Futbol
Esports 27/06/2021

La primera sorpresa de l'Eurocopa: la selecció dels Països Baixos, eliminada (0-2)

La Bèlgica del català Robert Martínez s’imposa per la mínima a Portugal (1-0)

2 min
De Ligt, expulsat

Després de ser un dels equips més en forma a la fase de grups, guanyant amb autoritat els seus tres partits, els Països Baixos ha caigut eliminada davant la gran revelació d'aquesta Eurocopa, la República Txeca (0-2). Malgrat que els txecs havien arribat als vuitens de final com a tercers de grup, han demostrat la fiabilitat del seu bloc incomodant la vida a la selecció neerlandesa, que ha signat el seu pitjor partit en el pitjor moment. Els blaugranes Frenkie de Jong i Memphis Depay, que estaven signant una gran campionat, abandonen la competició amb una actuació decebedora, com la de tot el seu equip. El combinat txec s'enfrontarà a Dinamarca als vuitens de final.

El quadre de l'Eurocopa

El signe del partit ha canviat a la segona meitat. Donyell Malen, que va ser una sorpresa agradable sent titular per primer cop contra Macedònia del Nord, ha malbaratat una clara ocasió de gol, deixant-se pispar la cartera pel porter Tomas Vaclik quan estava tot sol davant d'ell. Els Països Baixos acabarien pagant car l'error, perquè poc després, al minut 55, Matthijs de Ligt ha sigut expulsat per mans quan era l'últim home defensant un atac rival. L'àrbitre rus Sergei Karasev ha canviat el color de la targeta de groc a vermell després de revisar la jugada al monitor, alertat pel VAR. El defensor del Juventus ha deixat el seu equip durant més de mitja hora amb un jugador menys.

La República Txeca ha fet un pas endavant, s'ha apoderat de la possessió de la pilota i ha imposat el seu relat a partir de la superioritat de traçar un pla que funcionava i de saber que el rival quedava debilitat. Una nova errada a les files neerlandeses, en aquet cas una mala sortida del porter Maarten Stekelenburg, ha acabat amb el primer gol dels txecs, obra de Tomas Holes. El migcampista tornaria a ser protagonista poc després servint una assistència a Patrick Schick, que signava el segon gol del seu equip i el quart en el caseller particular del davanter del Bayern Leverkusen, només superat per Cristiano Ronaldo amb cinc (tres de penal).

Cristiano s'acomiada de l'Eurocopa

Precisament, la xifra de gols de l’astre portuguès no podrà augmentar més perquè va caure eliminat per Bèlgica. El combinat belga va ser millor al primer temps, en què Thorgan, el germà petit dels Hazard –tots dos titulars ahir–, va ser l’autor de l’únic gol del partit amb un xut potent però centrat que va sorprendre Rui Patrício a les portes del descans.

A Fernando Santos no li va quedar cap més remei que començar a fer canvis ofensius i Portugal gairebé força la pròrroga amb la rauxa final. Courtois va fer una gran aturada a rematada de Ruben Dias i Guerreiro va topar amb el pal. L’equip de Robert Martínez s’enfrontarà a Itàlia als quarts de final.

Cristiano Ronaldo s'acomiada de l'Eurocopa
Modric amenaça el qüestionat crèdit de Luis Enrique

La selecció espanyola va espantar en la golejada contra una feble Eslovàquia (0-5) els fantasmes que l’havien perseguit en els empats contra Suècia (0-0) i Polònia (1-1). El resultat va ser un baló d’oxigen per a un Luis Enrique assetjat per la premsa espanyola més madridista ja des d’abans de l’inici de la competició, quan va presentar algunes sorpreses en la convocatòria, sense cap jugador del Reial Madrid. Amb una llista d’autor, sense grans estrelles i ja comandada per l’experiència d’un Sergio Busquets decidit a desafiar tots aquells que el volen retirar, Espanya afronta aquest dilluns l’hora de la veritat contra Croàcia als vuitens(18 h, Telecinco).

L’equip balcànic va iniciar el torneig sembrant alguns dubtes, caient davant d’Anglaterra (1-0) i empatant amb la República Txeca (1-1) abans d’aconseguir segellar la seva classificació com a segona de grup en superar Escòcia (3-1). De fet, els croats han seguit una progressió en la competició similar a la del combinat espanyol, però amb una diferència que pot ser determinant: mentre Luis Enrique ha recuperat el far del seu equip (Busquets), Zlatko Dalić ha perdut, també per covid-19, un dels seus futbolistes més en forma i màxim golejador de l’equip amb dos gols: Ivan Perisic. 

Sense l’atacant de l’Inter, el protagonisme recau encara més en Luka Modric. “Ha fet coses grandíssimes tant amb el Madrid com amb la seva selecció. Té un xut amb l’exterior espectacular. Viurem una lluita al mig del camp molt bonica. El nivell dels migcampistes de Cròacia és molt elevat i nosaltres som una selecció que sempre vol tenir la pilota”, ha avisat Koke en la prèvia.

stats