Esports
Esports 21/01/2022

Set catalans perseguiran la glòria olímpica als Jocs d'Hivern de la Xina d'aquest febrer

Queralt Castellet aspira a medalla en una representació present en diferents modalitats

3 min
Queralt Castellet

BarcelonaSet catalans seran als Jocs Olímpics d'hivern de Pequín, del 4 al 20 de febrer. La Federació Espanyola d'Esports d'Hivern ha confirmat la llista de 9 esportistes que han aconseguit classificar-se per a la cita xinesa. Dos d'ells, la catalana Queralt Castellet i el basc Lucas Eguibar aspiren a medalla i ja tenien la plaça confirmada fa temps a l'snowboard. La resta s'han guanyat les seves places amb les marques obtingudes tant la temporada passada com a l'actual Copa del Món. May Peus, la presidenta de la Federació, ha destacat com en els últims quatre anys la major part d'esportistes classificats han millorat posició a les classificacions de les seves respectives disciplines.

Evidentment, la cara més coneguda és la sabadellenca Queralt Castellet, que als 32 anys ja és un nom consagrat de la disciplina de halfpipe a l'snow. Aquesta temporada ha aconseguit dos bronzes a la Copa del Món FIS (Copper Mountain i Laax) i l'hivern passat va quedar tercera al circuit de Copa del Món FIS de Halfpipe. És l'esportista amb més experiència de la llista, ja que ha participat en quatre Jocs Olímpics (Torí 2006, Vancouver 2010, Sotxi 2014 i PyeongChang 2018) i va obtenir la seva millor classificació amb el diploma olímpic de 7a als Jocs de Corea del Sud. La catalana, que ha viscut a Nova Zelanda o Suïssa buscant les pistes que no existeixen als Pirineus, té com a últim objectiu d'una carrera plena d'èxits la medalla olímpica.

L'esquiadora de 27 anys Nuria Pau ha fet realitat el seu somni. L'esportista del Club de la Molina, cara visible de l'equip professional femení FAST-Holaluz, ha participat en els dos últims mundials, a Äre el 2019 i Cortina el 2021 en esquí alpí. Aquest serà el seu debut en uns Jocs després d'una temporada plena de sacrificis que va portar-la a liderar amb altres esquiadores i el Club de la Molina la creació de l'equip FAST-Holaluz.  “Encara estic assimilant la notícia. És molt emocionant per a mi, ja que porto anys lluitant per aquest objectiu i encara més temps somniant-lo. Ha requerit molt d’esforç, perseverança, constància, lluita, i tot ha valgut la pena”, ha dit l'esquiadora de Ribes de Freser. “Els afronto amb molta motivació i amb moltes ganes de donar el millor de mi. Ha sigut una temporada complicada per les lesions que he patit, però ara ja estic totalment recuperada i la superació d’aquests obstacles m’ha portat a tenir més confiança en el que puc arribar a fer”, afegeix.

En canvi, serà la segona aventura per a Quim Salarich (Esquí Alpí). L'esquiador de La Molina Club d'Esports (LMCE), de 27 anys, acaba d'aconseguir una històrica tercera plaça a la Copa d'Europa de Vaujany (França). Salarich s'ha consagrat com el millor esquiador alpí estatal en més de 15 anys, amb una gran progressió l'última temporada.

També debutarà en uns Jocs l'esquiador de fons Jaume Pueyo, de tan sols 20 anys. Membre del Club Esquí de Fons Urgellet Cerdanya (CEFUC) de la Federació Catalana, encadena tres participacions en la Copa del Món d'esquí de fons. La temporada 2021 va aconseguir acabar-la com a número 1 del rànquing FIS en modalitat esprint de la seva edat (2001) i inferiors.

Lluny de les pistes d'esquí, Ander Mirambell afrontarà als seus quarts Jocs en la modalitat d'skeleton, després d’una classificació molt lluitada fins al final. Intentarà superar la seva millor posició, la 23a de PyeongChang 2018.

També han aconseguit el bitllet olímpic Adrián Díaz i Olivia Smart, patinadors del FC Barcelona, en patinatge artístic. Per a Díaz serà la seva segona participació olímpica, després de Sotxi 2014.

Els altres esportistes classificats són el basc Lucas Elguibar (Snowboard cross SBX), així com l'esquiador resident al Pirineu i nascut a Suïssa Thibaut Magnin en esquí lliure, disciplina en què també participarà el madrileny Javier Lliso. En esquí alpí, també hi és el basc Adur Etxezarreta, mentre que el també basc Imanol Rojo debutarà en esquí de fons.

stats