COPA AMÈRICA
Esports 05/06/2016

El Macanudo fa les Amèriques

Pizzi debuta com a seleccionador de Xile en un gran campionat

Rut Vilar
2 min
Pizzi, seleccionador de Xile

Nova York (Estats Units)El Profe, el Flaco, el Bolillo, el Tata… Acostumats a batejar entrenadors i jugadors amb curiosos sobrenoms, en la Copa Amèrica Centenari el tècnic de Xile és el Macanudo. La narració de Joaquim Maria Puyal del gol de Juan Antonio Pizzi a l'Atlètic de Madrid en partit de Copa del Rei el 1997, el popular "'Pizzi, sos macanudo'", ha traspassat fronteres i xilens i nord-americans l'han adoptat ràpidament. Així el va presentar Adriana Monsalve, conductora de la gala del sorteig de la Copa Amèrica a Nova York, i així l'anomenen també els fans i periodistes que segueixen 'la roja'. "'Quedó de un relator catalán'", explicava l'argentí a la premsa. Encuriosits per l'origen, la CNN, 'El Gráfico' o Radio Cooperativa han publicat diversos articles sobre Puyal i el sobrenom del seu seleccionador.

Xile afronta la Copa Amèrica amb nou tècnic, Pizzi; amb l'expresident de la seva federació de futbol, Sergio Jadue, involucrat en la trama de corrupció de la FIFA –va haver de dimitir, abandonar el país per instal·lar-se a Miami, com a col·laborador de l'FBI– i amb la pressió de defensar el títol aconseguit l'any passat. En joc: el llegat de Marcelo Bielsa, primer, i de Jorge Sampaoli, més tard, que va deixar el càrrec després que es fes públic el seu contracte i que la nova direcció de la federació xilena li reclamés una indemnització milionària per trencar l'acord.

Convulsos els despatxos, els aficionats xilens donen suport a Pizzi, que el 2010 va fer una molt bona campanya amb l'Universidad de Chile, amb qui va guanyar la lliga i va arribar també al quarts de la Copa Libertadores. Tot i això, molts sospiren encara pel fitxatge d'Eduardo Berizzo, exajudant de Bielsa durant el Mundial de Sud-àfrica, on Xile va enamorar els més romàntics del futbol.

La confiança en Pizzi és tal, que tot i haver perdut fa pocs dies en uns amistós amb Mèxic, manté el cartell. "La intensitat mostrada per Xile, la pressió al rival, la mobilitat al mig camp, el domini de la pilota, el paper dels laterals, l'estructura defensiva. Van perdre contra Mèxic, però hi ha formes i formes de perdre. I 'la roja' va fer-ho bé", apunta Rodrigo Sepúlveda, periodista de La Tercera.

Als Estats Units, el primer rival de Xile serà l'Argentina de Leo Messi, probablement sense l'estrella, que es recupera d'un cop a les costelles. "És el millor del món", subratlla Pizzi, que confessa la influència que Louis van Gaal ha tingut en ell com a entrenador.

Amb Claudio Bravo (Barça) a la porteria; Charles Aránguiz (Bayer Leverkusen), Marcelo Díaz (Celta) i Arturo Vidal (Bayern Munic) al mig del camp, i Alexis (Arsenal) al davant, en l'equip de Pizzi no es preveuen gaires canvis respecte al de l'any passat. "És una selecció molt bona, molt treballada, sempre amb la mateixa idea, des de Bielsa, després amb Sampaoli i ara amb Pizzi. Un equip de jugar bé a futbol i ofegar amb la pressió", destaca Messi.

Si Xile revalida el títol, és probable que algú recuperi aquell "'Pizzi, Pizzi, Pizzi, ché, que bueno que viniste, que bueno que llegaste. Pizzi, Pizzi, Pizzi, sos macanudo, Pizzi, Pizzi, Pizzi…'"

stats