Bàsquet - Eurolliga
Esports 20/05/2023

Qui té la culpa de la desfeta del Barça a Kaunas?

El projecte blaugrana, en una cruïlla de difícil sortida

3 min
Joan Carles Navarro

BarcelonaLa desfeta de divendres deixa el projecte del Barça de bàsquet en una cruïlla de difícil sortida. La decepció majúscula contra el Reial Madrid obliga Josep Cubells, Joan Carles Navarro i Mario Fernández a decidir si el cicle de Sarunas Jasikevicius ha de tenir continuïtat o si cal fer un canvi de rumb, però la magnitud de la tragèdia és tan gran que interpel·la també un Joan Laporta que no va ser a Kaunas.

"Hem de demanar disculpes als aficionats. No hem estat a l'alçada. Les sensacions són dolentes perquè veníem amb aspiracions de guanyar l'Eurolliga, però vam jugar amb nervis i no vam agafar el nostre ritme de joc. Arribar tres vegades a una final four no és fàcil, però és un pal més dur", va analitzar Navarro, mànager general de la secció. L'exjugador no va rebutjar preguntes sobre el futur de l'entrenador. "Hem d'intentar aixecar-nos per guanyar la Lliga. El balanç el farem quan acabi la temporada. Hem de fer més pinya que mai", va afegir.

"Sarunas Jasikevicius és una de les opcions de futur, però ja en parlarem quan acabi la temporada. Hem de veure amb quines sensacions acabem. No hem parlat amb cap altre entrenador", va avançar Navarro. Qualsevol reestructuració ha de tenir en compte el context actual del club. La secció de bàsquet del Barça afronta el repte de continuar sent competitiva amb un pressupost molt més baix de l'actual. Tal com va avançar RAC1, la greu situació econòmica de l'entitat culer obligarà l'equip a rebaixar un 20% el pressupost actual. "Estem treballant per fer el millor equip possible. El club confia en el nostre treball", va recordar.

"Pensàvem que arribàvem en un bon moment o amb jugadors amb experiència, però la nostra segona part va ser horrible. El que hem de fer és ajudar-nos entre tots", va assegurar Navarro, que va recordar que Nikola Mirotic té contracte en vigor. "Estem en un club que requereix títols", va afegir.

Quan el Barça va quedar eliminat de manera sorprenent als quarts de final de la Copa del Rei, el club va anunciar que la continuïtat de Saras es prendria quan acabés la temporada i que, tot i que la intenció era renovar l'entrenador lituà, els resultats influirien en la decisió. La vinculació del tècnic s'hauria allargat automàticament si l'equip hagués guanyat l'Eurolliga. Jasikevicius va assumir la seva responsabilitat en la derrota, però es va molestar quan li van preguntar pel seu futur. "És una derrota que fa mal ara, però que en farà durant molts anys", va dir.

Josep Cubells, directiu responsable de la secció de bàsquet.

La massa salarial se situa al voltant dels 37 milions d'euros. Els contractes signats durant el mandat de Josep Maria Bartomeu s'han convertit en una herència enverinada per al grup de treball de Joan Laporta. Els casos més evidents són els de Nikola Mirotic i Cory Higgins, que ja no podrà tornar a jugar aquesta temporada. Les xifres dels seus contractes no s'ajusten ni als paràmetres actuals del club ni als del mercat. Tampoc als del seu rendiment. "Volem que el bàsquet blaugrana estigui al cim, però amb uns preus de mercat. La idea és competir al màxim nivell amb el màxim profit", explica Josep Cubells, directiu responsable de la secció.

La majoria de les mirades se centren en Nikola Mirotic, que divendres va fer el pitjor partit de la seva etapa com a jugador del Barça. "Assumeixo la responsabilitat de la derrota. No he estat al nivell que s'esperava. Una altra oportunitat desaprofitada. Demano perdó a l'afició i a tota la gent que ens ha donat suport. Sincerament, és el dia més dur de la meva carrera. He fet el pitjor partit de la temporada. En el pitjor moment", va dir el montenegrí. L'aler pivot va fallar nou dels deu tirs que va intentar. "No sé què passarà en el futur”, va afegir.

Belgrad, punt d'inflexió

El primer any i mig de Saras a la banqueta del Barça va ser rodó. L'equip va guanyar dues Copes del Rei i una Lliga i va arribar a la final de l'Eurolliga. L'eliminació a les semifinals de la final four de Belgrad contra el Madrid va provocar un gir de guió del projecte, que des d'aleshores ha deixat escapar la Lliga, la Supercopa, la Copa del Rei i la següent Eurolliga.

El Barça va estudiar l'estiu passat la possibilitat d'incloure una figura per fer de pont entre Jasikevicius i el vestidor, una mena de Manel Estiarte adaptat a les característiques del bàsquet. El tècnic va fer autocrítica i va intentar ajustar la seva manera de fer, reduint les esbroncades públiques i modificant la planificació amb l'objectiu que l'equip arribés bé al segon tram de la temporada. Els jugadors van valorar positivament el canvi d'actitud, però els resultats no han arribat i la preocupació dels aficionats, que veuen que el Madrid té a un pas la seva onzena Eurolliga, augmenta.

stats