenys han aconseguit sumar quatre punts al Camp Nou i sis a Cornellà-El Prat. 

L’estadi espanyolista no va tenir l’estrena desitjada tot i la bona sortida que va protagonitzar l’Espanyol en els primers minuts del partit, i que va reflectir a la perfecció el que demana Diego Martínez al seu equip: treball i solidaritat coral. No hi ha jugadors amb privilegis especials en els equips del tècnic gallec, que reclama el mateix sacrifici a totes les seves peces: no importen els noms, el valor de mercat o els galons que tingui un jugador. Al vaixell de Diego Martínez només hi pugen els obrers. Va ser així, amb una pressió intensa i efectiva, com l’Espanyol va aconseguir neutralitzar en els primers minuts la sortida des de darrere d’un Rayo que va tenir molts problemes per superar la línia del mig del camp. El bon posicionament dels locals va aconseguir declinar el joc cap a l’àrea visitant. 

Els madrilenys, acostumats a ser l’equip que fa la guitza amb pressions a camp rival, van tastar la seva pròpia medicina. Va ser així com l’Espanyol va aconseguir treure de la zona un Lejeune que es va autoexpulsar amb dues faltes consecutives en dos minuts. El partit se li va posar ràpidament de cara, al conjunt espanyolista, que no va saber fer mal com tocava quan va aconseguir tenir el Rayo contra les cordes. L’alegria no va durar gaires minuts a Cornellà-El Prat, que va protestar molt la rigorosa decisió de Figueroa Vázquez d’expulsar Sergi Gómez després que el VAR avisés que el central havia obstaculitzat amb el braç Camello. 

Quedar-se amb deu homes va ser força pitjor per a l’Espanyol que per al Rayo. Els d’Iraola, segurament amb més capacitat per generar joc ofensiu que els locals, van treure els ullals quan van veure que l’entramat defensiu blanc-i-blau podia començar a presentar algunes fuites. Malgrat l’esforç de Diego Martínez per compensar la vermella donant entrada a Calero, ningú va aconseguir evitar una genialitat d’un Isi entestat a fer la vida impossible a l’Espanyol. El talentós esquerrà va inventar-se un xut enroscat enverinat en una falta que havia servit en curt i que va sorprendre Lecomte. 

Tres rematades al pal

L’Espanyol va marxar al descans amb la sensació que cal quelcom més que un escut a prova de bales. Tot i la constant presència en camp contrari, els blanc-i-blaus amb prou feines van aconseguir generar tres rematades al pal al segon temps. La incapacitat ofensiva local va contrastar amb l’efectivitat dels visitants, ja que a l’inici de la represa el Rayo va tornar a mossegar en una bona acció per banda d’Álvaro que Ciss va resoldre a plaer. Amb el 0-2 al marcador, el Rayo va posar el pilot automàtic davant d’un Espanyol sense idees ni capacitat per repetir un miracle similar al de Balaídos. 

Quan el partit reclamava algun revulsiu ofensiu, Diego Martínez només va trobar a la banqueta un Puado que sortia de lesió i una colla de nanos del planter. Ja no hi són veterans com Vilhena, cedit a la Salernitana; Vargas, enllestint la paperassa per acompanyar Wu Lei al Xangai Port; Embarba, que podria entrar en un intercanvi amb José Carlos Lazo, de l’Almeria, ni un RDT que esgotarà totes les opcions possibles que el mercat li ofereixi per marxar a la Premier League. Tampoc s’espera Dimata ni Aleix Vidal, que no entra en els plans del tècnic. Sense cap d’aquests noms, l’Espanyol va presentar un atac inoperant que no va aconseguir subministrar pilotes a un Joselu massa sol en atac.

La derrota contra el Rayo, un avís a temps per a un Chen Yansheng que dos anys i mig després tornarà a Barcelona. Ho farà en el moment més oportú, en què cal fer un esforç per trobar reforços de garanties per a Diego Martínez. 

stats