Esquí
Esports 12/05/2022

Núria Pau es retira de l'esquí alpí professional després d'haver aconseguit ser olímpica

L'esquiadora de Ribes de Freser va fer realitat el seu somni aquest any després de temporades plenes de sacrificis

3 min
Núria Pau es retira de l'alquí alpí professional després d'haver aconseguit ser olímpica

BarcelonaL’esquiadora olímpica Núria Pau ha anunciat avui que es retira de l’alta competició. L'esquiadora de Ribes de Freser acaba així la seva carrera com a esportista professional, tot i que seguirà vinculada al món de l’esquí després de l'acte de comiat que farà a principis de juny al seu poble.

Núria Pau va començar a esquiar als tres anys a la Vall de Núria i, gràcies a la seva extraordinària progressió, als 12 anys entra a La Molina Club d’Esports; als 16, a l’equip català d’esquí alpí; i als 17, a l’equip júnior de la RFEDI. El 2017 es va quedar fora de l’equip espanyol perquè no complia els seus criteris i va haver de buscar-se la vida sola per intentar ser als Jocs Olímpics de Pyeongchang 2018. No ho va aconseguir, però va seguir fent sacrificis, vivint temporades a Itàlia, conduint sola fins a Suècia o demanant diners en campanyes a les xarxes per poder aspirar a arribar a uns Jocs. La temporada 2019/2020 va ser l'única representant femenina de l’equip espanyol d’esquí alpí en la Copa d’Europa i del Món, i va aconseguir dos top 30 en Copa d’Europa. Però malgrat els bons resultats va quedar fora de l’estructura de la Federació Espanyola per una qüestió d'edat.

Durant la temporada 2020/2021 va entrenar amb l’Equipe Limone, un equip italià. Tot i les dificultats causades pel covid-19 i per afrontar la temporada a l’elit de l’esquí alpí mundial amb recursos privats, va ser una gran temporada per a Núria Pau: va fer vuitena a la Copa d'Europa d'Andalo, va entrar dins del top 30 en la primera màniga dels Mundials de Cortina i en pràcticament totes les últimes Copes d'Europa de la temporada i va aconseguir la posició 36 a la Copa del Món a Eslovàquia. Malgrat una lesió, va demostrar tot el seu potencial a la Copa d’Europa d’Orcières, França, en la que sortia amb el dorsal número 40 i va aconseguir finalitzar la primera màniga en 27a posició i la segona màniga en vuitena posició. Amb tot això va aconseguir la posició número 18. Gràcies a aquest bon resultat i als de l’anterior temporada, Núria Pau va aconseguir el bitllet cap a Pequín per competir en els seus primers Jocs Olímpics, i va fer així realitat el seu somni. En el seu debut, la de Ribes de Freser sortia amb el dorsal 48 i va acabar en la posició 40 en la primera màniga però no va poder acabar la segona a causa d'una caiguda. Núria Pau va tancar la temporada olímpica revalidant el seu títol de campiona d’Espanya d'eslàlom i va quedar segona a la disciplina de gegant.

“Ha sigut la decisió més difícil que he hagut de prendre mai. Ha sigut més difícil decidir deixar l’esquí d’alta competició que decidir tirar endavant en les passades temporades, quan les havia d'afrontar amb recursos privats, sense equip i amb moltes incerteses. Ho he estat meditant durant un temps perquè volia prendre la decisió correcta, ja que l’esquí de competició és el que més m’agrada i ha estat tota la meva vida. La meva idea era seguir després dels Jocs Olímpics, però en les últimes setmanes he considerat l'opció de començar una nova etapa. Hi ha diferents motius pels quals he decidit deixar el món de l’alta competició. Un d’ells són totes les dificultats que haig d'afrontar cada temporada a nivell logístic, econòmic, físic i mental perquè no compto amb els recursos necessaris, tot i tenir la sort de comptar amb el suport econòmic dels meus patrocinadors, als quals estic molt agraïda: Rodi Motor Services, Skibox, Ecofrog, SAFE Formación, Descente, Colnatur, Fischer, POC, Coppel Dental i Munich, així com de l’Ajuntament de Ribes de Freser i la Diputació de Girona”, ha afirmat Núria Pau.

Núria Pau es retira de l'alquí alpí professional després d'haver aconseguit ser olímpica

“En les últimes setmanes m’he plantejat si havia arribat el moment de canviar d’etapa, i finalment he decidit que sí. El fet d’haver aconseguit el meu principal objectiu, participar en uns Jocs Olímpics, també ha fet que em pugui plantejar nous objectius fora de la competició. Com a esportista d'elit, evidentment tenia altres objectius per complir i la idea inicial era seguir després dels Jocs, per la qual cosa ha resultat encara més dur prendre la decisió, perquè deixo reptes i fites per complir. Però ja tinc altres reptes i objectius en ment fora de la competició, així que afronto la nova etapa amb moltes ganes”, ha afegit Pau, una de les fundadores del FastHolaluz, el primer equip d'esquí alpí femení professional.

stats