PRIMERA DIVISIÓ
Esports 26/10/2023

"L'Arnau està patint": les claus de l'ostracisme del Golden Boy del Girona

El lateral dret català, nominat entre les principals figures europees, ha perdut la titularitat a Montilivi en benefici de Yan Couto

3 min
Arnau Martínez, en una sessió de recuperació

GIRONAEl Golden Boy és un premi anual de prestigi, que entrega el diari esportiu italià Tuttosport al millor futbolista del futbol europeu menor de 21 anys. 30 periodistes d'arreu d'Europa l'escullen, mitjançant els seus vots. El palmarès és excepcional: Leo Messi, Erling Haaland, Kylian Mbappé, Cesc Fàbregas o Pedri i Gavi, els darrers a guanyar-lo. Aquest any, entre els 25 nominats, hi ha Balde, i els dos grans favorits: Bellingham i Musiala. També apareix el nom d'un jugador del Girona, Arnau Martínez. El lateral dret ha perdut protagonisme a Montilivi, però el seu talent continua sent ben considerat. L'equip de Míchel, colíder de Primera amb vuit victòries en deu partits, rep aquest divendres el Celta a Montilivi (21 h, GOL).

El defensa català tan sols ha sumat sis dels deu partits jugats fins ara a la Lliga, amb especial incidència a l'inici de competició. Actualment, el propietari de la seva posició és el brasiler Yan Couto, que se n'ha aprofitat per mèrits propis: és el lateral dret de Primera amb més participacions directes en gols del seu equip, amb un gol i tres assistències; uns números que li han valgut la trucada de la selecció absoluta, amb qui va debutar durant l'aturada.

Martínez, que ha donat dues assistències, va ser titular en les quatre primeres jornades i després va desaparèixer, perjudicat pel poc descans i alguna lesió que van provocar que el seu rendiment baixés respecte al qual ens tenia acostumats. Especialment tou en defensa i amb poca claredat ofensiva, necessitava parar.

"Està fos", diuen des de l'entorn del català. Martínez, de 20 anys, ha petat després de dues campanyes a un nivell altíssim, en què pràcticament ho ha jugat tot: entre club i selecció, 48 partits el curs 2021-22 i 44 partits el 2022-23. Sense anar més lluny, aquest estiu amb prou feines va fer vacances, va ser subcampió amb Espanya en l'Europeu sub-21 que va acabar el 8 de juliol i es va incorporar al Girona el dia 23, en la pretemporada a Manchester. Couto, murri com ningú, li ha pispat el lloc.

"L'Arnau està patint"

L'aïllament en les alineacions de Martínez va començar, precisament, després de la primera aturada de seleccions, a mitjans de setembre, quan va tornar amb un esquinç al turmell. "Qualsevol problema que tingui és fruit del ritme de competició que porta, però per això hem pensat que hem de parlar amb ell, i buscar la seva millora física perquè aviat estigui amb nosaltres", explicava Míchel aleshores. El futbolista va poder sortir de Montilivi a l'estiu, però el Girona no va acceptar l'oferta de l'Atlètic de Madrid per considerar-la insuficient en l'àmbit econòmic.

El jugador no ho està passant bé pel fet de no participar tant com desitjaria. Xerrades a banda, des d'aquell moment ha jugat 52 minuts al Vila-real, com a titular –encara al setembre–, i 10 minuts el cap de setmana passat –els únics de tot el mes d'octubre amb el Girona, perquè va tornar a la selecció– contra l'Almeria, on va donar una assistència a Stuani. "Me n'alegro molt per ell, perquè està patint i necessitem la seva millor versió", va sincerar-se l'entrenador blanc-i-vermell.

I amb la davallada d'Arnau, el Girona ha descobert el potencial de Yan Couto, que en poc temps ha millorat considerablement. El brasiler, de 21 anys i cedit pel Manchester City, la progressió del qual no era l'esperada la temporada passada, ha fet un canvi d'hàbits que està donant resultats: a l'estiu va contractar un preparador físic personal que està al seu costat les 24 hores del dia. Ara és Míchel a qui li toca decidir. Beneït problema, perquè el Girona té, possiblement, la millor parella de laterals drets de tota la Primera Divisió.

stats