Mundial de futbol

Qatar i la FIFA guanyen la partida del braçal LGTBI: els apunts del Mundial de la vergonya (dia 2)

Anglaterra, la primera afectada: cap de les seleccions que el pensava lluir finalment ho farà perquè s'exposen a sancions

4 min
El braçal polèmic vestit pel capità de la selecció anglesa.

BarcelonaLa segona jornada del Mundial de Qatar ha començat amb l'amenaça de sancions a les seleccions nacionals d'Anglaterra, Gal·les, Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, els Països Baixos i Suïssa. Aquests són els nostres cinc apunts del dia del Mundial de la vergonya.

Una amenaça polèmica als capitans

El motiu? Aquests països s'havien compromès a lluir durant la cita mundialista el braçal arc iris de suport a la comunitat LGTBI, però finalment no ho faran per les mesures de càstig que ha anunciat la FIFA. En un comunicat conjunt, les set federacions afectades per aquest avís de l'estament supranacional han dit: "No podem exposar els nostres jugadors a sancions esportives, inclosa l'amonestació, així que hem demanat als capitans que no portin el braçal en els partits de la Copa del Món". La idea era que els seus capitans el portessin durant els partits amb el lema One love. I la FIFA els ha alertat que, si ho feien, els seus capitans veurien la targeta groga tot just començar el partit.

El primer combinat que s'exposava a les sancions era Anglaterra, que ha golejat (6-2) la selecció iraniana en el primer partit del Grup B, fortament marcat per un component geopolític, ja que el completen els Estats Units (històricament enfrontats a l'Iran) i Gal·les (veïna d'Anglaterra sota el paraigua estatal del Regne Unit). L'anglès Harry Kane s'havia posicionat molt a favor de portar el braçal, però finalment ha acabat acatant les instruccions de la Football Association (FA) provocades per les amenaces sancionadores de la FIFA.

"Estàvem a punt per pagar les multes que s'haurien aplicat per les infraccions d'indumentària i teníem un ferm compromís de portar el braçal. No obstant això, no podem posar els jugadors en la situació d'haver d'abandonar el camp", continua el comunicat conjunt, en què els ens federatius afegeixen que estan "molt frustrats per la decisió de la FIFA". De fet, l'organisme mundial que presideix Gianni Infantino ja havia prohibit la samarreta d'entrenament de la selecció danesa en què es podia llegir "Drets humans per a tots", un missatge que anava dirigit a les pobres garanties democràtiques del règim autoritari que hi ha a Qatar, on els seus ciutadans, sobretot les dones i els integrants de la comunitat LGTBI, no tenen llibertat. Qui sí que ha lluït el braçalet amb l'arc de Sant Martí ha sigut Alex Scott, reportera de la BBC, que estava retransmetent en directe des de Qatar.

Aquesta mesura coercitiva de la FIFA respecte als braçals se suma a la concessió que va fer fa uns dies perquè la venda i el consum de cervesa s'allunyi dels estadis on ens jugaran els partits i es limiti només a les fan zones que hi ha repartides pel territori qatarià, un fet que ha suposat molèsties per a un dels patrocinadors més importants de la cita: l'empresa Budweiser.

Les reivindicacions dels jugadors i l'afició de l'Iran

En canvi, qui sí que s'ha pogut reivindicar durant la disputa del duel entre Anglaterra i l'Iran han sigut els jugadors i l'afició iraniana. Centenars de persones han perdut la vida a l’Iran protestant contra el règim dels aiatol·làs, manifestacions que van originar-se després de l’assassinat en mans de la policia de la jove Mahsa Amini per no dur el vel ben posat. Els jugadors iranians s’han negat a cantar l’himne en senyal de protesta i un d’ells, Azmoun, ha sigut molt crític a les xarxes, fins al punt de convertir-se en un dels símbols de la revolució.

L'afició ha ensenyat pancartes en protesta per la repressió al seu poble i ha xiulat l'himne. La falta de llibertat i d'oportunitats, així com la desigualtat social, ha portat dones i homes (sobretot joves) a reivindicar-se, però han estat reprimits pel règim.

El gol més solidari de Jack Grealish

Després de repartir petons quan ha marcat el sisè i definitiu gol d'Anglaterra contra l'Iran, Jack Grealish ha fet també un ball. D'aquesta manera, ha complert una bonica promesa. El breu ball anava dirigit al Finlay, un petit seguidor del futbol anglès i del Manchester City amb paràlisi cerebral.

La imatge del turmell de Leo Messi que alarma els argentins

L'astre argentí, que en els dos primers entrenaments de l'Argentina a Qatar s'havia entrenat al marge, ha explicat en roda de premsa que està "bé" i que només s'havia absentat del grup per "precaució" perquè tenia "un cop". "No hi ha res estrany", ha dit Messi. "Em sento molt bé. Crec que arribo en un gran moment, tant en la part personal com en el físic. No tinc cap problema", ha afegit. Messi, a més, considera que l'Argentina té un "grup molt unit" i que li recorda el del Mundial del 2014, quan l'albiceleste va arribar a la final i va perdre contra Alemanya a la pròrroga (1-0). Les declaracions de Messi contrasten amb una imatge de l'entrenament d'aquest dilluns de l'argentí en què sembla que porta un embenat aparatós cobert pel mitjó.

En la línia de les declaracions del capità de l'Argentina, la premsa del seu país remarca que tot forma part del tractament que està seguint el jugador al turmell dret i que no li ha d'impedir ser titular en el debut contra l'Aràbia Saudita aquest dimarts (11 h, Gol Mundial).

El 'body painting' de l'afició del Senegal

Tot i tenir nombroses ocasions per, almenys, marcar algun gol, el Senegal no ha pogut brindar cap alegria a la seva afició en l'estrena contra els Països Baixos, que s'han acabat imposant (0-2). Això sí, l'afició senegalesa ha poblat amb els colors del seu país les grades de l'estadi. Fins i tot alguns se'ls han pintat al cos.

L'últim partit de la jornada ha acabat amb empat entre els Estats Units i Gal·les (1-1). Aquest dimarts, a part de l'Argentina-Aràbia Saudita (11 h, Gol Mundial), es jugarà el Dinamarca-Tunísia (14 h, Gol Mundial), el Mèxic-Polònia (17 h, Gol Mundial) i tancarà la jornada el França-Austràlia (20 h, Gol Mundial).

stats