Volta a Catalunya

Pogacar fa un cafè a Tossa de Mar i ja és protagonista a la Volta a Catalunya

L’eslovè, confiat que atraparia Nicholas Schultz, que havia saltat del grup els darrers metres, es queda amb la mel als llavis i acaba l’etapa segon

Robert Marcé
3 min
Nicholas Schulz (a l'esquerra) i Tadej Pogacar, a l'esprint de la Volta

Sant Feliu de GuíxolsEls autocars dels 25 equips que participen a la Volta Ciclista a Catalunya han aparcat al Club Nàutic de Sant Feliu de Guíxols abans de la sortida de la primera jornada. I la nau espacial de l’equip UAE Team Emirates de Tadej Pogacar i també del ciclista català Marc Soler és qui més públic ha reunit per esperar la sortida de l’eslovè, que diumenge va arribar a Sant Feliu de Guíxols amb bicicleta. El ciclista va anar amb el cotxe de l’equip des de l’aeroport del Prat –on havia aterrat procedent de Niça després d’acabar tercer a la Milà-Sanremo dissabte– fins a Mataró. I des de la capital del Maresme fins a Sant Feliu de Guíxols pedalant, un easy ride de manual per estirar les cames després d’esprémer-se dissabte a Itàlia, on va acabar tercer a La Classicissima, de 288 km.

En el seu trajecte de 78 km per la costa, Pogačar va aturar-se a fer un cafè a Tossa de Mar. Mentre ell arribava, el seu equip s'entrenava per les carreteres catalanes per reconèixer l’etapa d’aquest dilluns, de 174 km, amb sortida i arribada a Sant Feliu de Guíxols i amb tres ports de muntanya de tercera i segona categoria. Sobretot calia analitzar la darrera baixada, la de l’alt de Sant Grau, a 20 km de l’arribada, per tenir l’etapa controlada per a Pogacar. Els seus companys d’equip han treballat durant la jornada perquè la fuga del dia, de cinc unitats no tingués gaire diferència amb el gran grup, i els han controlat en tot moment des de la distància per atrapar-los quan han volgut. L’alt de Sant Grau, el darrer port del dia, l'ha coronat primer Marc Soler, segon Tadej Pogacar i tercer Sepp Kuss, el ciclista nord-americà del Visma Lease a Bike, molt estimat pel públic català i darrer guanyador de la Vuelta a Espanya.

“L’he cagat una mica al final”, explicava l’eslovè a meta –a qui li surten les puntes dels cabells rossos pel casc blanc– per definir el tram final de l’etapa. “Hauria d’haver tancat de seguida l’espai que ha obert Schultz, però m'he pensat que algú altre sortiria abans. Per desgràcia per a mi he pensat massa. El Nicholas és mereix el triomf perquè ha fet un darrer quilòmetre impressionant”, reconeixia un resignat Tadej Pogacar després d'arribar a un pam de Schultz a la meta de Sant Feliu de Guíxols. “Volia guanyar per l’equip, però he fet curt al final”, sentenciava el ciclista eslovè, que per primera vegada participa a la Volta Ciclista a Catalunya i que aquest any s'ha marcat el repte de guanyar el Giro d’Itàlia i el Tour de França.

La Volta a Catalunya sempre és una de les curses per etapes que els professionals que participen al Giro col·loquen en el seu calendari de proves com a preparació. “És el millor ciclista del món i guanyar-lo és molt important per a mi i per a l’equip”, ha dit Schultz després d’haver resistit l’envestida final de la piconadora Pogacar, que volia guanyar com fos a la ciutat del Baix Empordà, el mateix lloc on l’any passat el també eslovè Primoz Roglic va batre al campió del món Remco Evenepoel a l’inici d’un duel que va ser memorable durant tota la setmana de Volta.

La segona etapa sortirà des de Mataró per acabar a Vallter 2000, i serà la primera cita amb la muntanya de l’edició 103 de la ronda catalana.

stats