Tenis

El petit miracle on es forgen les Paules Badosa del futur

El torneig sobre terra batuda de la Bisbal d'Empordà ja és el més important del tenis femení a Catalunya

3 min
Una imatge de la darrera edició del torneig de tenis de La Bisbal

Barcelona"Som una població de 10.000 habitants i tenim un club amb 1.500 socis. És un petit miracle tenir un torneig d'aquesta mida", explica Xavier Ponsatí, el director del Club de Tennis La Bisbal, a la Bisbal d'Empordà. Els darrers anys, el tenis femení ha afegit una cita al calendari al Baix Empordà, amb un torneig jove però que no deixa de créixer. "La idea neix ara fa set anys per celebrar els 30 anys del nostre club. Es van organitzar 30 actes i un d'ells era el torneig. Vam viatjar per tot l'Estat per aprendre i ens va aportar una energia tan positiva que cada cop en volem més", afegeix. Sobre la terra batuda de les pistes de l'Empordà, terra que arriba especialment des de França, han passat més de 25 jugadores que han arribat a estar entre les 30 millors del món, una de les quals, esclar, l'empordanesa Paula Badosa. Quan falten pocs dies per a l'inici de Roland Garros, moltes jugadores han escollit el torneig de la Bisbal per preparar-se per a la cita francesa, aprofitant detalls com que es fan servir exactament les mateixes pilotes que en el torneig parisenc.

L'edició d'enguany, la sisena, serà entre el 8 i el 15 de maig, amb un vídeo en streaming a totes les pistes i dos partits al dia per Eurosport. "Som el torneig més important de tenis femení de Catalunya i el quart a l'Estat", explica Ponsatí, que recorda que aquest any el torneig incrementa la seva dotació econòmica, fins als 100.000 euros, i puja de categoria. Una dotació que ha assolit gràcies a un creixement exponencial any rere any des de la primera edició, el 2016, quan se'n van repartir 10.000. “En sis anys hem arribat fins aquí, sumant esforços i amb un creixement sostingut. El nostre objectiu és consolidar-nos com un dels tornejos de referència en l’àmbit estatal i en futur poder fer el salt a la WTA. Volem ser l'equivalent al Godó en femení, però ens queda un llarg camí per recórrer juntament amb les institucions públiques”, afegeix Ponsatí, un home forjat en el món de la banca que va encarregar-se de comprar els terrenys d'un club que cada any creix. Ara ja planifiquen la piscina. Quan arriba el torneig, cal aixecar un munt d'instal·lacions per oferir tots els serveis, de la restauració al lleure, a espectadors, jugadores i premsa.

Per les instal·lacions del Club de Tennis La Bisbal han passat aquests darrers anys jugadores com Paula Badosa, nascuda a Begur, o Bianca Andreescu, la guanyadora del US Open del 2019 davant de Serena Williams. "Tothom recorda el pas de la Paula per aquest torneig; és especial veure-la ara entre les millors del món. Omple d'orgull veure com el cartell de jugadores millora cada any", diu Marta Sánchez, directora del torneig i extenista.

En la present edició, les participants estaran situades entre la 70 i la 200 del món del rànquing mundial de la WTA, amb 22 països representats i algunes de les millors jugadores locals, com Alina Bolsova, tenista d’origen moldau però criada a Palafrugell; la suïssa resident a Barcelona Rebeka Masarova o Vicky Jiménez, una de les grans promeses del circuit nascuda a Andorra. A més, el torneig també comptarà amb la presència de dues jugadores que han estat al Top 10: Sara Errani, finalista de Roland Garros el 2012, i Coco Vandeweghe, semifinalista a Austràlia i Nova York.

El club organitzarà dos actes emmarcats dins del torneig. En aquesta sisena edició tindrà lloc la Jornada de tenis inclusiu, prevista per al 6 de maig i enfocada a acostar el tenis en cadira de rodes a les escoles locals. I el divendres 13 de maig s’organitzarà una jornada anomenada La igualtat en l'esport, que consistirà en una taula rodona sobre la visibilització de la dona en el tenis professional i comptarà amb la participació de personalitats com Núria Pau, esquiadora olímpica i impulsora del primer equip català d’esquí alpí femení, o Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Aposta per la innovació i la tecnologia

A la Bisbal també treuen pit d'una altra cosa: poden fer servir a la pista central la tecnologia Foxtenn, un sistema electrònic de jutge anomenat line calling system (Ull de falcó) certificat pels més alts organismes del tenis mundial i que és capaç d'oferir imatges del bot real i del moment exacte del contacte de la pilota amb el terra.

stats